Prosím, pomoz mi, já už dál nemůžu.

Prosím, pomoz mi, já už dál nemůžu. Zdroj: istock.com

8 rad, jak pomoct kamarádce, která má stres a špatné období

Čas od času ve svém životě všichni prožíváme stresující období. S některými situacemi se dokážeme vyrovnat sami, ale jiné nás tak srazí na kolena, že potřebujeme pomoc. Tady přichází prostor pro naše blízké přátele. Visíte dlouhé hodiny na telefonu s vaší vystresovanou kamarádkou? Víte, jak jí opravdu pomoci?

Marně hledáte slova, vlastně ani nevíte, co pořádně říct, a když něco pronesete, kamarádka je v depresi ještě víc. Určitě nechcete být v roli bezmocného přítele a raději byste dala kamarádce tolik podpory, aby zas svítila jako sluníčko. O pomoci lidem, které máte ráda, ani na chvilku nepochybujete, naučte se být tedy opravdu nápomocná.

1. Stačí poslouchat

Jen ji nechte, ať si vám vylije celé své srdce. A co budete dělat vy? Jen poslouchat. Ne vždy je žádoucí nabízet řešení. Zdá se vám to jako jednoduchá rada? Bohužel jednou z dovedností, kterou lidé velice často postrádají, je právě schopnost poslouchat. Je si vzpomeňte, většinou když někdo něco vypráví, vy už si připravujete vlastní monolog a pak si z kamarádčina projevu nepamatujete zhola nic. U člověka, který prochází složitým stresovým obdobím, je umění poslouchat dvojnásobně důležité. Nechte ji mluvit o tom, čím prochází, jak se cítí, jen projevte porozumění a samozřejmě, vše co je vám řečeno, si nechte jen pro sebe.

2. Pomozte jí s běžnými činnostmi

Prožívá-li kamarádka silnou psychickou zátěž, stávají se pro ni obtížné a zatěžující i běžné činnosti. Nikam se jí nechce chodit, nic zařizovat, o nic se starat. Pomozte jí s těmito běžnými činnostmi, zajděte společně na nákup, doprovoďte ji k lékaři, provětrejte společně jejího čtyřnohého mazlíčka, uvařte společnými silami večeři. Tím jí pomůžete nevypadnout ze společenského života a vyhnout se osamělým situacím, kdy by se soustředila více a více na své problémy. Pozor, ať to vypadá, že děláte věci společně, ne, že ji považujete za neschopnou.

3. Povzbuzujte ji

Někdy stres přináší neúspěchy, které snižují sebehodnotu člověka, proto buďte pozitivní, uklidňujte, ukažte jí, jak lze věci zlepšit. Mluvte o lidech, kteří danou situaci zvládli. Lidé potřebují vzory a uklidnění, že i jiným se to stává a zvládli to. Nepodceňujte sílu pozitivního myšlení a nalaďte na něj i vaši kamarádku.

4. Vezměte ji ven

Stres se často zhoršuje tím, že zůstává uvnitř. A když je člověk zavřený sám se sebou a se svým stresem, je to ještě horší. Proto buďte aktivní vy a vymýšlejte kde co. Navštivte spolu vzrušující místa, aby trochu zapomněla na svůj problematický život. Nemusíte nutně létat na víkend do Barcelony, kolikrát stačí jen procházky po vašem okolí nebo návštěva nových míst. Avšak těmto výletům se vyhýbejte v noci. Člověk, který je psychicky pošramocen, potřebuje hodně spát. Celonoční bujaré večírky nejsou tou pravou léčbou, kolikrát postačí jen večerní povzbuzující telefonát.

Pokračování 2 / 2

5. Cvičte společně

Kamarádka pravidelně trénovala, každý pátek jste chodily na squash… Kvůli svému špatnému psychickému rozpoložení pravděpodobně trénovat přestane, ale vy to nedovolte. Běhejte s ní, vezměte ji do posilovny, cvičte doma. Ne nadarmo se říká, že při pohybu se vyplavují hormony štěstí. Navíc cvičení pomáhá snižovat stresový hormon kortizol a pomáhá zlepšit krevní oběh. Sportem jsem vyléčila moji kamarádku z ošklivého rozchodu. Daly jsme si cíl za tři měsíce natrénovat na závod v běhu na 10 km. Rovnou jsme závod i zaplatily a všem to řekly a začaly trénovat. A stres a splín se začaly vytrácet.

6. Podporujte ji ke zdravému jídlu

Některé potraviny jen pomáhají zhoršovat již vystresovanou mysl a tělo. Příliš mnoho cukru produkuje špatné nálady, které způsobí, že člověku je ještě hůř. Povzbuzujte proto kamarádku, aby jedla zdravé potraviny, jako jsou ovoce a zelenina, které pomáhají udržovat stresové hormony na nízké hladině. Obzvláště dobré jsou banány a citrusové plody, ale i jogurt dokáže rozveselit. Pokud je to možné, doporučte jí jíst ryby. Obsahují vysoké hladiny omega-3 mastných kyselin, které dlouhodobě snižují stresové příznaky. Nebo můžete sáhnout po doplňcích stravy, které je obsahují. Můžete jí navrhnout tyto potraviny do jídelníčku nebo co lépe, jezte je společně či jí je sama při návštěvě přineste.

7. Doporučte užitečnou knihu či časopis

Pokud je vaše vystresovaná kamarádka vášnivou čtenářkou, využijte toho. Omrkněte časopisy, které mluví o tom, jak se vyrovnat se stresem, a doporučte jí je. Také časopisy s příběhy lidí, kteří zvítězili nad depresí, ji povzbudí. Motivační knihy jsou také užitečné. Neměly by být příliš objemné, aby se nestaly zdrojem stresu. Já razím takové heslo, jakmile je mi ouvej, hledám knihu, která mi pomůže se se situací poprat, porozumět jí a najít východisko. Tahle strategie mě nikdy nezklamala.

8. Nechte to na profesionálovi

Pokud vidíte, že je pomoc nad vaše síly, nezapomeňte na zásah odborných poradců nebo psychiatrů. Jsou vyškoleni pomáhat, a to zejména v extrémních případech. Možná že se bude kamarádka zdráhat, vymýšlet výmluvy, proč nevyužít odborné pomoci, proto vytrvejte a pokračujte v povzbuzování, aby navštívila odborníka. Máte ve vašem okolí někoho, komu odborník pomohl? Zeptejte se na kontakt a předejte ho kamarádce. Bude ho vnímat jako známějšího člověka a snáze se odhodlá.

Ne nadarmo se říká: V nouzi poznáš přítele. A takový zůstává navždy, na celý život.

Plánujete svatbu? Zajímají vás nejnovější svatební trendy z přehlídek, tipy na nejkrásnější šaty, účesy, kytice, chcete inspiraci na nejromantičtější místa, kde se vdávat a kdy a co je potřeba zařídit? To vše a mnohem více inspirace a užitečných informací najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Naplánujte si s námi vaši svatbu snů!