Chcete začít zdravě jíst, ale nevíte, kde začít? Nechcete se vzdávat svých oblíbených dobrot? Bojíte se, že to znamená jíst pořád jenom saláty? V dalším díle podcastu Restart časopisu Dieta výživová odbornice Karolína Fourová vysvětluje, kterým mýtům o zdravém stravování musíte přestat věřit – třeba tomu, že lepek lepí střeva.
Co bychom měli z jídelníčku zcela vyřadit, pokud chceme jíst zdravěji? Je jednodušší říct, co je méně vhodné a čeho bychom měli jíst jen omezeně. Sem určitě patří potraviny s vysokým obsahem soli. „Spousta lidí jí sní až trojnásobek oproti doporučenému dennímu množství. Hlídat bychom si měli také tuky – aby rostlinné převažovaly nad živočišnými. Je rovněž dobré zkoumat obsah přidaných cukrů například v limonádách či ochucených mléčných výrobcích,“ vyjmenovává v novém dílu podcastu Restart časopisu Dieta výživová odbornice Karolína Fourová, inženýrka v oboru výživy a kvality potravin a autorka Jediné knihy o jídle, kterou potřebujete.
Fourová v Restartu poradila, jak začít se zdravějším životním stylem – minimálně na talíři. „Zdravé jídlo rozhodně nemusí být bez chuti – patří do něj i dobře vybrané pečivo, brambory, olivový olej… Zdravé stravování není jen syrový salát bez ochucení,“ upozorňuje. Ideální je podle ní začít skládat svůj jídelníček z vhodnějších potravin, a to postupně. Podívat se, co se na něm dá změnit. Nahradit tučnější sýry méně tučnými, ochucené výrobky neochucenými a naopak přidat do něj čerstvé ovoce a zeleninu.
Jednou z nejzatracovanějších věcí je lepek. Karolína Fourová ho ale miluje, protože sama ráda peče a chleba je podle ní základní potravinou. „Lepek lepí těsto, ne střeva. A rozhodně nezpůsobuje ani tloustnutí. Je to specifická skupina bílkovin a jediný, kdo se lepku musí vyhýbat, je ten, kdo trpí alergií,“ říká odbornice a dodává, že přejít jen tak na bezlepkovou dietu nedoporučuje. Sestavit dobrý bezlepkový jídelníček totiž není legrace, než se pro něj tedy rozhodnete, zvažte, zda je to vůbec potřeba.
I o mase se říká, že zbytečně zatěžuje organismus. Jak je to s ním? A co další mýty ohledně vyřazování určitých potravin ze stravy? O tom všem si Fourová povídala s moderátorkou podcastu Restart Hanou Reinders Mašlíkovou.
Celý díl podcastu Restart s Karolínou Fourovou si můžete poslechnout na Spotify:
CODEX_SPOTIFY_PODCAST
Červnové číslo časopisu Dieta si můžete koupit v naší on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma!
