...

... Zdroj: iStock.com

Jak vyjít se sousedy? Seznamte se a menší prohřešky velkoryse přejděte

O tom, že rodinu si holt člověk nevybírá, jsme se asi každý mohl někdy přesvědčit na nějaké rodinné sešlosti. A že si obvykle nevybíráme ani sousedy, to je taky zkušenost, kterou udělal kdekdo z nás. Na rozdíl od příbuzenstva máme ale sousedy vedle sebe vlastně stále. Což chce občas dávku diplomacie...

Benefity sousedství

Za nevýhody života v obklopení sousedů považují někteří prostý fakt, že v domě si zkrátka všichni vidíte do talíře. Ovšem právě tohle má i své benefity. Je totiž menší pravděpodobnost, že k vám zavítají například zloději, když je váš byt v obklopení sousedů, než kdybyste žili na samotě u lesa. Sousedská skupina má pozitivní vliv i v širším kontextu – bude zdrojem nových sociálních vazeb a vlivů, které vás budou přirozeně nutit, abyste se jako sousedé učili a naplňovali svou společenskou a skupinovou roli.

Seznamte se

Jako Češi si příliš nepotrpíme na situace, které se odehrávají v amerických filmech, kdy noví sousedé zazvoní s čerstvě upečeným koláčem v ruce a s úsměvem se chtějí představovat. Podle průzkumů nechává přes šedesát procent Čechů seznámení se sousedy spíš na náhodě. Možná by se ale třeba právě v těchto případech vyplatilo udělat první krok. Je to rozhodně vhodnější než se pak seznamovat při řešení prvního problému nebo konfliktu. A že máte obavy, že byste svou seznamovací iniciativou někoho obtěžovali? Jestli by zrovna tohle vstřícné gesto chápal někdo jako obtěžující a dal vám to i najevo, pak aspoň budete jednou provždy vědět, s kým máte tu čest.

Za hranou...

Z průzkumu zabývajícího se otázkami, jak by měl vypadat ideální soused, vyplynulo, že by měl být: ochotný, milý, slušný, zdravící, který neruší hlukem či nepořádkem, nedělá konflikty, čas od času si se sousedy promluví, ale respektuje jejich soukromí. Realita je většinou jiná. A někdy bohužel i taková, že se sousedem, jehož chování vás obtěžuje, není možná domluva. Co pak s tím? O tom, co všechno soused smí, a co už ne, pojednává občanský zákoník. V případě, že se chová nevhodně a ani na vaši opakovanou výzvu se nesnaží o nápravu, můžete řešit problém na úrovni bytového družstva nebo společenství vlastníků.

Tolerance a respekt

Podle průzkumu jedné developerské společnosti celých 23 % jejich pražských klientů uvádí jako důvod ke změně bydliště spory se sousedy. Pokud máte vůči sousedovi opodstatněné výhrady, řešte to s ním na rovinu. Zkuste mu vysvětlit, že vám vadí, když si večer pouští nahlas hudbu, protože nemůžete spát. Sousedi jsou ale taky jen lidi a možná si někdy neuvědomují, že vás jejich chování může otravovat. Nebuďte proto malicherní, nevyhledávejte potíže, kde nejsou, menší prohřešky velkoryse přejděte a přistupujte k sousedům s tolerancí a respektem.

Můj soused zabiják

Blízkost sousedů může být fajn, pokud si mezi nimi najdete spřízněné duše. Sousedské soužití se ovšem také může stát nemalým stresorem v případě, že začnete mít podezření, že za dveřmi se v rámci sporů odehrávají násilné scény, ať už na úrovni partnerů, nebo ještě hůře, násilí směřováno vůči dětem. Pokud skutečně dochází k domácímu násilí, je to problém, který si žádá odborný zásah a řešení. Pokuste se oběti předat kontakt na některou z organizací pomáhajících týraným ženám či dětem s dovětkem, že tam by jí mohli pomoci. Případně sami do takové organizace zavolejte a popište situaci ze svého pohledu. Pokud uslyšíte z bytu křik a volání o pomoc, neváhejte okamžitě kontaktovat policii.

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.