Nutriční terapeutka Soňa Vojtíšková

Nutriční terapeutka Soňa Vojtíšková Zdroj: Upfield ČR, spol. s r.o.

Zdravá snídaně pro celou rodinu? Žádná věda!

Snídaně je v našem jídelníčku často na okraji zájmu. Kvalitní první jídlo dne přitom prospívá našemu zdraví. Co si ale počít, když ráno není času nazbyt? Nutriční terapeutka radí: hlavně snídani nevynechávejte.

Nestíháte se ráno najíst? Možná si paradoxně zaděláváte na problémy s nadváhou. Organismus si totiž nedostatek energie vynahradí později a ve velkém. „Tělo si hlad pamatuje a kompenzuje ho odpoledne a večer vysokoenergetickými potravinami. Vynechání snídaně tak hraje významnou roli ve vzniku nadváhy a obezity. Určitě je prospěšnější si o 10 minut přivstat a snídat, než o 10 minut delší spánek,“ upozorňuje nutriční terapeutka Soňa Vojtíšková.

Nutriční terapeutka Soňa Vojtíšková
Nutriční terapeutka Soňa Vojtíšková | Zdroj: Upfield ČR, spol. s r.o.

Snídaně je základ

Hodně lidí se ale tímto pravidlem bohužel neřídí. Podle nejnovějšího průzkumu pro společnost Upfield, výrobce značek Rama, Flora nebo Hera, celá pětina Čechů pravidelně nesnídá. Navíc pro šest z deseti respondentů snídaně někdy znamená jen nápoj. Tak by ale nutričně vyvážené první jídlo dne vypadat nemělo. „Snídaně by měla pokrýt aspoň 20 procent denního příjmu energie a obsahovat všechny důležité živiny: sacharidy, bílkoviny a tuky,“ radí odbornice na výživu.

Češi nemají na snídani v pracovní den moc času, podle průzkumu osm lidí z deseti věnuje její přípravě maximálně 10 minut denně. Ani tak ale není třeba se vyvážené snídaně vzdát. Existují rychlá a přitom zdravá řešení. Hodně lidí odradí nutnost čekat, až máslo z lednice „povolí“. Margarín se přitom snadno a rychle roztírá a dodá tělu potřebné rostlinné tuky. „Pokud chceme myslet na svoje zdraví, doporučuji snížit příjem nekvalitních uzenin a másla a upřednostnit zdroje rostlinných tuků, například zařazením margarínu,“ říká Soňa Vojtíšková.

.
. | Zdroj: Upfield ČR, spol. s r.o.

Špatný start do nového dne má podle výzkumu i řada dětí. Věděli jste, že pravidelně snídá 94 % předškoláků, ale na prvním stupni už je to jen 82 % a na druhém stupni dokonce jen 73 % dětí? „Obzvlášť pro děti ve vývinu je snídaně důležitý start do nového dne a doplnění energie. Takzvané rychlé cukry nejsou ideální, podstatné jsou i bílkoviny, kvalitní tuky a také nápoj. Pokud malé dítě odmítá snídat, není vhodné ho do jídla nutit. Měli bychom budovat návyk menšími porcemi a množství jídla postupně zvyšovat. Děti doporučuji především motivovat a jít jim příkladem,“ uzavírá nutriční terapeutka.