Objímejte se. Kdekoliv a s kýmkoliv.

Objímejte se. Kdekoliv a s kýmkoliv. Zdroj: Pexels

Objímejte se! Zlepšíte si imunitní systém a zbavíte se stresu

Tak, jako byl Zdeněk Svěrák ve filmu Vratné lahve vítací typ, co se se svojí ženou rád vítal, já jsem zase objímací typ. Ráda se objímám, a to v podstatě s kýmkoliv, kdo má zájem. Kromě toho, že je to obzvláště příjemné, podle posledních studií to má i pozitivní vliv na naše zdraví. 

Celý den stojí za starou bačkoru, kolegové v práci jsou nevrlí, čímž kazí náladu i vám, a cestou domů vám ještě před nosem ujedou všechny dopravní prostředky. Jen co ale přijdete domů a najdete tam milovanou osobu, ať je to dítě nebo muž, která vás obejme, všechny nespravedlnosti světa jako by byly okamžitě zapomenuty. Není se čemu divit. Objímání má ale ohromný vliv nejen na naši psychiku, ale i na zdraví.

Pokračování 2 / 5

Uvolňuje svaly

Začneme tím nejjednodušším. Objímání totiž může uvolnit zatuhlé svaly v našem těle. Ideální cvičení pro všechny, kteří se celý den hrbí v práci nad počítačem. A uvolněné svaly pak zároveň zmírní vaše napětí.

Snižuje stres

Ruku v ruce to jde i s odstraněním stresu, který se ve vás za celý den nahromadil. V roce 2015 proběhla studie, které se zúčastnilo 404 dospělých lidí, vědci na nich pak zkoumali sociální dopady objímání. Ti, kdo se objímali častěji, byli mnohem optimističtější. A uznáte, že dnešní svět potřebuje co nejvíce pozitivně naladěných lidí.

Objímání je nejen příjemné, ale i zdravé.
Objímání je nejen příjemné, ale i zdravé. | Zdroj: Pexels

Pokračování 3 / 5

Zlepšuje imunitní systém

V tom samém roce bylo v další studii dokázáno, že účastníci, kteří se objímali méně, byli náchylnější k nachlazení. I když by si člověk myslel, že to bude naopak, že? Jenže to souvisí i s odstraněním stresu. Lidé, kteří jsou více v pohodě, mají pevnější imunitní systém.

Vaše srdce bude silnější

Když je objímání od srdce, tak vám ho zároveň i chrání. Může totiž snižovat tepovou frekvenci a produkci kortizolu, tedy stresového hormonu, který má negativní vliv na naše zdraví, zejména co se týče civilizačních nemocí.

Objímejte se. Kdekoliv a s kýmkoliv.
Objímejte se. Kdekoliv a s kýmkoliv. | Zdroj: Pexels

Pokračování 4 / 5

Snižuje pocit odcizení

Objímání uvolňuje hormon oxytocin, který ovlivňuje vnímání sociálních interakcí. Extrémně důležitý je pro symbiózu matky s novorozencem. Také prohlubuje pocity empatie, soucitu a velkorysosti. To všechno dohromady pak tvoří základ pro důvěru.

Zbaví vás úzkosti

Kromě oxytocinu se vyplavuje i dopamin, který řídí centrum v mozku, které má na starosti potěšení a odměny. Lidé, kteří trpí depresemi a některými degenerativními chorobami, jako je třeba Parkinsonova choroba, vykazují výrazně sníženou úroveň produkce dopaminu. Takže objímejte se, třeba to bude fungovat i jako prevence proti Parkinsonu.

Objímání vás zbaví úzkosti.
Objímání vás zbaví úzkosti. | Zdroj: Pexels

Pokračování 5 / 5

Pryč se strachem!

Ve studii zveřejněné v magazínu Psychological Science vědci zjistili, že pokud jde o objetí, může pomoci jak s nízkým sebevědomím, tak i se strachem ze smrti.

Zmírňuje bolest

Pokud vás tedy zrovna nebolí záda a někdo vám je obětím neláme vejpůl. Při objímání se totiž uvolňují endorfiny, které blokují bolest, aby se šířila dále do měkkých tkání. Takže je to vlastně taková malá droga.

Objímat se ale nemůžete samozřejmě jen tak s někým. Pokud je někdo, kdo o vaši náruč nestojí, nesmutněte. Však ona se otevřená hruď objeví jinde. Slibuji!

Objímejte se. Vždycky se někdo najde.
Objímejte se. Vždycky se někdo najde. | Zdroj: Pexels