Kdybys mě poslouchal

Kdybys mě poslouchal Zdroj: istock.com

Přílišná starostlivost do vztahu nepatří. Nechte ho dýchat

Touha a romantika se vytrácí. Milostné jiskření vystřídaly neustálá kontrola, dohlížení, volání a zjišťování, zda partner udělal, co měl, zda je v pořádku, kdy se vrátí. Kde se to ve vás vzalo? Ukočírujte svou starostlivost, jinak jste u začátku konce vašeho vztahu.

Sedím v restauraci nad rychlým obědem a zapisuji si do diáře, co všechno mám zařídit, kde koho vyzvednout, odvézt, manželovy hokeje a snažím se vymyslet, jak to všechno skloubit. Týdenní aktivity pak přepíšu do rodinného kalendáře na lednici, aby manžel věděl a já nemusela volat a připomínat a kontrolovat, zda na dceru ve školce nezapomene.

Když tu zaslechnu krátkou rozpravu dvou mladých mužů, která mě donutí na chvíli odložit tužku: „No, a co Kamila, jak vám to klape. Pohoda, ne?“ ptá se jeden z nich. O nadšené odpovědi toho druhého bychom mohli diskutovat. „Jo, dobrý, ale kdyby furt nevolala a neptala se, jak mi je, pořád se stará, jak zvládám, zda to stihnu, jo, je fakt starostlivá, mohla by trochu ubrat. Jenže když to naťuknu, hned se čertí, co mi zas vadí.“ „Hmm, to nezávidím,“ s úšklebkem pronáší druhý a už se pánové zvedají od stolu s mobily v ruce a já se pokračování rozhovoru nedočkám.

Máme to v genech

Nedělám si iluze, že o nás muži mluví jen v superlativech, ale tady jsem cítila, že už nastává problém. Místo milenky začíná mít hoch doma více a více „matku“, která mu organizuje život, kontroluje a ujišťuje. Ale od své matky právě odešel, aby byl svobodný a našel si milenku.

Ženy mají v povaze určité vychovatelské předpoklady, především kvůli mateřství. Vymazat to ze své osobnosti nelze, ale někdy se však stane, že ženská potřeba někoho organizovat a činit rozhodnutí za druhé přeroste do takové míry, že zničí i vztah dvou dospělých lidí. Když se žena stane matkou, automaticky starostlivost přichází do popředí. Vzhledem k dítěti je to pochopitelné, žádoucí a potřebné.

Vůči partnerovi ani tak ne. On vaše dítě není, je váš zletilý, samostatný partner, který se umí rozhodovat. Důležité je partnerova rozhodnutí respektovat. Lze k tomu mít určité připomínky, to je ale tak vše. O to horší je, když už se tak ve vztahu chová žena, která ještě ani o mateřství nepřemýšlí. Jak odborníci uvádějí, chování, kdy ženy začínají své partnery řídit a převychovávat, má dokonce i své příznaky, podle kterých se dá rozeznat blížící se nebezpečí.

Přílišná starostlivost žen – matek bývá nazývána jako Martovský syndrom. „Je-li matka starostlivá, je to v pořádku. Problém ale nastane ve chvíli, kdy se stane přespříliš starostlivou. Ona jediná si připadá nepostradatelná a musí mít hlavní slovo. Pokud někdo hlídá její dítě, neobejde se to bez dlouhého proslovu, seznamu úkonů a povolených činností a samozřejmě i kázání, jak se chovat a co dělat,“ vysvětluje psycholog Nigel Barber. Zkrátka a dobře – takto přehnaně starostlivá matka začne dřív nebo později každému lézt na nervy. No a když se tak začne chovat i partnerka v milostném vztahu, může začít odpočítávat dny konce jejich vztahu. Chcete si váš vztah hýčkat a pokračovat na romantické vlně, dejte si pozor na tyto „příliš starostlivé příznaky“.

Já ti to říkala

Jak povědomá fráze… vaší matky. Použijete-li ji ve vztahu vy, dáváte najevo nadřazenost a zároveň toužíte po utvrzení sebe sama, jak jste dokonalá. Potřebujete se utvrdit ve své vlastní pravdě. Nebo partnerovi píšete seznam věcí, které nesmí zapomenout, kontrolujete, zda ho plní a zda na nic nezapomněl? Každý občas na něco zapomene a věřte nebo ne, alespoň polovinu si zapamatuje. Je-li to tak nesmírně důležité, zařiďte si danou věc sama. „Jedním z hlavních náznaků, že v milostném vztahu začíná být něco špatně, je přebírání kontroly nad vším. Žena hlídá, co si muž obléká, kdy a co jí, organizuje mu pracovní schůzky atd. Tady už začíná být problém,“ varuje Barber.

Některé ženy mají více předpokladů být starostlivé, a tak trochu řídit ostatním lidem život, taková vlastnost je vrozená, ta nezmizí, ale dá se usměrnit. Jestliže žena už od začátku vztahu partnera převychovává, kritizuje, možná to není ten pravý pro život. Hlavní smysl celého vztahu tkví v tom být spokojena s tím, koho si žena vybrala.