Zdravé a přitom syté: Tipy na lehké večeře, které vám pomohou zhubnout
Večer přijdete z práce domů a to poslední, na co máte pomyšlení, je příprava náročné večeře. Pokud vám došla inspirace na rychlá a zdravá jídla, nemusíte zoufat. Máme pro vás pět receptů, které vás zasytí, jsou vyvážené a budete je mít hotové raz dva!
Večeře je důležitá součást dne. A to platí i v případě, že se snažíte o redukci váhy. Máme pro vás pět rychlých a chutných tipů na recepty, které zvládnete připravit i večer po práci a zároveň vám skvěle zapadnou do dietního jídelníčku.
Tuňákové wrapy
Ingredience:
2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě
jeden bílý jogurt nebo tvaroh
4 tortilly
1 avokádo
1 okurka
salát
sůl
Postup:
Tuňáka nechte okapat.
Smíchejte tuňáka s jogurtem nebo tvarohem a osolte. Pro lepší chuť můžete přidat i dvě lžíce pažitky.
Do tortilly dejte na plátky nakrájenou okurku, avokádo, listy salátu a tuňákovou směs. Zabalte a máte hotovo.
Cuketové špagety
Ingredience (na 2 porce):
1 cuketa
1 konzerva bílých fazolí
1/4 šálku čerstvé bazalky
1 lžíce panenského oleje
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce vody
špetka soli
kuřecí prsa
Postup:
Oškrábejte cuketu a nakrájejte ji na drobné plátky podobné špagetám.
Vezměte fazole, bazalku, olej, citronovou šťávu, vodu a sůl a vše vhoďte do mixéru. Umixujte pyré.
Na pánvi si na troše olivového oleje orestujte kuřecí prsa a okořeňte dle chuti.
Nyní už stačí naservírovat cuketové špagety s pyré a kuřecím masem a máte skvělou dietnívečeři!
TIP NA VIDEO: Podívejte se také na lehký cuketový salát.
Losos se zeleninou
Ingredience:
2 filety lososa
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
1/4 šálku najemno nakrájené bazalky
2 rajčata nakrájená na tenké plátky
pepř
Postup:
Rozmačkejte česnek a sůl na prkýnku tak, aby vytvořily pastu. Dejte do mističky a smíchejte s olejem.
Osolte filety a položte je na pečicí papír kůží dolů. Poté je potřete směsí česneku s olejem a nahoru položte bazalku. Nakonec filety přikryjte rajčaty.
Lososa vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 12 minut. Hotovo!
Sekaná se zeleninou a krůtím masem
Ingredience (na 4 porce):
2 lžíce olivového oleje
1/4 šálku jemně nakrájené červené papriky
1/4 šálku jemně nakrájené červené cibule
1/4 šálku jemně nakrájených oliv
500 g libového mletého krůtího masa
2 lžíce jemně nakrájené petrželky
2 lžíce jemně nakrájené bazalky
1 vaječný bílek
1/4 šálku strouhanky
1/4 šálku sýru feta
pepř podle chuti
Postup:
Na středně velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte červené papriky, cibuli, olivy a osmahněte.
Směs přesypejte do misky, přidejte maso, petržel, bazalku, bílek, strouhanku, fetu a pepř. Vše smíchejte dohromady.
Vytvořte malé bochníčky nebo váleček sekané, dejte je na pekáč a do trouby.
Pečte po dobu 40 minut.
Servírujte s dušenou zeleninou nebo hnědou rýží.
Hovězí tortilla
1 lžíce olivového oleje
1 lžička kmínu
1 stroužek česneku
200 gramů hovězího nakrájeného na kostičky
1 a 1/2 šálku nakrájené zelené a červené papriky
1/2 nakrájené cibule
2 celozrnné tortilly
4 lžíce salsy
2 lžíce zakysané smetany
Postup:
Na oleji orestujte česnek, ještě než se stihne zabarvit, přidejte k němu maso a zprudka opečte. Osolte, opepřete, přidejte kmín a přendejte do misky.
Na stejné pánvi zprudka a krátce opečte cibuli nakrájenou na měsíčky a papriku.
Do tortilly naplňte masovou směs, ozdobte opečenou zeleninou a podávejte se salsou a zakysanou smetanou.