Díky za vše co mám a co prožívám

Díky za vše co mám a co prožívám Zdroj: iStock.com

Vděčnost zharmonizuje vás i vaše vztahy. Nejen o vánočních svátcích

Vděčnost je tak silná emoce, že vám může ve velké míře zlepšit život. Poděkování, projevení vděku za to, co v životě máte, jak žijete a jací lidé vás obklopují, vás posílí v dobách, kdy vám nebude úplně hej, ale i dodá motivaci pro všechny budoucí plány. Začleňte proto vděčnost do svého každodenního života. S tréninkem můžete začít právě během vánočních svátků.

Vánoce jsou svátkem, kdy se i ateisté přiklánějí k řadě křesťanských tradic. Sledujeme pohádky z dávných dob, které nás do nich alespoň na chvíli přenáší. A jedním z takových křesťanských zvyků je poděkování před jídlem, které možná zažíváme i u slavnostní tabule s prarodiči. Děkují za zdraví, jídlo, práci, zkrátka za vše, čeho se jim dostává. Jsou vděční a tím se posilují. A právě tuto aktivitu bychom si měli přenést i do svých životů. Vděčnost staví na přední příčky i osobnostní koučové, psychologové a mentoři, jestliže se chcete ve svém životě cítit dobře a zvládat krize.

Jeden z předních psychologických výzkumů provedený společností Emmons & McCullough v roce 2003 to taktéž potvrzuje. Každodenní vděčnost a psaní si deníku vděčnosti ukázaly u lidí méně nemocí, ti měli lepší pocit ze svého života jako celku a byli optimističtější. Ukázalo se také, že lidé, kteří si deník vděčnosti vedli, měli větší šanci pokročit v plnění svých cílů, lépe spali a zvládali životní překážky. Chcete-li zažít některou z těchto výhod, vylepšit si vztahy, nemusíte se začít modlit před jídlem ani po něm, ale spíše se naučit vděčnost prožívat každý den ve svém životě a uvědomovat si ji. Jak říká bývalý člen a spoluzakladatel skupiny Scooter Ferris Bueller: „Život se pohybuje docela rychle. Pokud se nezastavíte a nerozhlédnete se po vašem životě alespoň jednou za čas, mohl by vám uniknout.“

Velmi snadno se člověk nechá strhnout rychlostí doby a zapomene se zastavit a vyjádřit své uznání za to, co má. Dobře prožitý život je vděk. Abychom vám pomohli na cestě k němu, nabízíme několik způsobů, jak získat více vděčnosti ve svém každodenním životě.

Nebuďte vybíraví. Važte si všeho

Vděční nemusíte být jen za „velké“ věci v životě. Zvyk být vděčný začíná oceněním každé dobré věci a uznáním, že pro vás není nic příliš malého na to, abyste za to byli vděční. Jak jednoduché je ocenit krásné počasí nebo to, jak vám rychle doručili balíčky či někdo uvařil dobrou kávu… nic při svém tréninku nevynechávejte.

Jednoduše říkejte „děkuji“ častěji

Jedním ze skvělých způsobů, jak začít, je stanovit si cíl, že jednou denně někomu upřímně poděkujete. Věnujte člověku oční kontakt a nahlas mu poděkujte. Ať je to vaše dítě, tchyně, která po tom touží, manžel, člověk na ulici nebo kolega v práci. Skutečné poděkování lidem za konkrétní věci pomůže nejen vám, ale i zpříjemní dny druhým a ovlivní, jak se budou celý den cítit.

Každý den si vyčleňte čas, abyste dělali to, co máte rádi

I když jste neustále zahlceni povinnostmi a každý den vašeho života je jimi nabitý, najděte způsob, jak alespoň pár minut dělat, co vás baví a co máte rádi. Číst? Jít na procházku? Nalakovat si krásně nehty? Aktivně pracujte na tom, abyste ve svém životě nacházeli prostor pro to, co vás rozzáří. Je mnohem snazší cítit se v životě vděční, když můžete pravidelně trávit čas tím, co máte rádi, i když je to jen v ojedinělých okamžicích.

