Tipů na nová, rychlá a chutná jídla není nikdy dost. A kdo miluje i špetku orientu, vezme za své jistě recepty z nové kuchařky s názvem Světová od herečky Kateřiny Winterové, kde najdete tipy na ty nejlepší kořenicí směsi, herbář nejběžnějšího koření a encyklopedii ovoce. Vyzkoušejte z ní právě teď tyto bezmasé recepty.
Kateřina Winterová má ráda jednoduchou kuchyni a nebojí se zkoušet v tomto módu ani recepty z orientálních míst. Ve svých receptech vynechává náročné chutě a soustředí se na ingredience, které se dnes dají sehnat i v malém městě, vypěstovat na zahradě nebo snadno koupit na internetu. Proto je zvládnete i vy. Nám se zalíbily a osvědčily tyto. Jsou bez masa, zdravé, dodají energii a moc si na nich pochutnáte. A když je naservírujete hostům nebo si je donesete do práce, budete světová.
Čočkový dhál se zeleninou
Tenhle indický zázrak chutná prostě všem. Doporučuji navařit dhálu plný hrnec!
Příprava: 45 minut
Ingredience:
4 porce
200 g červené čočky, 1 červená řepa, 1 menší celer, 2 mrkve, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 400 g konzervovaných rajčat nebo cherry rajčat a 1 lžíce rajčatového protlaku, 5cm kousek čerstvého zázvoru, 1 lžička mleté kurkumy, 1⁄4 lžičky koření garam masala, 2 lžíce kokosového oleje, 1⁄2 lžičky římského kmínu, 1⁄2 lžičky semínek koriandru, 1⁄2 lžičky semínek hořčice, 1 hrst čerstvého koriandru, 1 chemicky neošetřený citron, sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Čočku propláchněte ve vodě. Řepu, celer, mrkev, cibuli a česnek oloupejte, zeleninu nakrájejte na kostičky a cibuli a česnek nadrobno. Rajčata přepulte. Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky. Všechno vsypte do hrnce, promíchejte s kurkumou a za stálého míchání 2 minuty restujte. Pokud používáte cherry rajčata a protlak, vmíchejte protlak na závěr restování. Zalijte 1 l vody a zahřívejte k varu, ztlumte na nižší teplotu a vařte zhruba 20–30 minut doměkka, občas promíchejte, posledních pět minut míchejte víc, ať se čočka zcela rozpadne na kaši. Dochuťte garam masala kořením, případně solí a pepřem.
V pánvi rozehřejte kokosový olej, vsypte semínka římského kmínu, koriandru a hořčice a restujte zhruba 30 vteřin, až se rozvoní. Koriandr nasekejte nahrubo, citron omyjte, osušte a rozkrojte na čtvrtky.
Hotový dhál rozdělte do talířů, posypte kořením a koriandrem a podávejte s citronem a třeba chlebem naan a vařenou rýží s cizrnou.