Video placeholde

O čem se mlčí: Důstojné rozloučení s mazlíčkem pomáhá zmírnit bolest

„Naprostá většina lidí, kteří využívají našich služeb, má ke svým zvířátkům velmi blízký vztah a jejich odchod nese velmi těžce. Je to pro ně silně emotivní záležitost a my jsme tu od toho, abychom jim v této nelehké situaci pomohli,“ říká Jan Šípek, spolumajitel Krematoria zvířat Praha, předseda Asociace zvířecího pohřebnictví a jeden z hostů aktuálního dílu pořadu O čem se mlčí.

Jak lidé podle vašich zkušeností reagují na smrt jejich zvířecího společníka?

Každý člověk k této smutné záležitosti přistupuje po svém a prožívá ji svým vlastním způsobem. Velmi záleží na tom, jak hluboký citový vztah ke svému zvířátku měl, i na tom, jestli odchod svého zvířecího parťáka očekával – v případě, že bylo zvířátko před svým odchodem již delší dobu nemocné – nebo zda se jedná o náhlou a nečekanou událost. Naprostá většina lidí, kteří následně využívají služby našeho zvířecího krematoria, má ke svým zvířátkům velmi blízký vztah a jejich odchod tak nesou velmi těžce. Je to pro ně silně emotivní záležitost a my jsme tu od toho, abychom jim v této nelehké situaci pomohli. Obecně lze říci, že se u nás v Krematoriu zvířat Praha nejčastěji setkáváme se dvěma přístupy. Část klientů je již smířená s tím, že je jejich zvířátko navždy opustilo, a má v sobě tuto záležitost víceméně uzavřenou, má již vybrané služby i urnu, ve které si chtějí domů svého mazlíčka odnést. Druhá část přichází se silnými emocemi, jsou velmi smutní a celou situaci velmi prožívají. Právě důstojné rozloučení jim pomáhá zmírnit jejich bolest a vše v sobě snáze uzavřít.

Můžete mi dát praktickou radu, kam se obrátit, co mám dělat, když mi umře domácí zvíře?

Máte na výběr z několika možností, co dále dělat a jak se o svoje zvířátko postarat. Vše se odvíjí od toho, jak se chcete se svým mazlíčkem rozloučit a kde ho chcete pohřbít. Zvířátko můžete nechat odvézt do kafilerie, což ale není moc důstojné místo pro poslední cestu, neboť zde jeho tělíčko průmyslově zpracují spolu s dalšími zvířaty a živočišným odpadem. Můžete si jej také pohřbít na svém pozemku, pokud jím disponujete, zde ale platí celkem přísná vyhláška, která nařizuje, aby byl hrob vzdálen minimálně 200 metrů od zdroje vody, 100 metrů od jakékoli budovy a další parametry, které nejsou pro každého splnitelné. Nebo můžete využít jednu ze služeb zvířecího pohřebnictví. To znamená, že lze zvířátko pohřbít na zvířecím hřbitově nebo jej nechat zpopelnit ve zvířecím krematoriu. Kontakty na tyto služby najdete na internetu a např. v našem běchovickém Krematoriu zvířat v Praze máme i nonstop linku zdarma, kam můžete kdykoli zavolat a na všem se domluvit. Nebo můžete kontaktovat svého veterinárního lékaře a ten vám často poradí nebo pro vás i tuto službu sám rovnou zařídí.

Pomůže podle vás rituál rozloučení s obřadem vyrovnat se lépe s odchodem zvířecího člena rodiny?

Určitě. Jsem o tom přesvědčen. Když se loučíme se svými blízkými, a já mezi blízké řadím i naše pejsky, kočičky a jiná zvířátka, pomáhá nám to se s celou situací lépe vyrovnat. Uzavřít v sobě to, že naše milované zvířátko odešlo a že jsme mu zajistili důstojně i jeho poslední cestu. Přináší to do našich duší větší klid. Víme, že jsme se zvířátkem byli doslova do poslední chvíle. Někdy v lidech tento obřad proběhne vnitřně, při předání zvířátka do rukou pracovníků krematoria či pohřební služby. Řeknou mu pár posledních slov, pohladí jej a tím jej vyprovodí. Bývají to velmi emotivní chvíle. Jindy se lidé loučí se zvířátkem při obřadu v obřadní síni a mají tak více času a prostoru vše prožít.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Je u nás pohřbívání domácích mazlíčků už běžnou věcí?

Dnes je zvířecí pohřebnictví již běžnou součástí našeho života s domácími mazlíčky. Po celém Česku funguje řada pohřebních služeb pro zvířátka a zvířecích krematorií a pro chovatele to není nic neznámého. Nebylo tomu tak ale vždy. Když jsme s naším krematoriem v roce 2015 začínali, byly naše služby něčím novým a neznámým. Tehdy v celé republice existovaly včetně nás pouze tři provozy. Lidé často o zvířecí kremaci nic netušili a někomu přišlo celé naše odvětví jako něco zvláštního. Nyní jsou lidé zvyklí služeb zvířecího pohřebnictví využívat a často se už ani nad jiným způsobem rozloučení se svým mazlíčkem nezamýšlejí.

Co by se dalo ve zvířecím pohřebnictví u nás ještě zlepšit?

Za poslední dobu se všeobecně služby ve zvířecím pohřebnictví zkvalitnily a rozšířily. Snaží se o to také Asociace zvířecího pohřebnictví, která sdružuje subjekty z oboru, které se svým členstvím zavazují dodržovat přísná kvalitativní kritéria. Pokud tedy klient využije pohřebních služeb u jednoho z členů asociace, má vždy jistotu, že dostane kvalitní službu na úrovni s empatickým přístupem. Pohřební službu pro zvířátka či krematorium dnes naleznete prakticky ve všech regionech naší země. Prostor ke zlepšení se najde vždy. V našem oboru se jedná zejména o větší dostupnost v určitých krajích a také zvýšení kvality některých subjektů, které v našem oboru podnikají. Myslím, že budu mluvit za celé zvířecí pohřebnictví, pokud řeknu, že bychom se měli zejména snažit tu být pro naše klienty a pomoci jim se vyrovnat s jejich bolestnou ztrátou.

Celý aktuální díl pořadu O čem se mlčí, v němž terapeut a moderátor Honza Vojtko o ztrátě zvířecího parťáka mluvil s Ing. Janem Šípkem a s psycholožkou Mgr. Ludmilou Haňkovou, Ph.D., si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Březnové číslo časopisu Moje psychologie můžete koupit také v naší on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma!

Moje psychologie 03/22
Moje psychologie 03/22 | Zdroj: Anna Kovačič