Já jsem tak šťastná a vím, jak na to.

Já jsem tak šťastná a vím, jak na to. Zdroj: iStock.com

Staňte se šťastnější. Postačí vám deset minut denně

Zkuste se sama vyfotit. Ano, pěkné selfíčko. Co vidíte? Na obrázku se usmíváte naučeným úsměvem a do světa hlásíte, jak jste neskonale šťastná. A opravdu jste? Není to jen maska, která na Instagramu a Facebooku vypadá nejlépe a lidé za ní skrývají skutečnost, že jsou tak smutní, že dokážou sotva dýchat? Trochu se v tomto případě vidíte? Nebojte, smutek jde zahnat a šťastné pocity přivolat. Stačí deset minut denně.

Závidíte lidem, kteří vypadají šťastně a opravdu jsou. Usmívají se už od rána, zůstávají pozitivní, i když si všichni ostatní stěžují, a náladu jim jen tak něco nezkazí. Vy možná navenek vypadáte šťastně, ale moc dobře víte, že to není ono. Čtete rady a návody, jak na štěstí přes meditaci, jógu a koučink, ale ani jedna věc vás neoslovuje. Vždyť spousta lidí žije úplně normálně a jsou šťastní jak blechy. Dayene Jackson, americká blogerka a motivátorka netráví hodiny meditací. Má svých deset minut denně, které ji dokáží vykopnout do šťastných výšin. Lidé se jí inspirují a její „šťastná desetiminutovka“ má opravdu úspěch. Každý den vám postačí deset minut.

1. minuta: Jděte před zrcadlo

Najděte doma zrcadlo, jen ať je velké, abyste se viděla nejlépe celá. Ujistěte se, že jste v dobře osvětlené místnosti a pořádně se na sebe podívejte. Jak opravdu vypadáte. Prohlédněte si oči, uši a ruce... Jste krásná a úžasná. Usmějte se na sebe a počítejte do třiceti.

2. minuta: Seznamte se s jedním pozitivním aspektem vaší osobnosti

Vezměte si kus papíru, nemusí být velký, a pero. Přemýšlejte asi 10 až 20 sekund. Napište první pozitivní aspekt vaší osobnosti, který vás napadne. Co umíte, v čem vynikáte, co dokážete? V případě potřeby můžete nakreslit obrázek, který vlastnost či schopnost představuje. Umíte skvěle vařit? Namalujte dort. Umíte plynně anglicky, jste kreativní... Pokaždé, když se vaše sebevědomí rozhodne někam schovat, podívejte se na tento kus papíru. Klidně si ho schovejte do peněženky či diáře, a když bude ouvej, přečtěte si ho.

3. minuta: Zhluboka dýchejte

Najděte místo na podlaze a posaďte se. Teď se zhluboka nadechněte. Dovnitř a ven. Pokračujte v této činnosti po dobu přibližně 30 sekund. Když budete učit své tělo dýchat zhluboka a pomalu každý den, dokážete své tělo dobře uvolnit. Čím uvolněnější naše tělo je, tím máme větší tendenci být šťastnější. Protože stres je pryč.

4. minuta: Bláznivě si zatancujte

Zvedněte se z podlahy a najděte místo, kde se můžete pohybovat. Nemusí to být velký prostor. Nyní, když jste ho našla, vybavte si nejsilnější píseň, kterou jste kdy ve svém životě slyšela, a začněte se pohybovat. To nevadí, že to vypadá hloupě, hlavně že stres a všechny frustrace odchází a říkají sbohem. Mohu vás ujistit, že když si zatančíte, začnete se smát a ten smích je to, co hledáte.

5. minuta: Vypijte velkou sklenici vody

Voda je nesmírně důležitým aspektem našeho života, protože velká část našich těl je jí tvořena. Vypití velké sklenice vody je skvělý způsob, jak proplachovat tělo, vyčistit systém a zlepšit funkci našich tkání. Tím, že zbavíme tělo toxinů, které by mohly mít vliv na to, jak funguje náš mozek, ovlivníme úroveň štěstí. Stačí vám minuta času, naplňte obrovskou sklenici vody a pořádně se napijte.

6. minuta: Řekněte nahlas, za co jste vděčná

Pamatujete si ten kus papíru z 2. minuty? Kam jste napsala, co skvělého umíte? Znovu ho uchopte a vezměte i stejnou tužku. Nyní otočte papír a zapište alespoň jednu věc, za kterou jste vděčná. Za to, že jste zdravá, máte skvělou rodinu, zvládáte dělat tři práce najednou. Zapište to. A když budete mít den blbec, jen čtěte a navraťte si sílu, energii a víru v sebe.

7. minuta: Přemýšlejte o nejšťastnějším okamžiku

Který den ve vašem životě byl nejšťastnější? Co se vám fakt povedlo? Narození dítěte, získání červeného diplomu, uzdravení, získání práce vašich snů? Každý den si na něj vzpomeňte. Vrátí se vám ty krásné pocity a vy se budete cítit báječně. A smutek nemá šanci.

8. minuta: Nakreslete obrázek, od srdce

Žádný počítač, žádné klávesy ani poznámky, co udělat. Vezměte si velký kus papíru a tužku nebo klidně i barvy a malujte. To, co milujete, co se vám líbí, vybarvujte, skicujte. Nemusí to být perfektní, ale kreslete od srdce. Máte papírový diář? Skvělé! Namalujte si tam každý den nějaký hezký malý obrázek.

9. minuta: Naplňte srdce úžasnými věcmi

Představte si velké srdce a ve své mysli do něj vkládejte úžasné věci, lidi, situace, místa. Jen ať se tam vznáší obličej vašeho drahého i vašeho psa, krásné šaty, které vám sluší,... Najednou si uvědomíte, co vše máte a jiní zdaleka ne. Pamatujte si, jaké je to požehnání, tohle vše mít. Bohužel, někteří lidé na světě nemají ani setinku toho co vy.

10. minuta: Napište jednu špatnou věc

Skvělé, jste u desáté minuty. Gratuluji. Chybí vám poslední věc. Ještě jeden papír vezměte, černou tužku a napište na něj jednu špatnou věc, která se vám v životě stala či se vám děje. Až to dopíšete, roztrhejte papír, zmuchlejte a vyhoďte. Už nebudete plakat ani se dané věci bát. Už vám nebude bránit ve štěstí.