Nehrozí vám nevěra? Víme, kterých pět věci ji spouští nejčastěji!

Nehrozí vám nevěra? Víme, kterých pět věci ji spouští nejčastěji! Zdroj: Shutterstock

5 spouštěčů nevěry: Máte doufat, že se změní, nebo odejít?

Nevěra málokdy začne jen kvůli tomu, že potkáte někoho neodolatelného. Daleko častěji je signálem, že u vás doma je něco v nepořádku. 

Podle britské terapeutky Philippy Perry existuje 5 problémů, které nevěru nastartují nejčastěji.

1. Strach z konfliktů

“My se přece nehádáme.” Možná se neradi hádáte, možná vás to otravuje, možná chcete udržet svůj vztah “hezký” a bez hádek. Ale to neznamená, že problémy neexistují. A když je neřešíte a místo toho je necháváte se vršit, ubírá to vztahu s partnerem na intimitě. Přestanete říkat, co si doopravdy myslíte. Najednou žijete spíš ve své hlavě, než abyste své pocity a myšlenky sdíleli s tím druhým. A může se stát, že jeden z partnerů začne pocit intimity a sdílení hledat někde jinde. Možná si dokonce přeje, aby se na jeho nevěru přišlo a aby mohl se svým protějškem znovu začít mluvit na rovinu.

Možnost nápravy: značná

Pokračování 2 / 5

2. Strach ze zranitelnosti

Opakem lidí, kteří se obávají hádek, jsou ti, kteří hádky doslova vyhledávají. Hádat se je pro ně způsob, jak komunikovat s partnerem. Jenže v hádce nikdy neukazují svoje zranitelné já. Místo toho jen usilují o to, vyhrát, mít pravdu a dát tomu druhému za vyučenou. Spíš jen hrají roli, než aby s tím druhým něco doopravdy sdíleli. V nevěře tak opět mohou hledat ztracený pocit intimity. V případě odhalení nevěry se obvykle rychle ocitnou na pokraji rozchodu, ale pokud se zbaví svého strachu z otevřenosti, šance na uzdravení existuje.

Možnost nápravy: poměrně dobrá

Pokračování 3 / 5

3. Strach z intimity

Pro partnera, který se dopouští nevěry, je dlouhodobý vztah po odeznění prvotní zamilovanosti příliš náročná a složitá záležitost. Začít si s někým novým mu připadá jednodušší. Ale jen dokud se s ním příliš nesblíží a celý cyklus nezačne nanovo.

Možnost nápravy: nepříliš dobrá

Pokračování 4 / 5

4. Touha po “perfektní rodině”

Nevěrný partner je často někým, kdo velmi toužil mít dokonalé manželství a ukázkovou rodinu. Sám sebe vidí jako dobrého manžela nebo manželku a rodiče. Jenže manželství a rodinu pojímá spíš jako úkol, projekt než jako živý vztah, který se neustále proměňuje. Jeho protějšek je pro něj spíše někým, koho “by měl” milovat, než koho skutečně miluje. City k jiné osobě ho mohou zaskočit, ale zároveň sám sebe stále vidí jako součást oné perfektní rodiny. Nevěru se mu obvykle daří velmi dlouho utajit, třeba i celé roky.

Možnost nápravy: nepříliš dobrá

Pokračování 5 / 5

5. Závislost na sexu

Je-li jeden z partnerů závislý na sexu, nevěra je opravdu spíše otázkou jeho osobního nastavení než problémů v partnerství. Naděje na to, že se změní, je velmi malá, a to dokonce i když dvojice podstoupí párovou terapii.

Možnost nápravy: velmi malá

Článek připravil časopis Moje psychologie.