Mám život ve svých rukách. Nebo ne?

Mám život ve svých rukách. Nebo ne? Zdroj: iStock.com

Kdo ovládá váš život? Jste to vy, nebo druzí lidé?

Čím nebo kým se řídí vaše nálady, rozhodnutí nebo to, co si o sobě myslíte? Jste to vy, nebo lidé kolem vás? Stačí, aby se o vás negativně vyjádřili, a máte zkažený den? Zasekla jste se kvůli názoru kamaráda nad něčím, co jste chtěla podniknout? Znamená to jediné. Vy svůj život neovládáte.

Ráno jste přitancovala ke svému pracovnímu stolu ve skvělé náladě, ale sotva jste uslyšela nerudný pozdrav na dobré ráno, vaše nálada spadla na bod mrazu. A tak to zůstalo celý den. Měla jste radost z nových šatů, ale kritická poznámka kamarádky je zašlapala na dno skříně. Váš život přestává být vaším, protože necháte ostatní, aby nad ním získávali moc. „Když dovolíte, aby lidé svými soudy ovlivňovali váš život, ztrácíte duševní sílu, kterou potřebujete, abyste žila život dle svých představ,“ říká psychoterapeutka Amy Morin, která je autorkou knihy 13 věcí, které silní lidé rozhodně nedělají. A poukazuje na těchto osm příznaků, že váš život ovládají jiní.

1. Necháváte se ovládat vinou

Mám kamarádku, která se zamilovala a svůj život otočila vzhůru nohama. Lucie, krásná dívka, která milovala šaty, sukně a rozpuštěné vlasy. Od té doby, co chodí s Mirkem, neměla na sobě nic kratšího než ke kotníkům, dlouhé vlasy zkrátila, aby nebyla moc sexy. Už to není Lucie, ale „Mirka“. Když chce Mirek něčeho dosáhnout, hraje na city. Že si bez ní nedokáže představit život a protože je tak krásná, určitě mu ji někdo odvede, pláče, hroutí se... Tohle nedovolte. Zkuste zůstat sama sebou a nevzdávejte se, ať druhý vyhrožuje čímkoliv. V některých případech raději odejděte.

2. Cizí názor ovlivňuje vaši hodnotu

Někteří lidé vás nemusí mít rádi a nemusí se jim líbit, co děláte. A vy nejste povinna vše měnit, abyste se jim zalíbila. Cítíte se špatně poté, co se o vás negativně vyjádří? Znamená to jediné. Váš život je v rukou druhých. Bronie Warenová, autorka knihy Čeho před smrtí nejvíce litujeme, strávila podstatnou část svého života u lůžek umírajících a své zkušenosti sepsala. A co bylo nejčastější výčitkou? „Přál(a) bych si, abych měl(a) více odvahy žít svůj život podle sebe, a ne podle očekávání druhých.“

3. Stěžujete si na všechny věci, které musíte udělat

Je jen na vás, co uděláte se svým časem. Samozřejmě, že musíte pracovat – ale opravdu tolik? Jasně, že máte rodinu, ale musíte na každou oslavu? Ano, bude to mít následky, pokud některou z těch věcí neuděláte, ale je to vaše volba. Vy jste se rozhodla. Co místo stěžování vzít život do vlastních rukou?

4. Pěstujete si zášť a zlobu

Zášť nezmění život druhé osoby, ale v tom vašem způsobí spoušť. Uchovávat si hněv z minulosti umožňuje danému jednotlivci okrádat vás o duševní energii. Je-li to možné, odstřihněte je, vyřešte spor a odpusťte. Když to neuděláte, budou to právě oni, kdo ovládnou váš život.

5. Měníte své cíle, protože jste byla odmítnuta

Ať už jste neuspěla u státnic nebo odmítli váš projekt či s vámi někdo nechce spolupracovat, nevzdávejte se. Jen proto, že ostatní lidé nepoznají váš potenciál, neznamená to, že nemůžete uspět.

6. Dokazujete lidem, že nejste špatná

Když o vás někdo pochybuje, láká vás to k tomu, že budete dělat vše pro to, abyste takové tvrzení vyvrátila. Ujistěte se, že váš záměr je o vaší touze uspět, ne o přesvědčování lidí, že jste mnohem cennější, než si myslí.

7. Investujete čas do mluvení o lidech, kteří se vám nelíbí

Každou minutu, kterou strávíte přemýšlením o někom, komu se nelíbíte, nebo si stěžujete na někoho, s kým nechcete být, mu vlastně tím těch 60 vteřin dáváte. Místo toho, abyste přemýšlela a mluvila o hezkých věcech, necháváte negativní osoby ovládat vaši mysl.

8. Pracujete tvrdě, abyste se vyhnula kritice

Zpětná vazba od ostatních vám může pomoci stát se lepšími. Pokud však až moc toužíte po dobré reakci na vaši práci, můžete sklouznout k tomu, že přestanete dělat věci po svém či takové, které by mohly vést ke kritice. Raději nevybočujete ze zajetých kolejí, protože víte, že tak je to dobře a lidem se to líbí? Ale v duši toužíte udělat věci jinak. Přestáváte to být vy a žijete život pro ostatní.

Jak si život vrátit zas do svých rukou?

Pokud si všimnete, že rozdáváte svou moc, vězte, že nejste sama, každému se to stane. Dobrou zprávou je, že nikdy není příliš pozdě si tu moc vzít zpět. Rozhodněte se, že se ve svém životě stanete řidičem, nikoliv cestujícím. Vědomě se snažte udržet kontrolu nad tím, jak přemýšlíte, cítíte a jak se chováte. A váš život bude zas váš.