...

... Zdroj: iStock.com

Brexit a nákupy z Velké Británie. Kdy si za módu připlatíme?

O brexitu probíhala tak dlouhá a rozbředlá veřejná diskuse, až jsme tak trochu pozapomněli, jaké to na nás bude mít reálné dopady. Třeba takové, že od 1. ledna musíme proclívat zboží z Velké Británie. No jo, vlastně!

Lucie Kratochvílová, majitelka kurátorského obchodu se secondhandovou módou Lula Vintage Prague, si zkraje ledna objednala teplákovou soupravu udržitelné značky Pangaia. Měla ji vyjít zhruba na šest tisíc korun. K jejímu překvapení však namísto balíčku přišla žádost o vyplnění celního prohlášení a poté požadavek doplatit clo, které bylo vyměřeno na 2890 Kč. Lucie raději balík nepřevzala. Se šesti tisíci byla smířena, ale skoro devět tisíc za „teplákovku“, byť značkovou, už dát nechtěla.

Co vlastně od 1. ledna znamená brexit pro nás, kteří rádi nakupujeme módní značky z e-shopů, jejichž centrály sídlí na Britských ostrovech? Budeme muset pokaždé počítat s navýšením ceny o clo? Nebo s dražším zbožím? Napsala jsem tyto dotazy na zákaznický servis Net-a-Porter.com a Matchesfashion.com, dva oblíbené e-shopy s luxusní módou a sídlem ve Velké Británii, a v obou případech jsem byla lakonicky ujištěna, že brexit nebude mít na moje nakupování žádný dopad. „Můžete si vychutnat stejný způsob objednávání bez jakýchkoliv poplatků či papírování navíc.“

Také společnost Marks and Spencer deklaruje, že při nákupu na jejich e-shopu už nebudete platit žádné další poplatky. „Po odchodu Velké Británie z EU budete nyní muset vyplnit celní prohlášení pro všechny objednávky, které přicházejí do EU z Velké Británie. Bude vás přímo kontaktovat místní kurýr s příslušnými údaji pro usnadnění doručení. Nebude nutné platit žádné další poplatky nebo daně,“ dočtete se u nich na webu.

Mimochodem, v rámci rešerše jsem se dívala i na stránky značky Pangaia z úvodu článku a i z jejich informací plyne, že žádné další poplatky zákazník z EU platit nebude. Vzápětí mi to potvrdili i na Instagramu, kde jsem se konkrétně zeptala i s odkazem na Lucii a její zkušenost. „Od nynějška pokrýváme poplatky našim EU zákazníkům my,“ odepsali i s emotikonem srdíčka. Co z toho plyne? Že Lucie nejspíš měla jen smůlu, objednávala zkraje ledna, tedy dřív, než e-shop upravil své post-brexitové podmínky. A také že se vždy vyplatí kontaktovat zákaznický servis (klidně přes sociální sítě) a zeptat se.

Přesto mi to nedalo a obrátila jsem se s dotazy i na společnost DHL, konkrétně na ředitele celních služeb Tomáše Buriana, aby mi vysvětlil, jak to s tím placením či neplacením cla přesně je.

Myslíte si, že Čechy povinnost zaplatit za zboží z Velké Británie clo překvapila?

Ano. Myslím si, že českého zákazníka nutnost zaplatit v některých případech clo překvapila. Ve většině případů, kdy je na faktuře správně uveden původ zboží ze Spojeného království, clo není uplatňováno. Platí se pouze DPH. Je důležité zmínit, že od 1. 1. 2021 všechno zboží musí projít celním řízením, i když clo není uplatňováno.

Kolik je aktuální celní sazba na oblečení z Velké Británie? Dá se to vyjádřit obecně procentuálně, nebo se každý balík posuzuje zvlášť?

Z obchodní dohody mezi EU a Velkou Británií vyplynula malá výhoda nulového cla, ale pouze v případě, že je na faktuře uvedeno, že zboží pochází z UK. Pokud toto zásilka nesplňuje, je nejvyšší celní sazba za oblečení 12 %. Záleží ovšem na druhu oblečení.

Je nějaké zboží, které dani a clu z VB nepodléhá? Jaké?

Jak bylo již zmíněno v případě, že chce zákazník využít výhod plynoucích z obchodní dohody mezi EU a Velkou Británií o nulovém clu, je nezbytné, aby na obchodní nebo proforma faktuře byl uveden původ zboží z UK.

Co přesně znamená, že zboží pochází z Velké Británie, a jak tuto skutečnost doložím?

Původ zboží je většinou uveden na faktuře. Pokud tam uveden není, bere se jako původ zboží země odeslání.

Víme, že od 1. července se změní daňová legislativa pro dovoz zboží do EU.? Mohl byste prosím ještě upřesnit, o jaké změny se jedná?

V současnosti platí, že zásilky do hodnoty 22 EUR jsou propouštěny na příjezdu do EU a osvobozeny od celních poplatků a DPH. Od 1. července 2021 se bude vybírat daň z přidané hodnoty i u těchto nízko-hodnotových zásilek. Změnou daňové legislativy v EU se bude od 1. července 2021 vybírat daň z přidané hodnoty i u těchto nízko-hodnotových zásilek.