Video placeholde

Margit Slimáková o jídle v nemocnicích: Kobliha po operaci stále není výjimkou

Kvalitní výživa je předpokladem pro rychlou rekonvalescenci, v Česku ale nejsou výjimkou koblihy a vysočina podávané pacientům po operaci. Tak hodnotí spisovatelka a odbornice na zdravé stravování Margit Slimáková katastrofální stav jídla v tuzemských nemocnicích. V aktuálním dílu podcastu Restart časopisu Dieta vysvětlila, jak by se dal problém řešit.

Nemocný organismus nebo tělo po operaci potřebují dostatek kvalitní výživy, aby se rychleji daly zase dohromady. Zdá se to naprosto jasné, přesto tomu strava v mnoha českých nemocnicích stále neodpovídá. „Systém nemocničního stravování je starý asi 70 let a jsou v něm zanesené výživové dezinformace,“ říká odbornice na zdravou výživu Margit Slimáková v podcastu Restart časopisu Dieta.

Hlavním cílem je podle ní dostat do nemocnic kvalitní suroviny, aby byl pacient spokojený a s chutí jídlo snědl. „Pacienti by se neměli dojídat v bufetech nebo být nuceni jíst jen to, co jim přinese rodina, jak je pořád běžné,“ upozorňuje Slimáková a dodává, že pocukrovaná kobliha k snídani hned po operaci není ani dnes výjimkou.

Jídlo po úpravách ve spolupráci s Globopol.
Jídlo po úpravách ve spolupráci s Globopol. | Zdroj: Debatní panel nutričních terapeutů, Globopol
Jídlo běžně k dostání v nemocnicích.
Jídlo běžně k dostání v nemocnicích. | Zdroj: Debatní panel nutričních terapeutů, Globopol
Jídlo po úpravách ve spolupráci s Globopol.
Jídlo po úpravách ve spolupráci s Globopol. | Zdroj: Debatní panel nutričních terapeutů, Globopol
Jídlo běžně k dostání v nemocnicích.
Jídlo běžně k dostání v nemocnicích. | Zdroj: Debatní panel nutričních terapeutů, Globopol
Jídlo po úpravách ve spolupráci s Globopol.
Jídlo po úpravách ve spolupráci s Globopol. | Zdroj: Debatní panel nutričních terapeutů, Globopol
Jídlo běžně k dostání v nemocnicích.
Jídlo běžně k dostání v nemocnicích. | Zdroj: Debatní panel nutričních terapeutů, Globopol
Jídlo po úpravách ve spolupráci s Globopol.
Jídlo po úpravách ve spolupráci s Globopol. | Zdroj: Debatní panel nutričních terapeutů, Globopol

Proč některé nemocnice vůbec neřeší, co jejich pacienti jedí? „Dlouho jsme netušili, jak velký význam strava má. V zahraničí to asi chápali už dříve, v některých severských zemích je například pacient před operací v péči nutričních terapeutů, aby se dostal do dobrého stavu. Spolurozhoduje to totiž o tom, jak bude terapii či operace snášet a uzdravovat se,“ vysvětluje odbornice.

Jak se dá situace řešit? Podle Slimákové se i s malým rozpočtem, který zdravotnická zařízení zpravidla mají, dají udělat významné změny. „Za stejný rozpočet je možné uvařit super jídla, samozřejmě je ale potřeba podpořit zaměstnance nemocnic, aby měli čas a chuť na tom pracovat. Existují nemocnice, kde si pacient může například vybrat, jestli chce obložený talíř, nebo čerstvou kaši,“ uvádí s tím, že abychom mohli systém změnit, je potřeba se zajímat o to, co v nemocnicích jíme, a otevřeně o tom mluvit. 

Otázkám výživy a zdravotní péče se věnuje think-tank Globopol. Průvodce skutečným jídlem najdete na edukačním webu http://www.cojist.cz.

Celý rozhovor s Margit Slimákovou si můžete poslechnout na Spotify:

CODEX_SPOTIFY_PODCAST

Aktuální číslo časopisu Dieta si můžete koupit v on-line trafice iKiosek.cz. Doprava je zdarma!

Dieta 10/22.
Dieta 10/22. | Zdroj: Ivy E. Morwen