mám své finance pod kontrolou

mám své finance pod kontrolou Zdroj: istock.com

Finanční návyky úspěšných žen. Šetřete, utrácejte a ještě vám peníze zbydou

Obdivujete to, jak se dokázaly vypracovat, jak úspěšně vedou své firmy, čtete jejich autobiografie, abyste se inspirovaly jejich názory, životními moudrostmi, tak co se od nich naučit i to, jak mít kontrolu na svými financemi? Ony se totiž o své peníze starají. Jak?

Povedlo se vám konečně dosáhnout povýšení a těšíte se, jak i s tím spjatá finanční injekce pomůže, abyste konečně nežila od výplaty k výplatě a neužívala si jako královna pouze týden po výplatě a zbytek měsíce odpočítávala příděl na rohlíky? A opravdu si myslíte, že větší finanční obnos vám to umožní? Nedopadne to spíš tak, že si budete za začátku měsíce žít o to veseleji a na konci to bude stejné?

Opravdu úspěšné ženy sice disponují velkými penězi, ale kromě toho, že je umí vydělat, umí je také dobře utratit a také zhodnotit. Zkopírujte jejich finanční návyky a začněte s nimi už dnes.

Ví přesně, co je její příjem a odkud pochází

Kolik jste dostala poslední výplatu? Vyděláváte peníze z akcií nebo z úrokových účtů? Víte, kolik? Úspěšná žena přesně ví, kolik peněz získala a odkud pochází. Odpovídá za to všechno a ujistí se, že každá koruna, kterou vydělává, pracuje co nejlépe pro ni. Když jste zaměstnaná, je to jasné, ale rozumíte své výplatní pásce? Tak se raději zeptejte. Podnikáte? O to víc byste měla vědět, kdy a kolik vám od koho na účet přichází. Udělejte si systém ve svých fakturách a ostatních penězích. Tužka, papír a už zaznamenáváme. Sledování svých financí je krokem číslo jedna, abyste je měla pod kontrolou.

Zná všechny své výdaje

Úspěšná žena nikdy neplatí poplatky pozdě, protože je organizovaná a ví, co je kdy splatné. Ví, že její účet za vodu je splatný za dva týdny, a má na to rozpočet. Stejně tak má přehled o všech poplatcích každý měsíc a platí je včas. Vyhýbá se tak nepříjemným překvapením a nečeká, co se kdy zas vynoří. Pokud jde o její peníze, je organizovaná a má rezervu.

Nikdy nežije luxusní život s šampaňským, když má rozpočet pouze na pivo

Úspěšná žena nikdy nežije na úvěr a nenakupuje nad rámec svých možností a prostředků. Ví, že bohatství pro parádu není skutečné, a víc se zajímá o to opravdové, jak peníze vydělat a hospodařit s nimi než si nakupovat drahé oblečení, aby vypadala, že na to má.

Má rozpočet na každou platbu

Moc dobře víte, že některé měsíce, jako září a leden, jsou dosti vyčerpávající. I když máte to štěstí, že máte stabilní plat, mění se vaše výdaje. Elektřina doplatek? Plánujete výlet a potřebujte rozpočet navíc? Možná, že s rodinou jedete na večeři či na víkend a potřebujete speciální výdaje? Ideální jsou tedy měsíční rozpočty. Vypočítejte si fixní výdaje, které musíte zaplatit každý měsíc, promyslete, co vás tento měsíc čeká a s tím i spjaté výdaje, a dle toho hospodařte se svými penězi. Zkrátka, kadeřníka odložte až na další měsíc, když chcete příští týden na lyže.

Chápe význam investování do sebe

Úspěšná žena zná svou hodnotu a ví, jak je důležité investovat do sebe, a počítá s tím ve svém rozpočtu. Jste na sebe přísná a ze svého rozpočtu neutratíte za potěšení ani korunu? Věřte, co se dlouho odpírá, tak to pak bouchne a můžete se stát, že utratíte na ráz víc, než jste chtěla. Vyvarujte se toho a odměňujte se, když dosahujete finančních cílů a umožňuje vám to rozpočet– i když je to něco tak malého jako časopis nebo manikúra. Úspěšná žena ví, jak důležité je, aby se sama cítila dobře.

Vyhýbá se zbytečným nákladům a snižuje je, pokud je to možné

Úspěšná žena ví, že si může snadno ušetřit více než 500 korun týdně, například tím, že si jednoduše vyrobí kávu doma, místo aby si ji za nemalé peníze koupila cestou do práce. Koupí své oblíbené kosmetické potřeby, když jsou ve výprodeji či se slevou, místo aby zaplatila plnou cenu, zkrátka využívá akce a slevy.

Chápe, že právě proto, že si to může dovolit, to neznamená, že by si to měla koupit

To, že si můžete dovolit koupit nejnovější značkovou kabelku, nový iPhone, kávu každý den nebo jiné bohaté položky, nemusí nutně znamenat, že byste si to měla koupit. Nenakupujte impulzívně. Dejte si oblečení z e-shopu do záložek, napište si na papírek, co vás zaujalo. Zajímá vás to ještě za týden nebo za měsíc? Pak teprve o koupi uvažujte. A nebojte, ty "výhodné nabídky, které trvají jen dnes do půlnoci" se zase někdy budou opakovat.

Má úspory

Pravidelně si odvádí peníze stranou. Úspěšná žena ví, že potřebuje zálohovací plán, ví, že se někdy objevují nečekané věci, které by ji mohly přepadnout. Nečekaný výdaj za opravu auta? Dlouhodobá nemoc? Vyhazov z práce? Bez ohledu na okolnosti je úspěšná žena připravena. Je také dostatečně inteligentní, aby věděla, že tyto úspory musí být v případě nouze snadno dostupné. Zaveďte si účet na „úspory“. K tomu patří i peníze směřující k důchodovému fondu.

Nedovolí, aby peníze ovládaly její štěstí

A co je nejdůležitější, ví, že její štěstí není odvislé od bankovního účtu. Úspěšná žena ovládá své štěstí a své peníze. Nedovolí, aby ji peníze ovládaly.