Video placeholde

Restart: Jak jíst zdravě? Zapomeňte na mýty. Já třeba miluju lepek, říká Fourová

Chcete začít zdravě jíst, ale nevíte, kde začít? Nechcete se vzdávat svých oblíbených dobrot? Bojíte se, že to znamená jíst pořád jenom saláty? V dalším díle podcastu Restart časopisu Dieta výživová odbornice Karolína Fourová vysvětluje, kterým mýtům o zdravém stravování musíte přestat věřit – třeba tomu, že lepek lepí střeva.

Co bychom měli z jídelníčku zcela vyřadit, pokud chceme jíst zdravěji? Je jednodušší říct, co je méně vhodné a čeho bychom měli jíst jen omezeně. Sem určitě patří potraviny s vysokým obsahem soli. „Spousta lidí jí sní až trojnásobek oproti doporučenému dennímu množství. Hlídat bychom si měli také tuky – aby rostlinné převažovaly nad živočišnými. Je rovněž dobré zkoumat obsah přidaných cukrů například v limonádách či ochucených mléčných výrobcích,“ vyjmenovává v novém dílu podcastu Restart časopisu Dieta výživová odbornice Karolína Fourová, inženýrka v oboru výživy a kvality potravin a autorka Jediné knihy o jídle, kterou potřebujete.

Fourová v Restartu poradila, jak začít se zdravějším životním stylem – minimálně na talíři. „Zdravé jídlo rozhodně nemusí být bez chuti – patří do něj i dobře vybrané pečivo, brambory, olivový olej… Zdravé stravování není jen syrový salát bez ochucení,“ upozorňuje. Ideální je podle ní začít skládat svůj jídelníček z vhodnějších potravin, a to postupně. Podívat se, co se na něm dá změnit. Nahradit tučnější sýry méně tučnými, ochucené výrobky neochucenými a naopak přidat do něj čerstvé ovoce a zeleninu.

Jednou z nejzatracovanějších věcí je lepek. Karolína Fourová ho ale miluje, protože sama ráda peče a chleba je podle ní základní potravinou. „Lepek lepí těsto, ne střeva. A rozhodně nezpůsobuje ani tloustnutí. Je to specifická skupina bílkovin a jediný, kdo se lepku musí vyhýbat, je ten, kdo trpí alergií,“ říká odbornice a dodává, že přejít jen tak na bezlepkovou dietu nedoporučuje. Sestavit dobrý bezlepkový jídelníček totiž není legrace, než se pro něj tedy rozhodnete, zvažte, zda je to vůbec potřeba.

I o mase se říká, že zbytečně zatěžuje organismus. Jak je to s ním? A co další mýty ohledně vyřazování určitých potravin ze stravy? O tom všem si Fourová povídala s moderátorkou podcastu Restart Hanou Reinders Mašlíkovou.

Celý díl podcastu Restart s Karolínou Fourovou si můžete poslechnout na Spotify:

CODEX_SPOTIFY_PODCAST

Červnové číslo časopisu Dieta si můžete koupit v naší on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma!

Lucie Borhyová na obálce červnového čísla časopisu Dieta.
Lucie Borhyová na obálce červnového čísla časopisu Dieta.