Buďte vděční za výzvy, krize a prohry

Vděčnost není jen o vděčnosti za pozitivní zkušenosti. Ve skutečnosti může někdy přemýšlení o negativních nebo obtížných situacích pomoci skutečně odhalit, za co musíte být vděční. Že vás vyhodili z práce? Ale díky tomu konečně teď děláte, co vás baví. Rozešla jste se s přítelem? Díky tomu jste si konečně začala věřit a být sama sebou.

Pozvedněte vděčnost tím, že se obklopíte pozitivními lidmi

Jim Rohn, americký motivátor a řečník, řekl: „Jste průměr z pěti lidí, se kterými trávíte nejvíce času.“ Proto, když se rozhodnete obklopit lidmi, kteří jsou povzbudiví, inspirativní a vděční, začnete přijímat jejich postoje. Přemýšlejte o lidech, se kterými trávíte většinu času. Jsou vděční? Nebo si nonstop stěžují na maličkosti? Vyberte si svou společnost moudře – můžete se jim postupně podobat.

Hledejte pozitiva v každé životní zkušenosti, i negativní

Je pravda, že se to snadněji řekne, než udělá, obzvláště pokud prožíváte velmi obtížné období. Jakkoli to však může být v určitých situacích těžké, když se rozhodnete hledat pozitiva, i přes největší nepříznivé situace je najdete a změníte svůj celkový pohled na život a připravíte se na úspěch.

Dávejte lidem kolem sebe

Vždy máte světu co dát a dnes můžete začít dělat z něj lepší místo. Nancy F. Clarková, kurátorka, autorka časopisu The Positive Journal a generální ředitelka společnosti PositivityDaily poukazuje na sílu podpory ostatních. „Když dáváte čas, pozornost, peníze a další možnosti lidem ve své komunitě, měníte zaměření od sebe a svých problémů na to, co můžete udělat, abyste rozjasnili den někoho jiného. Rozhodnete-li se podporovat ostatní, můžete zabránit tomu, abyste se topili v sebelítosti, a výrazně to zvýší vaši vděčnost.“ Dejte si pozor, abyste pravidelně dávali. Nemusí to být jen peníze. Můžete dát svůj čas, pomocnou ruku nebo slova povzbuzení. Každý má jiné silné stránky a zájmy. Objevte svůj oblíbený způsob dávání, který je vám příjemný a činí vás šťastnými! Pomoc zvířatům? Příprava akcí pro děti? Doučování?

Zaměřte se na pozitiva pomocí deníku vděčnosti

Když si zapíšete, za co jste vděční, pomůže vám to zaměřit se na pozitiva ve vašem životě, díky čemuž vedení deníku vděčnosti doporučuje mnoho odborníků. Jak váš seznam vděčnosti poroste, bude vám stačit k tomu, abyste si uvědomili, že váš život je docela skvělý, jen jeho pouhé prohlížení. Začněte si zapisovat jednu věc, za kterou jste vděční za každý den. Jestliže si nechcete vést deník, napište něco, za co jste vděční každý den, na kousek papírku a vložte papír do sklenice. Když se cítíte na dně, otevřete nádobu a podívejte se na všechny důvody, proč musíte být vděční. Nebo otevřete nádobu na konci roku a zkontrolujte vše, za co jste za ten rok vděční. To vám pomůže začít v příštím roce s myšlenkou vděčnosti a hojnosti spíše než se soustředit na všechny věci, které chcete ve svém životě změnit.

A tak se zamyslete. Za co jste vděční právě teď? Co byste si zapsali? Už jste dnes někomu věnovali svůj čas a poděkovali mu? Nečekejte na zázraky Vánoc, zařiďte si je v životě sami. Právě vděčnost.