Jak pomoci válkou zmítané Ukrajině? Poradíme vám v přehledném seznamu sbírek a informací pro dobrovolníky.

Jak pomoci válkou zmítané Ukrajině? Poradíme vám v přehledném seznamu sbírek a informací pro dobrovolníky. Zdroj: Profimedia.cz

Jak pomoci Ukrajině? Přehledný seznam sbírek a info pro dobrovolníky

Ruská invaze na Ukrajinu trvá již několik dní. Navzdory zprávám o neskutečné statečnosti tamních obyvatel je každá podpora zvenčí dobrá. V České republice vzniklo několik SOS peněžních sbírek a dobrovolnických iniciativ. Přinášíme vám jejich přehledný seznam. Jak můžete pomoci?

Kam posílat peníze pro Ukrajinu?

Sbírka Paměti národa – sbírka podporuje organizaci Come Back Alive pomáhající ukrajinským vojákům ve válce na Donbasu. Ta poskytuje hlavně technickou, školicí a zdravotní podporu.

Člověk v tísni – sbírka SOS Ukrajině byla založena v roce 2014, peníze poputují na humanitární pomoc obětem konfliktu.

Arcidiecézní charita Praha – sbírka na pomoc Ukrajincům, kteří se v souvislosti s válečným konfliktem nacházejí na území pražské arcidiecéze v kritické situaci.

Velvyslanectví Ukrajiny v České republice – zastupitelský úřad Ukrajiny v České republice vyhlásil sbírku na nákup vojenského materiálu pro armádu a tamní domobranu.

Charita České republiky – veřejná sbírka směřuje pomoc primárně obyvatelům zasažených oblastí. Přispět je možné také zasláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90.

Pomoci Ukrajině lze také prostřednictvím podpory Českého červeného kříže, který poskytuje podporu mobilním zdravotnickým týmům na Ukrajině. Pomoc zahrnuje dodávku aut, zdravotnických stanů či chirurgických sad. Celkem Ukrajinský červený kříž obdrží přes pět tun zdravotnického materiálu v hodnotě 3,6 milionu korun. Fond humanity Českého červeného kříže – veřejná sbírka s číslem účtu 333999/2700 a variabilním symbolem 1502. Využít lze i dárcovskou SMS a on-line platbu.

Nefinanční formy pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny

Terapie.cz nabízí terapie zdarma pro lidi postižené situací na Ukrajině. Více informací a způsob, jak se o terapeutickou pomoc přihlásit, najdete na webu.

Psychiatrickou a psychologickou pomoc lidem z Ukrajiny a jejich rodinným příslušníkům v ČR nabízí také Národní ústav duševního zdraví. Přednostně a bez předchozího doporučení objednávají na telefonu: (+420) 283 088 139 nebo po e-mailu ambulance@nudz.cz

Na sociálních sítích vznikají také materiální sbírky. Potřebné jsou především následující věci: oblečení pro děti i dospělé, dětské plenky a umělá kojenecká výživa, léky na tlumení bolesti pro děti i dospělé, spacáky, deky, polštáře a peřiny, trvanlivé jídlo (instantní polévky, přesnídávky, konzervy) a hygienické potřeby (plenky, vložky, tampony).

Církevní centrum volného času ve slovenské obci Snina vybírá deky, matrace, karimatky, hračky pro děti, dětskou výživu a hygienické potřeby pro ženy a děti. Kontakt: +421 918 942 218. Tytéž věci můžete dovézt na farnost v obci Sobrance na jihovýchodě Slovenska.

SOS sbírku finančních prostředků, ale také hygienických potřeb a základních potravin otevřela rovněž společnost ADRA.

Dále je možné zapojit se do projektů Střediska humanitární pomoci a rozvojové spolupráce Diecézní charity ostravsko-opavské Balíky základní pomoci a Pomoc obětem konfliktu.

Odvoz a ubytování válečných uprchlíků

Lidé na sociálních sítích nabízejí/poptávají odvoz válečných uprchlíků z hranic země a jejich ubytování. Chcete-li se zapojit, zapište se skrze tento registrační formulář. Až se objeví konkrétní rodina, která potřebuje odvézt nebo jinak pomoci, zavolají vám. Koordinátoři prosí, aby lidé nevyjížděli na vlastní pěst a skutečně počkali. Kontaktní osoba: Jiří Dejl, (+420) 608 165 789.

Správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra založila e-mail ubytovaniukrajina@suz.cz, kam mohou lidé posílat nabídky ubytování pro uprchlíky.

S hledáním ubytování pro utečence v ČR pomáhá také platforma Uprchlíci vítejte.

Další možností je jít na web Pomáhej Ukrajině. Projekt Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty v ČR je centrálním on-line místem, kde můžete nabídnout svou pomoc. Některé nabídky budou přímo zveřejněny a mohou na ně reagovat ti, kdo pomoc potřebují. Ostatní nabídky budou zpracovány pracovníky místních neziskových organizací nebo obcí, kteří se vám pak už sami ozvou, abyste se domluvili na konkrétní spolupráci.

Pro Ukrajince v Česku

Znáte Ukrajince, kterým by se hodily důležité informace související s pobytem v Česku, ale i aktuální zpravodajství v rodném jazyce? Web ProUkrainu nabízí obojí a navíc přehledně. K dispozici je tu nejen info pro občany Ukrajiny, kteří uprchli před válkou, ale i kontakty na české občany nabízející pomoc. Co dělat v prvních dnech po příjezdu? Jak se připravit na dlouhodobý pobyt založením zdravotního pojištění? Jak zajistit místo pro děti ve školách. Obsah na web připravují ukrajinští novináři, kteří sami kvůli válce museli ze země odejít.