Video placeholde

12 snadných rituálů, díky kterým budete produktivnější

Den má 24 hodin, to nezměníme. Vytěžit z něj co nejvíc, ale nezničit se a cítit se dobře, to ovládat můžeme. Postačí pár drobných změn a začlenění nových návyků do vaší rutiny.

Léto pomalu končí a tím i naše tak trochu rozvolněná pracovní morálka. Seznamy úkolů se začínají plnit, přidávají se domácí povinnosti, podzimní výzvy a finišování roku. Jak vše stihnout, stopnout prokrastinaci a udržet rovnováhu mezi osobním a pracovním životem? Začleňte do své denní rutiny následující návyky.

TIP NA VIDEO: Jak začít energicky ráno?

Video placeholde

Vstávejte každý den ve stejnou dobu

Jeden z nejlepších způsobů, jak být produktivní, je vytvořit si rutinu, a to zejména pokud pracujete stále z domova. Rhiannon Staples, odbornice na firemní kulturu a CMO na platformě pro správu lidí Hibob, doporučuje zaměřit se na ráno, protože to dělá den. „Zkuste se každý den probudit ve stejnou dobu, cvičte, pokud jste na to zvyklí, snídejte, popíjejte ranní kávu a pak si sedněte k počítači a začněte pracovní den.“

Dodržování harmonogramu vám pomůže udržet režim a pozornost, protože když víte, co očekávat, začít den je méně náročné, bez ohledu na to, co vás čeká.

Článek pokračuje na další straně. >>>

Pokračování 2 / 12

Zvolte si svůj pozitivní ranní rituál

Podle Marie Kondo, světoznámé autorky bestsellerů Zázračný úklid nebo Žít s radostí, je začátek dne velmi důležitý pro produktivitu. Mariiným ranním rituálem je otevřít okna v bytě, zapálit kadidlo a pomodlit se. Při volbě své ranní rutiny myslete na to, že by měla být taková, ve které se budete cítit uvolněně, energicky a motivovaně, ať už jde o 30minutovou lekci jógy, čtení knihy, přípravu zdravé snídaně či meditaci. Hlavní je, aby vás to bavilo a nebrali jste to jako povinnost.

Pokračování 3 / 12

Začněte den plánem

Než se ráno dostanete do práce nebo s ní doma začnete, vytvořte si prioritní seznam úkolů, co ten den zvládnout. Zahrňte do něj i všechny nepracovní úkoly, jako vyzvednout balík, objednat se k zubaři či dojít si na antigenní test. Vždy je nejlepší se nejprve vypořádat s těmi nejtěžšími a časově nejnáročnějšími položkami. Tyto aktivity totiž máme tendenci odkládat, protože se nám do nich nechce. Pokud však chcete být produktivní, získat sebedůvěru a být motivovaní, odbavte to méně příjemné jako první.

Pokračování 4 / 12

Před každou činností si stanovte záměr

Koučka a autorka knihy Time to Parent Julie Morgenstern radí věnovat pozornost přechodům mezi jednotlivými úkoly a neskákat z jednoho na druhý. Po příchodu z práce domů si chvíli popovídejte s partnerem, než se vrhnete na vaření nebo žehlení. V práci si opravdu vychutnejte pauzu na oběd či přestávku na kávu. Tyto přechodové aktivity vám totiž pomáhají dobít baterky, nastartovat mysl a zvýšit produktivitu v následujících činnostech.

Pokračování 5 / 12

Mějte jeden hlavní kalendář

Zapomeňte na poznámky napsané na kouscích papíru, ve třech odlišných diářích a poznámkových blocích. Síla je v jednotě. Julie Morgenstern doporučuje sloučit všechny úkoly a schůzky do jednoho kalendáře nebo systému plánování, který pro vás bude nejpohodlnější, ať už je to klasický papírový diář, nebo aplikace v telefonu. „Úkoly, které nejsou zařazeny do plánu, se zřídka dokončí,“ připomíná.

Pokračování 6 / 12

Každý pátek si naplánujte další týden

Autorka knihy Off The Clock a expertka na time management Laura Vanderkam doporučuje si každý pátek odpoledne vytvořit rozvrh na následující týden, aby bylo možné delegovat úkoly, případně přesunout schůzky a ponechat si prostor pro časově náročné věci. I volný víkend si díky tomu víc užijete, budete mít totiž čistou hlavu.

