Dnes všem pomůžu, budu milá a oni mě budou mít rádi.

Dnes všem pomůžu, budu milá a oni mě budou mít rádi. Zdroj: istock.com

Trápí vás také syndrom Good girl? Je na čase trochu zostřit

Byla jste vychovávána k tomu, že máte být hodná, vstřícná, neodporovat, zkrátka být vzdělanou a uctivou dívkou? Slovo NE neznáte? Vítejte mezi „Good girl“. Vaší mantrou je hlavně myslet na druhé a pomáhat jim. A vždy jste předpokládala, že ostatní jsou na tom stejně. Jenže to se šeredně mýlíte, a proto i trpíte. Proč se vyplatí někdy ukázat růžky?

Myslela jste si, že všichni žijeme ve světě, ve kterém se vzájemně respektujeme a pomáháme si? Že být ohleduplná vůči ostatním znamená, že i oni budou k vám? Já kdysi ano. Možná naivita holky z malého města, možná výchova, možná touha po lepším světě. Jste milá, nikomu neubližujete, ba naopak podáváte pomocnou ruku, kde je potřeba, a cítíte, že by to tak mělo být. Div nevypustíte duši. I když si to dlouho nechcete přiznat a růžové brýle si ne a ne sundat, hodná možná jste, ale taky pěkně naivní. Ano, existuje okruh lidí, kteří si vás jako hodné holky váží a stejně přívětivě se chovají i k vám, ale taky je tu dost velký okruh lidí, který se zvětšuje a který zkouší vaše hranice. Znáte tu otřepanou frázi, že hodné holky se dostanou do nebe, ale ty zlobivé, kam chtějí, já si na ni vzpomenu pokaždé, když jako hloupá husa uvěřím, pomůžu, a druhý podvede, využije, slízne smetanu úspěchu za něco, co není jeho, a moc dobře ví, že „Good girl“ bude zticha a nezačne se bránit či argumentovat.

Role, ze které těžko vystoupit

Jak jednou hodnou holkou jste, horko těžko se to mění, ba stále víc do role zapadáte. Nikdy neodmítnete, ač zavalena prací, jdete pomoct. Při svých životních volbách neustále berete ohled na ostatní, abyste jim nijak neuškodila. Na venek úsměv, že blaho všech je pro vás na prvním místě, jenže v duši pláčete, a tak moc byste se přála rozhodnout podle sebe. Jenže to nejde, vždyť jste ta „hodná holka“. Dobrá zpráva – nebo špatná, když se na to podíváte z jiného úhlu – je to, že to společnost očekává.

Studie Stanfordské university zveřejnila výsledky svých výzkumů a uvedla, že mezi nejžádanější adjektiva při popisu ženy patřila slova jako soucitná, vřelá, veselá, tichá a věrná – všechny vlastnosti typické pro Good girl. Takže problém nebude úplně jen ve vás. Na druhé straně, když byli stejní účastníci požádáni o seznam žádaných přídavných jmen pro muže, uváděli slova jako na nezávislý, asertivní, dominantní a rozhodující. Dalo by se říct, že tato genderová zaujatost začíná už v dětství. Dívky jsou více emocionálně zralé a lépe se chovají, a proto jsou považovány za ty dobré, klidné, chytřejší už od raného dětství. Toto pokračuje ve studiu, kde se ženy soustředí na vynikající výkony v oboru. To se pak přenáší i na dospělé – být příjemné na pracovišti v jakékoliv situaci, protože se snaží být perfektní, a vyhnout se tak negativní zpětné vazbě.

Je čas na změnu

Umět se ozvat, umět si o něco říct, odmítnout, nebýt k dispozici, chvíli myslet na sebe. Tady je pár tipů od Susanny Halonen, happyoložky, koučky, která využívá pozitivní psychologii. Pozvěte k sobě samé silnou a sebevědomou dívku. Ukažte, že hodná sice jste, ale taky víte, co chcete.

1. Požádejte o to, co chcete a co si zasloužíte

Nedostanete nic, pokud o to nepožádáte. Že si na vás všichni sami od sebe vzpomenou? Taky byste mohla čekat věčně. Chcete si vzít na starost nový projekt v práci? Zeptej se na něj. Chcete zvýšit plat nebo získat bonus? Se správnými argumenty to sdělte svému šéfovi. Chcete víc pozornosti u partnera? Řekněte mu to. Nahlas.

2. Řekněte Ne

Lidé budou vždy žádat o pomoc. Ano, pomozte, ale jen pokud nejste vyčerpaná, a uvědomte si, že nemůžete pomoci všem. Musíte v první řadě myslet na sebe a své zdraví. Pokud tak neučiníte, nebude z vás nic, a pak už nebudete moct pomáhat ani trochu.

3. Promluvte

Pokud vás někdo ruší, je na vás hrubý, vyčítá vám, jaká jste, snaží se vás změnit, ozvěte se a řekněte mu, že jste spokojena s tím, kdo jste. Pokud nebudete mluvit, nikdo vás nebude slyšet. Pokud si nestanovíte hranice, lidé na vás budou tlačit a jednat bezohledně. Takže buďte statečná, odvážná a řekněte to nahlas.

4. Upevněte si svůj prostor

Není nic špatného na tom žít svůj život podle vlastních hodnot, dělat životní volby, které jsou pro vás ty pravé. Není s vámi nic špatného. Věřte tomu – a postavte se za to. Lidé se často pokoušejí ovlivnit vaši životní dráhu a říkat vám, co byste měla dělat, zejména pokud jste hodná holka. Nedovolte jim, aby vás ovládali. Poděkujte jim za jejich názor, ale řekněte jim, že jste se rozhodla na základě toho, co si myslíte a cítíte, že je pro vás dobré.

Přechod dobré dívky na silnou dívku neznamená, že začnete být hrubá. Budete nadále zdvořilá, ohleduplná a uctivá – ale už to nebudete dělat s tím, že potlačíte sebe samu.