.

. Zdroj: iStock.com

Pauza ve vztahu. Kdy vám prospěje a kdy ne?

Přestávka ve vztahu neznamená ukončení vztahu, je to jen pauza, chvilka oddychu. Věříte tomu? Je to čas, který vám a vašemu partnerovi poskytuje prostor pro zpracování myšlenek a emocí? Nebo je to jen jemnější a pomalejší rozchod. Kdy je ale dobré říct „Dáme si pauzu“?

Každý pár někdy prochází složitým obdobím, může být narušena důvěra. Změní se životní situace a vy si pohráváte s myšlenkou, zda by nebylo lepší to ukončit. Vnitřně však cítíte, že o konec úplně nestojíte nebo si nejste jistá. Potřebujete se ale svobodně nadechnout a vše si v klidu promyslet. Je možné se po pouze vrátit, nebo většinou končí rozchodem? Obojí. Kdy pauza vztahu prospěje a kdy na ni raději zapomeňte?

Dejte si pauzu, když se hádáte

Pokud se vy a váš partner nedokážete přestat hádat na stále stejné téma, neboť jste oba vyzbrojeni nekončícími argumenty, pauza pomůže. Máte prostor pro nadhled, který vám ukáže, zda je možné být ve vztahu šťastná, i když se na některých věcech neshodnete. Chcete si vzít čas a prostor. Jestliže však chcete pauzu jen proto, abyste nasbírala co nejvíce argumentů, a jde vám o to ve sporu vyhrát, raději se na pauzu i vztah vykašlete. Chcete bojovat, ne najít řešení.

Dejte si pauzu, když si nejste jistá vztahem

Každý vztah má klíčové mezníky, kterými prochází, ať se jedná o společné bydlení nebo svatbu, které často mohou být pro jednoho nebo oba partnery skličující. Cítí ten velký krok, pak špatně couvá. Není to jen kam jet na dovolenou, tohle už je závazek. Trocha času od sebe vám pomůže zjistit, jak je pro vás váš partner důležitý. Stýská se vám, dny nejsou tak jako dřív? Nebo máte pocit úlevy, velkého prostoru pro to být sama sebou?

„Často nastanou chvíle, kdy vám přestávka nedá jasnou odpověď. Můžete mít pocit, že váš partner je pro vás ten pravý, ale nejste připraveni na závazek. Pokud tomu tak je, je dobré o svých strastech s partnerem diskutovat, a pokud souhlasí, můžete se oba rozhodnout, že zpomalíte a čas vám ukáže, kdy nastala vhodná doba posunout se,“ doporučuje partnerský terapeut Kevin Thompson.

Dejte si pauzu, když potřebujete čas na rozmyšlení po partnerově nevěře

Podvádění, emocionálně nebo fyzicky, je pro mnoho lidí obrovskou vztahovou ránou. Ale láska k partnerovi je velká a je často velmi těžké ho najednou opustit. Pokud vás partner podváděl, je pauza dobrý nápad. Čas bez partnera vám dá možnost zjistit, zda to stojí za to, zkusit to znovu a vztah zachránit, a na čem zapracovat. Své rozhodnutí řekněte partnerovi a požádejte ho, ať vás chvíli nekontaktuje, nechá vás být samotnou.

Podle Kevina Thompsona je dobré se v této pauze zkusit na vztah podívat z neutrálního hlediska. Je váš vztah opravdu tak výjimečný? Budete schopna znovu partnerovi důvěřovat? Bude to náročné, opravdu chcete tvrdě pracovat na záchraně? Znáte celou pravdu, nebo partner nebyl zcela upřímný? Chápe, jak moc vám ublížil? Má výčitky svědomí? Může to chvíli trvat, než si srovnáte myšlenky, proto je důležité, abyste nespěchala s rozhodnutím. Pokud vás partner během této doby kontaktuje, jen mu připomínejte, že potřebujete více času a ještě jste se nerozhodla.

Dejte si pauzu, když nejste ve vztahu už dlouho spokojená

Přestávka vám může pomoci zjistit, co přesně je důvod, proč se necítíte spokojená ve vztahu, a jestli je možné s tím něco udělat. Pokud si chcete udělat pauzu ve vztahu z tohoto důvodu, je důležité, abyste byla k partnerovi upřímná – proč chcete pauzu. Je tu velká pravděpodobnost, že pauza vyústí v rozchod a váš partner si toho musí být vědom. Hrajte fér.

A kdy pauza není rozhodně dobrý nápad?

Když chcete ukázat ve vztahu či hádce, že máte navrch. Nepoužívejte slovo pauza nebo rozchod jako argument a prostředek vydírání. Nezapomínejte, že většina pauz končí rozchodem, tak aby vaše hra neskončila, že někdo vyjde z kola ven. Vaše manipulační technika vás právě může přivést k rozchodu, aniž byste ho chtěla.

Když chcete být s někým jiným. Není dobrý nápad si dělat pauzu, pokud máte v plánu intimně se blížit s jiným člověkem. „Spousta lidí si myslí, že právě pauza je příležitost spát s někým jiným. Tím člověkem je obvykle někdo, kdo vás aktuálně zajímá a vyvolal ve vás vášnivé city. A vy si chcete dát pauzu, abyste tyto pocity prozkoumali,“ říká partnerský terapeut Kevin Thomson, který ale doplňuje: „Pokud jste to vy, kdo chce z tohoto důvodu pauzu, pamatujte, že je tu vysoká šance, že vás váš partner bude za tento krok nesnášet. Jestliže se pak k sobě vrátíte, nevyhnete se hádkám, výčitkám a tento krok pauzy ve vašem vztahu zůstane jako citlivé téma, přes které se budete těžko dostávat. Většina lidí nedokáže překonat myšlenku, že jejich partner byl v posteli s někým jiným.“ Pokud tedy nejste připravena na monogamní vztah, budete lepší se rozejít a být svobodná, i pro různá sexuální dobrodružství.

Není to dobrý nápad, dávat si pauzu, pokud problém lze vyřešit komunikací nebo terapií. Většina problémů ve vztahu může být vyřešena řádnou komunikací nebo párovou terapií, neboť přestávka není vždy tím správným řešením pro všechny problémy ve vztahu. Zeptejte se sama sebe, zda jste se pokusila komunikovat se svým partnerem v klidu, bez vášnivých emocí, s kvalitními argumenty a nechala jste promluvit i jeho, vzájemně jste se vyslechli a snažili se porozumět pohledu toho druhého. Pokud ne, zkuste to, dřív než vyřknete „Dáme si pauzu.“ Pokud se odhodláte jít k terapeutovi, bude-li pauza nutná, sám vám ji doporučí.