TIP NA VIDEO: Kam se podívat o víkendu?

Video placeholde

Pokračování 7 / 12

Omezte schůzky

Téměř všichni nyní máme zkušenost s prací z domova a online schůzkami. Nezřídka se stává, že člověk na home office celý den prosedí u Zoomu nebo Google Meet a nic jiného neudělá. Rhiannon Staples proto doporučuje omezit schůzky na 30 až 45 minut, aby se během nich soustředila pozornost na konkrétní úkol. Důležité je promýšlet i pozvánky, které přijímáte. Opravdu musíte být na všech schůzkách? „Pokud je vaše role na schůzce nejasná nebo na schůzce nemáte aktivní roli, je na místě se zeptat organizátora, zda je vaše účast nezbytná.“ Možností také je zablokovat si v kalendáři hodiny, ve kterých býváte nejproduktivnější.

Pokračování 8 / 12

Dbejte na self care

Zaneprázdněnost je často výmluvou k odsouvání cvičení a koníčků, které milujeme. To je chyba. Na prvním místě by vždy měla být self care, tedy péče o sebe sama. Laura Vanderkam a Julie Morgernstern souhlasí s tím, že péče o duševní zdraví v malých intervalech je pro člověka velmi přínosná. Dejte si pauzu. Zkoukněte 10minutové video na YouTube, u kterého se zasmějete, vychutnejte si šálek heřmánkového čaje, pusťte si oblíbenou písničku, zapalte si vonnou svíčku a dopřejte si zaslouženou péči.

Pokračování 9 / 12

Aktivně vnímejte čas strávený s blízkými

Říká se tomu kvalitně strávený čas z nějakého důvodu. Abyste tento čas opravdu naplno prožili, navrhuje ve své knize Julie Morgernstern spoléhat se na každodenní body opětovného spojení, jako je například večeře. „Nejde o to, strávit více hodin s lidmi, na kterých vám záleží, ale spíše zajistit, aby tyto okamžiky byly prožity v plném soustředění.“ Nechte během jídla s blízkými mobil i počítač být a naslouchejte druhým.

TIP NA VIDEO: Chutná večeře

Video placeholde

Pokračování 10 / 12

Naplánujte si dovolenou, i když nikam nejedete

Váš plán na dovolenou nemusí nutně tvořit dny nabité aktivitami a poznáváním nových míst. Máte úplně normálně právo mít volno i jen proto, že chcete lenošit, prodloužit si víkend nebo se pořádně vyspat. A to i tehdy, když pracujete neustále z domova. „Dovolená, i když vlastně nikam nejedete, je nutným odpočinkem po těžkých nebo obzvláště namáhavých měsících v práci,“ upozorňuje Rhiannon Staples. Možná budete mít v takových případech pocit, že jste lenoši, ale pokud cítíte, že si potřebujte odpočinout, a skutečně si vezmete čas na pořádný odpočinek, v budoucnu to povede k větší produktivitě.

Pokračování 11 / 12

Zapište si své úspěchy

Na konci dne, místo toho, abyste se soustředili na to, co ještě zbývá a co jste nezvládli, buďte na sebe laskaví a sepište si seznam úspěchů daného dne. Tento seznam má neskutečně pozitivní moc. Denní a posléze týdenní porovnávání seznamu vám pomůže uvědomit si, jak produktivními jste se stali. Kdo je milovníkem odškrtávání položek, bude na konci dne jásat.

Pokračování 12 / 12

Stanovte si pevný konec pracovního dne

Stejně jako je důležité začít den pokaždé ve stejnou dobu, je rozhodující i jeho konec – a to v oblasti práce i celkového ukončení dne. V době pandemie jsme si odvykli stíhat autobusy, na čas vyzvedávat děti ze školy a práce se nám rozprostřela do celého dne. Nevzdávali jsme se ani uléhání do postele po půlnoci s argumentací, že ráno stejně nikam nespěcháme. Tento způsob žití je však přímou cestou k vyhoření a snižování produktivity. Proto si nastavte časy stejné, jako kdybyste potřebovali chytit autobus a byli nuceni brzy ráno vstávat.