Vegetariánské recepty z čočky, rýže i kokosu podle Kateřiny Winterové. Budete světová!

Tipů na nová, rychlá a chutná jídla není nikdy dost. A kdo miluje i špetku orientu, vezme za své jistě recepty z nové kuchařky s názvem Světová od herečky Kateřiny Winterové, kde najdete tipy na ty nejlepší kořenicí směsi, herbář nejběžnějšího koření a encyklopedii ovoce. Vyzkoušejte z ní právě teď tyto bezmasé recepty.

Kateřina Winterová má ráda jednoduchou kuchyni a nebojí se zkoušet v tomto módu ani recepty z orientálních míst. Ve svých receptech vynechává náročné chutě a soustředí se na ingredience, které se dnes dají sehnat i v malém městě, vypěstovat na zahradě nebo snadno koupit na internetu. Proto je zvládnete i vy. Nám se zalíbily a osvědčily tyto. Jsou bez masa, zdravé, dodají energii a moc si na nich pochutnáte. A když je naservírujete hostům nebo si je donesete do práce, budete světová.

Čočkový dhál se zeleninou

Tenhle indický zázrak chutná prostě všem. Doporučuji navařit dhálu plný hrnec!

Čočkový dhál se zeleninou

Příprava: 45 minut

Ingredience:

4 porce

200 g červené čočky, 1 červená řepa, 1 menší celer, 2 mrkve, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 400 g konzervovaných rajčat nebo cherry rajčat a 1 lžíce rajčatového protlaku, 5cm kousek čerstvého zázvoru, 1 lžička mleté kurkumy, 1⁄4 lžičky koření garam masala, 2 lžíce kokosového oleje, 1⁄2 lžičky římského kmínu, 1⁄2 lžičky semínek koriandru, 1⁄2 lžičky semínek hořčice, 1 hrst čerstvého koriandru, 1 chemicky neošetřený citron, sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Čočku propláchněte ve vodě. Řepu, celer, mrkev, cibuli a česnek oloupejte, zeleninu nakrájejte na kostičky a cibuli a česnek nadrobno. Rajčata přepulte. Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky. Všechno vsypte do hrnce, promíchejte s kurkumou a za stálého míchání 2 minuty restujte. Pokud používáte cherry rajčata a protlak, vmíchejte protlak na závěr restování. Zalijte 1 l vody a zahřívejte k varu, ztlumte na nižší teplotu a vařte zhruba 20–30 minut doměkka, občas promíchejte, posledních pět minut míchejte víc, ať se čočka zcela rozpadne na kaši. Dochuťte garam masala kořením, případně solí a pepřem.

V pánvi rozehřejte kokosový olej, vsypte semínka římského kmínu, koriandru a hořčice a restujte zhruba 30 vteřin, až se rozvoní. Koriandr nasekejte nahrubo, citron omyjte, osušte a rozkrojte na čtvrtky.

Hotový dhál rozdělte do talířů, posypte kořením a koriandrem a podávejte s citronem a třeba chlebem naan a vařenou rýží s cizrnou.