Jakou roli hráli ženy v historii fotografií?

Jakou roli hráli ženy v historii fotografií? Zdroj: Pexels

První dámy fotografie: Průkopnice selfie i ateliérových snímků

Ženy sice nestály za vynálezem fotografie, byly to ale ony, kdo tento objev posouval dál. Představujeme vám čtyři zajímavé dámy, které udávaly trendy ve fotografování v době, kdy bylo tohle umění ještě v plenkách.

O věčné zachycení okamžiku se pokoušel už Leonardo da Vinci se svým camera obscura, kdy zatemnělá skříňka s čočkou promítala na stěnu obrazy, které poté obkresloval uhlem. Trvalo ale tři a půl století, než první fotografie spatřila světlo světa. Už o sedmnáct let později, v roce 1843, se tohoto umění chytla i první žena. A hned se z ní stala průkopnice. Takových ale bylo více.

Pokračování 2 / 5

Anna Atkinsová (1799–1871) – První fotografka

První žena, která kdy pořídila fotografii. Tou je Anna Atkinsová, jež žila ve Velké Británii v 19. století. Fotoaparát nevyužila pro své vlastní potěšení či zachycení uměleckého díla, ale pro práci. Byla totiž botaničkou. Umění fotografování se naučila od rodinného přítele, Williama Foxe Talbota, který byl vynálezcem kalotypie, kterou pak Atkinsová využila pro zachycení mořských řas. Fotogramy získané kalotypií pak vydala v knižní publikaci v roce 1843.

Pokračování 3 / 5

Julia Margaret Cameronová (1815–1879) – První fotografka uměleckých portrétů

Ačkoliv Julie Margaret Camoronová nebyla první, kdo pořizoval portrétové fotografie, ona to celé posunula opět o kus dál. Začala totiž portréty vnímat jako umění, lidi na fotografiích stylizovala a dávala jim různé doplňky, děti fotila jako anděly s křídly. Její díla by se dala přirovnat k dnešnímu ateliérovému fotografování. Navíc fotografovala celebrity 19. století. Mezi ně patří třeba Charles Darwin, Robert Browning nebo Alice Liddelová, která se stala múzou pro Lewise Carolla, jenž pak napsal Alenku v říši divů. Kromě toho se ale Julie Margaret Cameronová věnovala fotografování obyčejných lidí, kteří pracovali na polích na Cejlonu, odkud pocházela.

Pokračování 4 / 5

Virginia Oldoniová (1837–1899) – Královna první selfie

Selfie tak úplně nepatří mezi objev dnešní doby. Mezi průkopnice fotografií sebe sama patří Virginia Oldoiniová, známá také jako hraběnka z Castiglione. Razila totiž myšlenku uměleckého sebevyjadřování skrze obrazy sebe sama, ačkoli žádnou selfie nikdy neudělala. Leč stala se modelkou dvorního fotografa Pierre-Louis Piersona, na jehož snímcích se objevuje sedmsetkrát. Za tu dobu vystřídala mnoho kostýmů a posedlostí po vlastních fotografiích se dostala do dluhů. Hraběnka ale nebyla rozhodně pouze objektem, sama fotografovala a vytvářela na svoji dobu dost podivuhodné snímky.

Pokračování 5 / 5

Harriet Chalmers Adamsová (1875–1937) – Dobrodružná fotografka

Harriet Chalmersová Adamsová bývá často nazývána průkopnicí dobrodružných snímků. Společně se svým manželem hodně cestovala a během toho pořizovala fotografie. Třeba v roce 1904 projeli celou Jižní Ameriku včetně And a Amazonie. O svých cestách pak přednášela, psala články a doprovázela je fotografiemi. Dalo by se tedy říct, že byla jednou z prvních cestovatelek. V dnešní době by si pravděpodobně psala svůj blog a měla Instagram plný fotografií z cest. Včetně selfie, které by se naučila od hraběnky di Castiglione.