Zrazená a nešťastná

Zrazená a nešťastná Zdroj: iStock.com

Jak překonat zradu partnera nebo kamarádky? Kdy je dobré odpustit?

Tak jako ke vztahům patří láska a přátelství, patří k nim i zrada. Zjeví se často, když ji nečekáme, a o to víc bolí. Se svými pocity si nevíme rady a ještě je tu ten viník. Co s ním? Jak s ním jednat? Odpustit? Brečet, nebo křičet?

Prozrazené tajemství, zatajená skutečnost, flirtování, nevinná noc, porušení důvěry. Pokud jste se stala obětí zrady, moc dobře víte, jak to bolí. Kolikrát tak, že vám srdce buší v hlavě, dýchá se vám ztěžka a čelist máte zaťatou vzteky. Není to snadná situace. Hodně bolí a sakra dlouho se pamatuje.

A vy se točíte v neustálém koloběhu myšlenek: hledáte příčiny, snažíte se situaci pochopit a hlavně přemýšlíte, co s viníkem. Nikdy víc s ním nepromluvit? Ublížit mu také? Nebo odpustit? Co když jde o blízkého člověka, kterého vídáte téměř každý den?

„Když se cítíme zrazeni, potřebujeme se nejdříve ptát, co k takovému prožitku vedlo. Vložili jsme do někoho důvěru, aby ji nakonec zklamal? Byli jsme podvedeni nebo oklamáni? Pocit zrady může snadno vyvolat pochybnosti o sobě a vlastní hodnotě. Je podstatné si ujasnit, jaký obraz o sobě jsme si na základě zrady vytvořili. Pokud si připadáme bezcenní nebo nemilovaní, může být vnitřní bolest velmi intenzivní. I když to může být hořká pilulka, je na místě si přiznat, že i do takové situace jsme se dostali v důsledku svých myšlenek a rozhodování v daném vztahu," vysvětluje psychoterapeutka Alžběta Protivanská.

Jak ti ublíží a co jim odpustíš

Dle výzkumů sociální psycholožky Peggy Hannon a jejího týmu z Washingtonské university sledované páry nejčastěji pociťovaly jako zradu lhaní o nadměrných finančních výdajích, probírání trapných témat před rodinou a přáteli, když partner začne dělat něco, aniž by to s druhým prokonzultoval a samozřejmě nevěru. Pochopitelně včetně nevěry s bývalým partnerem.

V přátelských vztazích to bylo často vyzrazení důležitých tajemství, intriky, lhaní a neposkytnutí pomoci, když bylo potřeba. Míra zrady byla vnímána v různých situacích jinak, ale v každém případě člověk cítil podkopání důvěry. A vždy se rozhodoval, zda reagovat způsobem, který mu bude ubližovat, když v sobě pocity uzamkne, situaci nechá nevyřešenou, tak aby ho ničila, nebo se rozhodne situaci vyřešit, odpustit, dát šanci a naprogramovat svou mysl pozitivním směrem.

Není nutné tedy řešit situaci jako Shakespearův Othello ani se hned rozcházet a spálit všechny mosty, je potřeba, jak říká Alžběta Protivanská, se na situaci podívat jako na informaci o našem vztahu s danou osobou: „Sledujte, jak se váš vztah vyvílej. Když si to uvědomíme, často se před námi objeví svoboda vytvářet další vztahy jiným způsobem. Pokud se zdá nesnadné začít znovu důvěřovat, je nejdůležitější takové téma otevřít přímo s člověkem, který se zrady dopustil. Pokud si dáme tu práci, abychom opravdu pochopili jeho motivaci, pravděpodobně přijdeme na to, že jednal ze stejné motivace jako nakonec všichni lidé – z potřeby lásky a pozornosti od druhých lidí. Cesta k odpuštění vede přes laskavost k sobě i k druhým. Když nahlédneme, že se tak lidé často chovají v důsledku zranění svého vnitřního dítěte, můžeme se na ně přestat zlobit a postupně třeba i odpustit.“

Upřímnost nade vše, odpuštění v dohlednu

Odpuštění neznamená souhlasit se špětným chováním druhých. Znamená to opustit bolest, frustraci a hořkost. Někdy jde jednodušeji, jindy trvá roky. Studie Peggy Hannon ale zdůrazňuje, že odpuštění mívá příznivé důsledky. Pochopitelně mnohem lépe se odpouští ve chvíli, kdy se dotyčný upřímně omluví.

I tak ale proces odpuštění chvíli trvá a dá velmi zabrat. Každému pomůže něco jiného: tipy, jak postupovat a co vám může pomoci, najdete v tomto článku.