Video placeholde

O čem se mlčí: Maminky samoživitelky

Druhý díl série článků časopisu Moje psychologie O čem se mlčí se týká tématu genderové rovnosti. Moderátorka Adéla Elbel si pozvala do studia hosty, kteří mají k tématu co říct: psychologa Petra Kačenu a Romana Bojka ze společnosti IKEA. Skupinou, která na genderovou nerovnost často doplácí, jsou maminky samoživitelky. Jednou z nich je i Ivana Vávrů, pro kterou odchod z neideálního vztahu znamenal začátek nové cesty. Cesty, na níž ona sama pomáhá dalším maminkám, které se ocitly v komplikované situaci. Rozhovor s ní přinášíme níže.

Když se jedná o ekonomickou situaci rodičů samoživitelů, převládá v české společnosti dojem, že žijí z ruky do úst. Necelá pětina hodnotí jejich ekonomickou situaci jako: „vychází tak akorát“. Ale podle toho, jak situaci popisují přímo samoživitelé a samoživitelky, realitavypadá ještě trochu jinak. 47 % z nich hlásí, že vychází s financemi tak akorát, z ruky do úst žije 24 % z nich, zadlužených je víc než dvojnásobný počet oproti odhadu společnosti.

Navíc jsou obecně muži vůči samoživitelům/kám mnohem kritičtější. Častěji než ženy si myslí, že výchova dítěte na vlastní pěst byla volba samoživitelů/ek a že se měli víc snažit udržet rodinu pohromadě, aktuální stav prý odnáší děti. Na druhou stranu mají samoživitelé ve společnosti větší respekt, než tušili. Za to, jak se perou s mnohdy nelehkou životní situací, očekávají ocenění u čtvrtiny společnosti, ve skutečnosti k nim ale cítí respekt 47 % populace. Zeptali jsme se přímo Ivany Vávrů, jedné z maminek samoživitelek, jak celou situaci vnímá ona sama, která ostatním maminkám i pomáhá v rámci projektu Fandimámám:

Jaká je v současné době situace českých matek-samoživitelek (i vzhledem k dlouhodobé pandemické situaci)?

Maminky v současné době více přicházely o práci nebo musely zůstávat s dětmi doma na ošetřovném, což znamená významný pokles příjmu. Pokud samoživitelka vychází každý měsíc s napjatým rozpočtem, znamená pro ni tento stav velmi tíživou situaci. Často se také stává, že jim bývalí partneři přestávají platit alimenty nebo posílají nižší částky, a odůvodňují to koronavirovou krizí. Počet nově přihlášených maminek, které žádají o pomoc organizaci Fandimámám, se od podzimu zdvojnásobil. Nyní žádají o pomoc i maminky, které vše za normálních okolností zvládají.

Ivana Vavrů
Ivana Vavrů | Zdroj: Fandimamam

Můžete ve stručnosti přiblížit svůj vlastní příběh? Kdy jste se jako maminka samoživitelka rozhodla požádat o pomoc?

Po roce sbírání odvahy jsem odešla z letitého vztahu, který však ne vždy fungoval úplně ideálně. Partnerovo chování se výrazně zhoršilo po narození našeho syna, a já se tak s malým chlapečkem najednou ocitla sama. V té době se shodou okolností zrovna rozbíhal projekt Fandi mámám na pomoc maminkám samoživitelkám a já se do něj rozhodla přihlásit. Říkala jsem si, že zveřejnění mého příběhu může třeba pomoci dodat sílu jiné ženě v podobné situaci, aby si nenechala vše ošklivé líbit a pokusila se z disharmonického vztahu vymanit a nelehkou životní situaci zvládnout.

Jakou formu podpory jste tehdy obdržela?

Po uveřejnění na webu mi začala chodit materiální pomoc. Byla jsem pokaždé velmi dojatá, jaké pomoci se mi dostalo. Obdržela jsem zásobu pracích prostředků na dva roky, potraviny, drogerii, box na hračky a dětské oblečení.

Později jste se sama zapojila do projektu a v současné době působíte jako koordinátorka všech krajských delegátek. Co je náplní vaší práce?

Mou hlavní pracovní náplní nábor maminek. Kontroluji doložení potřebných dokumentů a náležitostí, zodpovídám dotazy. Mám na starosti činnost krajských delegátek, jejichž prostřednictvím se snažíme být potřebným maminkám co nejblíže.

...
... | Zdroj: red

Jakým způsobem můžeme pomoct my ostatní?

Například pořízením položky ze seznamu přání. Jedná se o věci, které aktuálně nejvíce potřebují a jsou uveřejněny na webu fandimamam.cz. Je také možné stát se dlouhodobým dárcem maminky. Ráda bych zmínila i naši mobilní aplikaci Fandimat (www.fandimat.cz), kde každý může nabídnout materiální pomoc, ale v případě potřeby o ni i požádat.

Bojí se maminky sdílet svůj příběh, nebo jsou mile překvapeny podporou, které se nakonec dočkají?

Adeptky svůj příběh uvádí již během přihlašování do projektu. Díky sdílení zjistí, že nejsou na vše samy. Moc si vážíme podpory od všech dárců. Maminky nám zasílají poděkování plná radosti i dojetí, což nás jen utvrzuje v tom, že naše činnost má smysl.

Co by maminkám samoživitelkám nyní nejvíce pomohlo?

Nejvíce by určitě pomohly zkrácené pracovní úvazky společně s větší dostupností umístění dětí do předškolních zařízení. Není snadné skloubit péči o rodinu se zaměstnáním a tohle je právě oblast, kde máme stále mezery. Maminky samoživitelky jsou spolehlivé, navíc disponují velmi dobrými organizačními schopnostmi. Potřebují jen dostat více příležitostí.

Projekt Fandi mámám funguje od roku 2016 a poskytuje materiální pomoc pro maminky samoživitelky a jejich děti. Založily ho moderátorky Petra Květová Pšeničná a Žaneta Slámová.

Druhý díl série článků časopisu Moje psychologie O ČEM SE MLČÍ se týká tématu genderové rovnosti. Moderátorka Adéla Elbel si proto pozvala do studia dva hosty, kteří mají k tématu co říct: psychologa a párového poradce Petra Kačenu, zakladatele Školy psychologie s.r.o., a Romana Bojka ze společnosti IKEA. Celý článek o genderové rovnosti a další skvělé čtení najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie