Mám čas v hrsti

Mám čas v hrsti Zdroj: iStock.com

Jak si na sebe konečně udělat čas? Máme pár tipů

Jste neustále zaneprázdněni prací, školou, povinnostmi kolem rodiny? Máte pocit, že už vám nezbývá ani minuta pro vaše záliby, odpočinek, zkrátka čas jen pro sebe? Nemusíte skončit v práci ani odjet na měsíc meditovat do Indie, aby se to zlepšilo. Stačí pozměnit své denní rutiny! 

Čas na sebe je pro psychickou pohodu člověka velmi důležitý. Neustálé odkládání věcí, které máte rádi, po kterých toužíte a jsou blízké vašemu srdci, vám může do života vnášet spoustu negativní energie. Cítíte, jako by vám v životě něco chybělo, jste smutní, že neděláte, co vás baví, a to se promítá do celkového prožívání vašeho života. Kate Stone, zakladatelka Life Learning Today, blogu věnovaného tipům na zlepšení života nabízí několik rad, jak si v kolotoči povinností udělat čas na sebe. Určitě mezi nimi najdete alespoň jeden tip, který využijete.

Večery sami se sebou

Stanovte si alespoň jeden večer v týdnu, který bude jen váš. Pokud vás ostatní budou žádat o to, abyste večer věnovali jejich plánům, odmítněte. Využijte čas na šití, čtení, cvičení, přemýšlení nebo na dokonalý luxus – nicnedělání!

Měsíční péče

Na jednou za měsíc si naplánujte svůj vlastní relax, kde se zregenerujete. Může to být jeden víkend, dopoledne, dřívější odchod z práce a tento čas pak věnujte aktivitě, na kterou jste už dlouho neměli čas. Zajděte si na masáž, ke kadeřníkovi, do kina, zahrát golf nebo cokoliv, k čemu se dostanete jen zřídka.

Kupte vstupenky předem

Na sport, divadlo, koncerty nebo na jakékoli jiné akce, které by se vám líbily. Máte-li lístky, je to záruka, že už jdete.

Odcházejte z práce včas

Ano, mnozí z nás zůstávají pravidelně v práci dlouho. Pokud je to váš případ, alespoň jednou týdně nechte práci v práci, odejděte přesně a tento čas využijte pro sebe.

Připojte se ke skupině

Rádi zpíváte, tancujete, zajímá vás archeologie, ale nemáte na to čas? Řešením, jak ho mít, je být součástí stejně smýšlející skupiny. Najděte si klub ve vaší blízkosti a připojte se. Nebo skupinu založte sami.

Vzdělávejte se

Pokud svou práci účetní považujete za zábavnou, tak v ní pokračujte. Pokud ne, ale živí vás, začněte se po práci vzdělávat v oblasti, která by vás bavila. Rádi fotografujete a jednou byste se tím chtěli živit? Proč ne, ale nejprve se v této oblasti pořádně vzdělejte, začněte sbírat kontakty, učte se. A časem se může stát, že nebudete proplácet cizí faktury.

Cvičte

Pro zaneprázdněné lidi může být těžké udělat si na něj čas. Ale jde to! Jediné, co musíte udělat, je rozhodnout se dnes a zítra z něj učinit realitu. Nový zvyk je zahájen jediným krokem. Udělejte ten první krok zítra. Začněte chůzí 20 minut denně, například ráno, a jestliže se vám to povede jednou, můžete na tomto úspěchu stavět a opakovat to.

Dojíždějte veřejnou dopravou

Pokud můžete, odpočněte si od auta nebo nechte řídit někoho jiného. Tento získaný čas využijte na plánování svého dne, na čtení, psaní, kreativní myšlení nebo dokonce na meditaci.

Využijte jízdu v autě

Jak trávíte čas v autě? Pokud posloucháte hudbu, zkuste přepnout na vzdělávací stanici nebo poslouchejte cizojazyčné knihy, audioknihy vašich oblíbených autorů, jejichž nové kousky nestíháte číst. Máte-li hlasový záznamník, namluvte si své nápady, texty, které chcete napsat, začátek své nové knihy, cokoliv.

Choďte dřív

Na jakoukoliv schůzku, kterou máte, si plánujte, pokud to jde, dorazit o 15–30 minut dříve. Pak použijte tento čas pro sebe – na čtení, psaní, meditaci, relaxaci či přemýšlení.

Obědvejte sami

Nemusí to být každý den, jen sem tam, když cítíte, že potřebujete být sami se sebou. Zkuste se odplížit na klidný oběd na lavičku v parku nebo dokonce v autě. Užijte si klidný čas, kdy nemusíte s nikým mluvit, reagovat, diskutovat, mít názor a nic poslouchat.

Tělocvična s hlídáním dětí

A nemusí to být jen tělocvična. Jsou-li vaše děti malé a rodinní příslušníci nemají čas na pravidelné i nepravidelné hlídání, využijte aktivity a místa, kde je hlídání dětí součástí. Najděte si posilovnu, která nabízí péči o děti, abyste si mohli užít svoji jógu, zaposilovat si nebo si dopřát lekci s trenérem.