Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Nezdolná vůle a osobitý šarm: Jak Soňa Červená vzdorovala osudu a dobyla operní svět

V jejím osudu se odrážejí celé dějiny 20. století. Nacistická okupace, komunistický převrat, emigrace a následný světový úspěch. A pak také návrat domů, kde byla pro domácí publikum skoro neznámá. V dokumentu, který je uveden na filmovém festivalu v Karlových Varech, se přední česká režisérka Olga Sommerová zaměřila na významnou osobnost české kultury – legendární operní pěvkyni Soňu Červenou.

Soňa Červená se narodila v roce 1925 do rodiny zakladatele kabaretu Červená sedma Jiřího Červeného. Rodinné zázemí jí ale zničila nacistická okupace, když byli její rodiče odvlečeni do koncentračního tábora. Matka po komunistickém převratu za podivných okolností zemřela ve vězení na Pankráci a o život se tehdy začala bát i již proslavená umělkyně. Využila proto pozvání do berlínské opery a utekla na Západ. Tam započala její nová kariéra, jež čítá angažmá na desítkách světových scén. Soňa Červená byla po tu dobu paradoxně méně známá v Česku, kam se vrátila po třicetileté emigraci.

Osud Soni Červené mapuje citlivě a a s jasným záměrem režisérka Olga Sommerová. Kromě jejího pěveckého mistrovství chtěla podle svých slov zobrazit i to, jak svou nezlomnou vůlí překonávala nástrahy totalitních režimů.

“To, že je to silný příběh velmi talentované, šarmantní a vtipné ženy mi bylo jasné. Ale v tom dokumentu je všechno, co by nemělo být zapomenuto. A mne vlastně dostalo asi úplně nejvíc, jak intenzívně a emotivně reagovalo publiku, které bylo složeno převážně z lidí, kteří nezažili ani kousek totality,” shrnuje své první dojmy z karlovarské projekce divačka Iva z Prahy. “Prostě takovej ten moment, kdy si člověk říká, že má smysl přispívat na Paměť národa.”

Zajímá vás, co vypráví Olga Sommerová o hrdinech svých dokumentů? Jaký ona sama měla život, manželství, co jí dělá radost a co jí pomohlo překonat těžká životní období? Podívejte se na rozhovor!

Video placeholde