...

... Zdroj: iStock.com

Kamarád mi dluží dost peněz a nechce je vrátit. Co mám dělat?

Půjčovat peníze přátelům je vždy ošemetné. Protože pokud mají vaši známí problémy se splácením, hodně těžko se dluhy vymáhají. Své o tom ví i čtenářka Mojí psychologie Kateřina, která se s dotazem, jak má postupovat, obrátila na redakci.

Půjčila jsem svému známému 50 tisíc korun. Sepsali jsme smlouvu, ve které bylo dohodnuto, že celou částku vrátí do konce května letošního roku. Dosud jsem ale neviděla ani korunu. A navíc to hodně narušilo naše vztahy. Můžete mi poradit, jak postupovat?

Kateřina, 47 let

Odpovídá BARBORA POSPÍŠILOVÁ, D.A.S. Rechtsschutz AG, pobočka pro ČR

Vydlužiteli zašlete doporučeným dopisem do vlastních rukou ideálně na dodejku předžalobní výzvu k plnění. Pokud vydlužitel na danou výzvu nezareaguje kladně, otvírá se vám možnost řešení celé záležitosti skrze řízení soudní a následně exekuční, bude-li třeba. Výzvu na plnění pošlete nejméně 7 dní před podáním žaloby. V opačném případě vám i přes úspěšné soudní řízení nemusí být soudem přiznána náhrada za náklady řízení.

Pokud s vámi vydlužitel komunikuje, doporučuji vám sepsání notářského zápisu o zápůjčce s doložkou přímé vykonatelnosti neboli exekuci. V notářském zápisu stanovíte vydlužiteli ještě jednu lhůtu k zaplacení. Jestliže ji nedodrží, nemusíte jít cestou zdlouhavého soudního řízení, ale naopak můžete rovnou navrhnout zahájení exekuce na majetek vydlužitele. Daný notářský zápis je možné sepsat jako dohodu, kdy je sepisu přítomen jak vydlužitel, tak i zapůjčitel (nebo formou jednostranného úkonu, kdy je sepisu přítomen pouze vydlužitel).

Připravil časopis Moje psychologie.