Sex Education

Sex Education Zdroj: Netflix

Sex Education
Sex Education
Sex Education
Sex Education
Sex Education
16
Fotogalerie

Drag queen Just Karen: Za Sex Education bych v pubertě dal pravou ruku

Diverzní seriály jako Sex Education (česky Sexuální výchova) boří tabu a stud spojený s menšinovými sexualitami a identitami. Kdybych ho viděl už jako puberťák, asi by mi to spoustu úzkostí ušetřilo.

Vidět se na televizní obrazovce je důležité. Když jsem dospíval a nic jako Netflix ještě nebylo, mým jediným zdrojem informací o samotné existenci homosexuálů byly komické postavy v českých lidových pořadech připomínající spíše karikatury anebo pointy špatných vtipů (i když jeden dobrý s mouchami ve výtahu si vybavuji). A vzhledem k tomu, že jsem věděl, že jsem na kluky ještě dřív, než jsem uměl rozeznat levou od pravé, mi to na sebevědomí úplně nedodávalo.

Až do nějakých třinácti let jsem tedy jako spousta jiných kluků v mém věku bolestivě potlačoval nutkání nosit růžovou, skákat jako motýlek a civět na boule v reklamách na spodní prádlo a cítil se na světě sám jako Bridget Jones zpívající do flašky vína. Zásadní zlom přišel v momentě, když jsem začal koukat na soudobé americké seriály a viděl postavy, které si očividně procházely tím samým co já; jako například Kurt Hummel v hudební komedii Glee. Kurt se sice příšerně oblékal a zpočátku byl taky in the closet, ale netrvalo to ani dvě sezóny a už létal jako třpytivý teplý motýl, který si dokonce našel sexy přítele. Naděje!

Glee samozřejmě nebyl první přiteplený seriál – už léta před ním zkoumaly životy gayů a leseb průkopnické pořady jako Queer as Folk anebo The L Word, které byly určeny spíše pro dospělejší publikum. U queer teenagerů v populárních seriálech se řešilo zpravidla téma šikany a coming outu, jejich sexuální životy a touhy byly jen načrnunty jako něco, co se musí stále ukazovat velmi opatrně a jen v náznacích – cokoliv explicitnějšího by přece mohlo od základu zničit tradiční rodiny po celém světě.

Sex Education dokazuje, jak moc a jak dlouho se někteří tvůrci drželi zpátky. Postavy teenagerů všech možných sexualit a genderů v netflixáckém seriálovém hitu řeší témata spojená s dospíváním, identitou a sexualitou, přičemž těm menšinovým je věnována stejná pozornost a důstojnost. Nevybavuji si například, že bych kdy viděl gay teenagery v televizi explicitně řešit douching, tzn. vymývání zadku před análním sexem – příprava je jeho důležitou součástí, která ho může učinit o poznání příjemnější. A věřte mi, že minimálně ze začátku je to docela věda a zároveň něco, co nás ve škole nenaučí, takže Sex Education zároveň dostává svému jménu.

Aktuální třetí sezóna představuje nové postavy a témata, která se na televizních obrazovkách možná ještě ani neobjevila. Dvě nebinární postavy, které obě používají zájmena they/them (oni), řeší mimo jiné věci, které mohou být zásadní pro psychické i fyzické zdraví trans lidí – konkrétně například chest binding, tedy skrývání hrudníku u lidí, kteří se narodili v ženském těle a trpí ze svého poprsí genderovou dysforií. I binding může být prováděn bezpečně a bez jakéhokoliv studu a právě citlivé zobrazování podobných témat v televizi může toto lidi naučit, ať už se jich to přímo týká, nebo ne. Produkční tým Sex Education navíc poskytuje hercům koordinátory intimity a podobné scény jsou konzultovány s profesionály patřícími do dané komunity. To zajišťuje, že k divákům se dostane důstojné a věrohodné zobrazení.

Jen tajně doufám, že i česká seriálová a filmová tvorba se jednou takové reprezentaci queer lidí alespoň přiblíží; jediná trans postava z populární seriálové tvorby posledních let je Dáša ze seriálu Most!, která byla sice trochu pofidérně ztvárněna cis ženou a předabována mužem, ale jinak získala od tuzemské trans komunity docela pozitivní ohlasy. Komplexní teplé postavy, se kterými bych se mohl já nějak ztotožňovat, si z české filmové ani seriálové tvorby nevybavuji – snad jen dvojici Karel a Karel z Účastníků zájezdu, i když teď si ani nejsem jistý, jestli to byl ten teplý pár, anebo komičtí řidiči autobusu.

Dnes má naštěstí většina mladých přístup k internetu a seriálům jako Sex Education, a potažmo i k bohaté queer kultuře a historii, ale i tak by bylo neskutečně prospěšné mít podobné pozitivní vzory i u nás. Je jich totiž pomálu, ať už v umělecké tvorbě, nebo v médiích. A když už se v českém mediálním prostoru objevuje něco o LGBTQ+ komunitě, jsou to většinou útoky – člen ODS Marek Benda například nedávno prohlásil, že manželství homosexuálů by podle něj vedlo ke konci západní civilizace. Nevím, na co po večerech kouká on, ale Glee to asi nebude.

Nebrat si podobné útoky osobně je potom těžké. Tomio Okamura, Sue Sylvester České republiky, u některých svých homofobních esejí na Facebooku používá fotku, ve které jsem já a moje sestra Tonic na loňském festivalu Prague Pride. Jako největší urážku přitom vnímám, že používá zrovna obrázek, na kterém moje paruka vypadá silně dehydratovaně.

Tomio Okamura se do mě a mojí sestry Tonic patrně zamiloval. Naši fotku k podobným výtvorům použil už několikrát.
Tomio Okamura se do mě a mojí sestry Tonic patrně zamiloval. Naši fotku k podobným výtvorům použil už několikrát. | Zdroj: Facebook Tomio Okamura - SPD

Mě už podobné výstřelky z míry nevyvedou, ale pro mnohé queer děti a teenagery, kteří pořád vyrůstají pod náporem šikany, s pocitem izolace a potom tohle vidí na internetu, to musí být jako další sůl do rány. I proto bych si přál, aby se to s diverzitou zlepšovalo nejen tam na západě, ale i u nás. Teď to tak sice úplně nevypadá, ale umění může svět nejenom reflektovat, ale i ukazovat, jaký by mohl být. A myslím, že i čeští tvůrci by si mohli dovolit být trochu odvážnější a dopřát queer postavám a tématům větší prostor. Alespoň dokud nás tady za naši sexualitu nestřílí do hlavy. Zatím. Tak tohle rychle sdílejte, než to smažou! A doporučte přátelům nějaký dobrý seriál.