Já bych ho nejradši...

Já bych ho nejradši... Zdroj: istock.com

Proč někdy nenávidíte svého partnera. Je to znak nefunkčního vztahu?

Krev se ve vás vaří, vidíte rudě a v hlavě jediná myšlenka: „Já bych ho nejraději zabila!“ Vidíte všechny mučicí nástroje, podepisujete rozvod či spřádáte slova rozchodu… Ale proč? Vždyť ještě včera jste šeptala slova "miluji tě"? Znamená to, že je vaše láska neperspektivní, slabá a zkrátka se s k sobě nehodíte?

Zažila jste někdy chvíli, kdy jste se podívala na svého partnera a cítila jste silnou nelibost hraničící s nenávistí? „Když před mou mámou prozradil, že to s tou mojí dietou není tak horké a potají se zásobuji čokoládou, i když věděl, že je pro mě důležité dokázat a ukázat jí, jak to zvládám, že konečně něco dotáhnu, shodil mě,“ zmínila se moje kamarádka Martina. V tuto chvíli by opravdu vraždila.

Je vám tato situace povědomá? Vidíte, nejste v ní sama. Ukazuje se, že téměř všichni máme chvíle, kdy cítíme silné negativní pocity k lidem, které milujeme, i když si to někteří z nás možná ani neuvědomují. Tento jev prozkoumali ve svých výzkumech psychologové Vivian Zayas a Yuichi Shoda, autoři knihy Miluji tě? Nesnáším tě? Možná obojí, a oba potvrdili, že je možné současně milovat a nenávidět. Jednoho člověka.

Dělám něco špatně?

Studie potvrdily a prokázaly, že lidé prožívají silný pozitivní i negativní pocit vůči těm, které mají rádi. Ti, kteří jsou nám nejbližší, jako jsou naši romantičtí partneři, vyvolávají v nás silné pocity na obou koncích emočního spektra. Jiní lidé, s nimiž neprožíváme intenzivní vztah, toho nejsou schopni. Některé dny jsou naše myšlenky plné lásky a obdivu k druhé polovičce, jindy cítíme nelibost a někdy i odpudivost až nenávist. A dle psychologů je to normální součást blízkých vztahů. Negativní pocit vůči partnerovi neznamená, že děláte něco špatně nebo že jste ve špatném vztahu. Tato zjištění naznačují, že nenávidět někdy svého partnera neznamená, že ho nemilujete, což je vlastně trochu odhalení, ale i úleva.

Stává se to proto, že pocity vůči našim partnerům se v okamžicích divoce pohybují. Takže navzdory ohromně pozitivním obrázkům zveřejněným na sociálních médiích o spokojených vztazích všech vašich přátel víte, že existují dny, kdy překypují štěstím, ale také se štěkají. Takže stopněte vzrůstající závist k životu vaší kamarádky, kdy je každý její status zaplněný zářivými a šťastnými okamžiky. Raději se sejděte a uslyšíte, že to s tím Radimem někdy zas tak idylické není.

Kdy je nenávisti už příliš ?

Vztahy nemusí být po celou dobu pozitivní, aby byly šťastné a zdravé, ale příliš mnoho negativ může být škodlivé,“ uvádí psycholožka Amie M. Gordon z Kalifornské univerzity. Pokud se váš vztah začíná nápadně podobat scénáři filmu Válka Roseových a nenávisti přibývá, zkuste se zamyslet – proč? Je ten problém opravdu neřešitelný? Nenávist převládá a pocity, kdy vás zaplaví láska, už jste dlouho nezažila? Zachovat si chladnou hlavu a úctu k partnerovi dá sice trochu práce, ale rozhodně to není nemožné. Nejde-li to, vykročte jiným směrem. Podle izraelského profesora Aarona Ben-Ze’eva, který se zabývá psychologií lásky, přitom může v některých případech nenávist sloužit jako jediný možný komunikační prostředek mezi partnery. Jenže jak dlouho na sebe vydržíte štěkat?

Také milujeme ty, které nenávidíme

Říkáte si, jak to? Jak můžete cítit i špetku lásky k vašemu prohnanému ex? Zayas a Shoda šli ve své studii ještě dál a zaměřili se na pocity z druhé strany, z té negativní. Na lidi, které nenávidíme. Jednalo se o lidi, kteří hrají důležitou roli v našich životech, jako jsou naši ex či odcizení rodiče. Když lidem uvedli jejich jména, velmi rychle ze sebe dotázaní vychrlili negativní slova a emoce. Ale stejně tak rychle ze sebe vychrlili i slova pozitivní, což naznačuje, že je mají i rádi, ale pozitivní emoce potlačili a ve vědomé úrovni je nechtějí přiznat. Takže, ač vidíte rudě, stejně máte ráda. A je to v pořádku.