..

.. Zdroj: Shutterstock

Letní měsíce dětské pokožce příliš nesvědčí, jak nepříjemnostem co nejjednodušeji předejít?

Opruzeniny, neboli Intertrigo, vznikají tam, kde se o sebe třou dvě plochy pokožky. Na tomto místě se drží vlhko a teplo, a pokud místo dostatečně nevětráme, dojde k zapaření a vzniku opruzeniny. Pokožka je zarudlá a svědí nebo dokonce pálí, objevují se drobné puchýřky. Postihnout mohou nejen naše nejmenší, ale i dospělé.

Jaké prostředí je „rájem“ pro vznik opruzenin?

- Vlhké a teplé prostředí. - Oblečení z umělých materiálů. - Nedostatečná nebo naopak příliš pečlivá hygiena, - Sezení v neprodyšných sedadlech, dlouhá jízda autem,… - Chronické zdravotní potíže.

S opruzeninami se nejčastěji setkávají rodiče miminek a dětí, které nosí plenky. Pokožka kojenců a batolat je velmi citlivá a stačí opravdu velmi málo a může dojít k rozvoji plenkové dermatitidy. I když se snažíte o dětský zadeček pečovat sebelépe, někdy se opruzeninám prostě nevyhnete. Nic si nevyčítejte, někdy to opravdu nejde ovlivnit. Na vině totiž může být také strava, průjem při růstu zoubků apod. Vězte, že jen málo maminek má to štěstí, že se u svého dítěte s opruzeninou nesetká.

..
.. | Zdroj: ČTK

Jak mohu riziko vzniku opruzenin minimalizovat?

1. Často přebalujte! Plenky měňte dítěti často, a to i v noci.

2. Používejte krém proti opruzeninám – ideální je např. Bepanthen, Sudocrem, Rybilka, kalciová mast, nebo bylinná kosmetika.

3. Nepoužívejte zásyp – může v plence vytvořit hrudky, které budou pokožku dráždit, a může dojít ke vzniku opruzenin.

4. Vybírejte kvalitní prodyšné plenky, ať i přes plenku může k pokožce proudit vzduch.

5. Vždy používejte vhodnou velikost plenek.

6. Dbejte na hygienu – při každém přebalování pečlivě otřete zadeček vodou nebo vlhčeným ubrouskem od veškerých nečistot.

7. Nejcitlivější místa (třísla, zadeček, kožní záhyby,.. ) každý den omyjte vlhkou žínkou a pečlivě osušte.

8. Nechte co nejčastěji pokožku větrat na čerstvém vzduchu – ideálně při každém přebalování.

Jak s opruzeninou bojovat?

1. Když už se opruzenina objeví, není čas na výčitky a nářky. Vyrazte do boje!

2. Postižené místo vždy pečlivě omyjte vlažnou vodou a opatrně osušte.

3. Vyzkoušejte bylinky – ideální je řepíkový odvar.

4. Častěji nechte pokožku provětrat na čerstvém vzduchu.

5. Při přebalování naneste na zadeček jen tenkou vrstvu krému proti opruzeninám, aby pokožka mohla dýchat.

6. Zamyslete se nad příčinou a zkuste ji odstranit – Nerostou dítěti zoubky? Nesnědla jste Vy nebo dítě něco dráždivého? Nepoužila jste na látkovou plenku jiný prací prostředek? Nebylo dítě dlouho ve znečištěné plence? Nejeli jste dlouho v rozpáleném autě?

7. Obrňte se trpělivostí. Opruzeniny jsou nepříjemné pro dospělého, natož pak pro toho malého drobečka. Dítě tak může být neklidné, špatně jíst a spát.

Co když se opruzeniny nelepší? Navštivte pediatra!

Možná se jedná o kvasinkovou nebo bakteriální infekci. Pokud se opruzenina během pár dní nezlepší, objeví se puchýřky nebo dokonce pokožka začne mokvat, na nic nečekejte a navštivte lékaře. Na tyto infekce zabírají masti s antibakteriálním nebo proti kvasinkovými účinky.