...

... Zdroj: istock.com

Manžel kamarádky: Proč některé ženy tak láká?

Co když nevěra vstoupí tam, kde zraňuje nejvíc, a „tou druhou“ se stane vaše dobrá kamarádka? Děje se to častěji, než si myslíme. 

Magda ho poprvé potkala před osmi lety. Byl to manžel její sousedky Jane. Ona, průměrně hezká, průměrně inteligentní a zoufale nejistá. A vedle manžela, kterého nám představila, by i George Clooney vypadal nudně a nenápadně. S manželem jsme mu hned začali přezdívat Mr. Smart.

Magda měla malé děti a Jane znala doktory, školy, kroužky, vídaly se denně. Pak se situace změnila. Mr. Smart přijal odstupné od banky a najednou byl pořád doma. Jane tím lezl na nervy, ale děti se jeho vtipné společnosti nemohly nabažit. A Magda také ne. Jenže každé nové setkání začalo být nesnesitelné. Dlouho oba byli tolik nad věcí, že si vůbec nevšimli, jak jejich vztah pokročil. Když si to Magda uvědomila, začala se jejich domácnosti vyhýbat, ale Jane hned vyčítala Magdě, že ji zanedbává. Jednou byla Magda doma, manžel se vrátil o den dřív ze služební cesty. U vrat se znenadání objevil Mr. Smart, vykolejený, protože čekal, že bude sama.

„Ty jsi tak správnej chlapík!“ plácal ho po rameni manžel. Zatímco Mr. Smart tonul v rozpacích, manžel Magdě vysvětloval, že jejich rodinný přítel se namáhal přitáhnout svou sekačku, protože slyšel, že jejich je rozbitá. Magda dodnes neví, jestli její muž nic netušil, nebo byl tak geniální. Majetnicky ji držel kolem pasu a řekl přesně to, co slušného Mr. Smarta studem odbouralo. Magda se dívala za odcházejícím skoromilencem a cítila se strašně okradená a docela zachráněná zároveň.

To, co nemůžeme mít

Nevěra s manželem kamarádky není neobvyklá záležitost. Ke statistikám, které toto potvrzují, mě přivedly dvě přítelkyně. Vždy jsem obdivovala jejich vztah, rozuměly si nejen ony, ale i jejich manželé a děti. Ale před měsícem z jedné z nich vypadlo, že spí s manželem své nejlepší kamarádky. Schválně jsem se loudala ke stolu, u kterého obě seděly. Sledovala jsem, jak se obrací jedna k druhé. Je možné, že ta druhá nic netuší? Nebo jí to nevadí? Jak víme (nejen) z literatury, podobný vztah může zůstat utajen, existovat dlouho a přímo pod nosem ostatních. Zvlášť když pro jednu z kamarádek není nevěra nic exotického, kdežto druhou by ani nenapadla. Ale je dobré mít na paměti Agathu Christie, která skvostně popisuje moment, kdy naivní kamarádka pozoruje druhou, jak s jejím manželem schází ze schodů. Oba si myslí, že je nikdo nevidí. Ona mu jen položí ruku na předloktí, pohladí ho několika prsty, on se na ni jenom usměje… Ani kdyby je manželka přistihla v posteli, neměla by jasnější důkaz nevěry. Jsou totiž malinká intimní gesta, která ostatní ani nezaregistrují. Ale člověku, který nás důvěrně zná, znenadání otevřou oči.

Když se díváme na ženu nebo muže, kvůli nimž jsou (jsme) nevěrní – a porovnáváme je s partnerem, často se ptáme: Co na ní (na něm) vidí? Eroticky nejpřitažlivější je ale nikoli to, co už máme, nýbrž to, co nemůžeme mít. Takže nehrozí, že by nevěry s manželem kamarádky zmizely. Ale není na škodu si pamatovat, že výše uvedený příklad je z dobré detektivky, inspirované životem. A končí – samozřejmě – vraždou.

Článek vyšel v magazínu Moje psychologie!