Často my samy nechápeme, co se vlastně stalo.

Často my samy nechápeme, co se vlastně stalo. Zdroj: Pexels

Proč rozchod s kamarádkou někdy bolí víc než s partnerem?

Když se rozejdete s přítelem, jsou tu pro vás kamarádky, připravené se salvou nadávek, kterými otitulují toho padoucha. Budou snášet vaše emoční vypětí a přimhouří oči během zoufalých pokusů o to pomstít se mu tak, že si najdete někoho jiného. Jenže co když se rozejdete s kamarádkou? 

Konec každého vztahu bolí. V případě toho kamarádského to občas může být sakra těžké. Ne vždy za tím stojí nějaká událost nebo čin, které by vás rozkmotřily, někdy se zkrátka rozdělí vaše životní cesty. O to bolestivější pak může být zjištění, že jste přišly o spřízněnou duši. Proč je někdy konec přátelství horší než rozchod s mužem?

Pokračování 2 / 7

Nečekáte to

Jasně, ani v případě partnerského vztahu nečekáte, že to skončí. Ale určitě vás někdy napadne "Co když se rozejdeme". Podvědomě s tím tedy počítáte jako s variantou, která může nastat. Ale v případě kamarádky vás to ani nenapadne. Proto často přichází konec přátelství jako blesk z čistého nebe a zastihne vás naprosto nepřipravenou.

Po rozchodu s klukem se můžete vyplakat své kamarádce.
Po rozchodu s klukem se můžete vyplakat své kamarádce. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 3 / 7

Cítíte se zranitelnější

Nemusí to být známkou špatného vztahu, ale příteli se zkrátka se vším nesvěřujeme, vždycky si necháváme nějaké to malé tajemství. Ale před kamarádkou ne. Ta o nás ví všechno, dokonce i to, co bychom si možná raději nechaly pro sebe, ale tenkrát u druhé lahve vína nám přišlo jako dobrý nápad "vykecat se". Zná naše největší strachy, konspirační teorie, ví, kolik mužů prošlo nejen naším životem, ale i postelí. Rozchodem s ní se proto najednou stáváme zranitelnější – nejen, že končí vztah s někým, kdo o nás ví takřka vše, ale končí i éra bezstarostného svěřování.

Nejlepší kamarádka toho o nás ví více, jak přítel.
Nejlepší kamarádka toho o nás ví více, jak přítel. | Zdroj: Pexels

Pokračování 4 / 7

Neexistují uklidňující věty

Je to sice jen náplast na zlomené srdce, ale vlévá nám to alespoň minimální špetku naděje. Řeč je o těch utěšujících větách jako "Existuje spousta ryb v moři", "Musíš políbit hodně ropuch, než se z jedné stane konečně princ" a podobně. Na rozchod s chlapem jich existuje nepřeberné množství. Ale znáte nějakou na rozchod s kamarádkou? Já teda ne.

Když přijdete o kamarádku, často se nemáte komu svěřit.
Když přijdete o kamarádku, často se nemáte komu svěřit. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 5 / 7

Na Tinderu si novou kamarádku nenajdete

Jedna z porozchodových fází je i snaha vytlouct klín klínem, kdy se snažíme za bývalého najít náhradu. Ve většině případů to s odstupem času bývá velký omyl, ale v danou chvíli to poslouží vždycky výborně. Jenže když přijdete o kamarádku, kde hledat náhradu? Něco jako Tinder pro kamarádky neexistuje a když v baru oslovíte holku, že se chcete kamarádit, bude to vypadat nejvíc podivně.

Na Tinderu si těžko najdete novou kamarádku.
Na Tinderu si těžko najdete novou kamarádku. | Zdroj: Pexels

Pokračování 6 / 7

Náhrada se těžko hledá

Obtíž je také v tom, že možná nemáte ani chuť si novou kamarádku hledat. S chlapem je to jiné. Těžko se srovnáváme, že bychom byly samy, co se týče partnerského vztahu, a tak rychle po rozchodu hledáme k sobě nový protějšek. Jenže když přijdete o kamarádku, aktivně novou nehledáte. To musí přijít, nebo ne. Musíte si budovat vztah a mělo by to jít přirozeně na základně postupného vzájemného seznamování. Nemusí tam na první dobrou zafungovat chemie a přitažlivost jako u chlapa.

Často my samy nechápeme, co se vlastně stalo.
Často my samy nechápeme, co se vlastně stalo. | Zdroj: Pexels

Pokračování 7 / 7

Špatně se o tom mluví

Když si chceme vylít vztek na bývalého přítele, většinou na to najdeme dostatek párů uší, které to chtějí poslouchat a nestydíme se před nimi. Jenže když přijdeme o kamarádku, mluví se o tom tak nějak hůř. Často je totiž rozchod s kamarádkou způsoben naším osobním selháním, které se těžko vysvětluje. Zatímco u chlapa řeknete "Podvedl mě", "Už ze vztahu vyprchala láska", tak u kamarádky často sama ani nevíte, proč se to vlastně stalo.

Přijít o kamarádku je jako přijít o kus sebe.
Přijít o kamarádku je jako přijít o kus sebe. | Zdroj: Pexels