Jsem hrdá sama na sebe

Jsem hrdá sama na sebe Zdroj: iStock.com

Umíte být na sebe hrdá? Je čas se to naučit!

V životě se vám toho povedlo spousta. Vystudovat vysokou školu, naučit se cizí jazyk, cestovat sama, založit si malou firmu či připravit tu nejbáječnější oslavu pro svého drahého. Měla byste se poklepat po rameni a dmout se pýchou. Jenže vám to nějak nejde, myslíte si, že takové věci s hrdostí nesouvisí nebo jsou málo důležité. My vám ukážeme, že se mýlíte! Promítněte si, co už máte v životě za sebou, a hrdě zdvihněte hlavu!

Položte sama sobě nebo kamarádce otázku: "Na co jsi ve svém životě hrdá?" Já ji pokládám, když dělám rozhovory s úspěšnými ženami. Vyhrály soutěže, vedou obrovské firmy, cestují po celém světě, a když se jich na tuto otázku zeptám, vždy je zaskočím. Jsem připravená na vodopád slov a čekám, že si vše nestihnu zaznamenat, ale opak je pravdou. Přemýšlí, neví a já se jen podivuji nad jejich skromností. Hodinu spolu mluvíme o tom, co všechno dokázaly, mám toho plný zápisník, jenže ony to nějak samy nevidí.

Pokud tuto otázku položíte sama sobě, nejspíš na tom budete podobně. Čím to je? Jsme málo sebevědomé? Podceňujeme se? Máme strach, že když o svých úspěších budeme mluvit, že budeme považované za pyšné, namyšlené a arogantní? Nebo si zkrátka myslíme, že to, co děláme či jsme dělaly, není hodno hrdosti? Vždyť jsou to jen obyčejné věci?

Na výzkum hrdosti zaměřil své studie psycholog Paul Chernyak z Chicaga: „Pýcha a sebevědomí pocházejí ze zdravé sebeúcty, pozitivních přesvědčení, které máte o sobě, o svém talentu a o svých úspěších. Nízká sebeúcta může způsobit, že o sobě smýšlíte špatně a pocit hrdosti v sobě hledáte marně.“ Chcete-li zlepšit svou schopnost cítit se na sebe hrdá, můžete použít několik jednoduchých strategií k tomu, abyste odstranila negativní myšlenky a vytvořila si svou důvěru. Shodují se na nich psychologové i kouči.

Veďte si o svých úspěších deník

Deník, který je zaměřený na úspěchy a radosti, vám pomůže cítit se více sebejistá a spokojená. Každý den věnujte tomu, abyste si napsala něco, co se vám povedlo. Perfektně zaparkovat pozadu napoprvé? Šup s tím na seznam. Dokončení projektu včas? Také připište. Příprava večeře, po které se všichni olizovali a pěli chválu? Další kolonka na seznam hrdosti. Že jsou to malé, běžné věci? Ano, o to tu běží. Posilujete sebedůvěru a prošlapáváte si cestu k větším úspěchům.

Napište si seznam svých silných stránek

A když vám bude nejhůř a nebudete si věřit nebo vám ostatní budou dávat najevo, že za moc nestojíte, seznam si přečtěte. Já ho nosím napsaný v diáři a když po mě někdo šlape nebo si nevěřím, přečtu si ho. Pomalu ho znám nazpaměť, a tak ho mám kdykoliv k dispozici. „Lidé, kteří nemají sebevědomí, se často zaměřují více na neúspěchy než na úspěchy. Přemýšlejte také o tom, proč jste zrovna na toto hrdá. Pokud zjistíte, jaké k tomu máte důvody, najdete si víc dalších ´podobných věcí,“ doporučuje psycholog Paul Chernyak.

Sdílejte své úspěchy

Pochlubte se. Klidně ukažte ostatním, že ze sebe máte radost. Je to běžný způsob, jak získat podporu ostatních a tím si i zvednout své sebevědomí. Klidně zasdílejte čas vašeho běhu, ten nádherný dort, který jste upekla, a i to, jak vám to v nové sukni sluší. Samozřejmě, všeho s mírou!

Odpusťte si

Nezapomeňte, že je důležité si odpustit, když uděláte chybu. A to co nejdříve. Než abyste se obviňovala, pokuste se říct něco jako: "Udělala jsem chybu, ale to je v pořádku. Jsem stále chytrý, schopný člověk."

Povzbuďte se

Chcete-li být nadále na sebe hrdá, i když se vám nedaří, budete se muset naučit sama sebe povzbudit. Pokud něco neproběhne tak, jak jste plánovala, zkuste znovu nastavit vaše očekávání a povzbuďte se. Například pokud vaše prezentace nebyla stoprocentní a nedopadla, tak jak jste doufala, můžete si říci něco jako: "Moje prezentace nebyla dokonalá, ale ostatní vypadali, že je to zajímá, a kladli otázky. To znamená, že jsem splnila svůj základní cíl."

Každá máme v sobě jinou bariéru. Ale je čas ji zbořit a být hrdá na své vlastní úspěchy, ať jsou malé nebo velké. Uběhla jste pět kilometrů? Pečete výborné dorty? Vychováváte dítě? Posílíte své sebevědomí a budete se cítit šťastněji. To chceme všechny. Takže je čas naučit se být hrdé.