.

. Zdroj: Fitrecepty

Podzim nabitý vitamíny

Sotva jsme v kalendáři otočili na stránku s měsícem září, v ten moment začal podzim. I když ne astronomicky, ale samotné září nám vnucuje představu podzimu chladnějšími rány a stromy, které se halí do barevných kabátků. A my si to necháme líbit, protože po tropických dnech netoužíme po ničem jiném, než se trochu zchladit a zachumlat se do oblíbených svetrů. Babí léto a začátek podzimu je jedno z nejkrásnějších období roku a málokdo nepodlehne jeho kouzlu. Svou barevností a čerstvým vzduchem nás přirozené láká z tomu, abychom zkoušeli oranžově, žlutě a červeně zbarvené potraviny. Do našeho žebříčku podzimních potravin patří nepochybně dýně, zázvor, batáty, kukuřice, ale i všechny druhy oříšků a červená řepa.

Všechny tyto výše zmíněné plody jsou až po slupku nabombené skvělými látkami, které naše tělo s radostí uvítá. Třeba taková dýně, která je doslova synonymem podzimu. Ať už jde o dýni máslovou, muškátovou, špagetovou, žaludovou nebo Hokkaido, tak všechny se mohou pochlubit opravdu bohatým množstvím vitamínů B1, B2 a C, a zároveň i vápníkem, betakaroteny, železem, zinkem a draslíkem. Naprostá podzimní klasika je dýňová polévka, kterou můžeme vřele doporučit.

Červená řepa je prostě život a my si její specifickou chuť užíváme nejvíce na podzim. Doslova cítíte, jak po dlouhém zrání byla vytažena z hlíny, očištěna a neservírována na talíř, zkrátka příroda sama. Vitamínovou nálož představuje salát z červené řepy, který se pyšní vitamíny A, B, C a E a látkami jako sodík, draslík, hořčík, vápník, zinek, železo, selen, jód, mangan, fluor, kobalt, lithium a vanad. Nejlepší je jemně ochucený s troškou česneku, pro zajímavější chuť můžete přidat mrkev nebo jablíčka, což jsou další zdroje prospěšných látek.

A zakončíme to něčím pořádně macatým. Batáty patří mezi nejvýživnější zeleninu. Mají podobnou chuť jako dýně a za svou nasládlost vděčí právě vyššímu obsahu cukru. Přesto jsou batáty dobrou volbou při redukční dietě a snižují cholesterol. Mají požehnané množství vitamínu A, B6, C a mimo jiné i kyselinu chlorogenovou, která ničí viry a karcinogeny. Batáty jsou perfektní volbou při ozvláštnění jídelníčku, obzvlášť v oblasti příloh, což otevírá novou paletu pestrých pokrmů.

Doufáme, že vás naše povídání krásně naladilo a necháte se inspirovat některým z podzimních receptů kuchařů z portálu Fitrecepty.info. Dobrou chuť.

Dýňová polévka

Ingredience

  • 1 malá cibule nakrájená na jemno

  • 30 g přepuštěného másla

  • 500 g dýně hokkaido

  • 500 ml zeleninového vývaru

  • 1 stroužek česneku

  • 1 lžička nastrouhaného muškátového oříšku

  • špetka soli

  • 200 ml sójové smetany

Ve středně velkém hrnci rozehřejeme přepuštěné máslo, přidáme cibulku nakrájenou na jemno a opékáme. Po cca 5 minutách přidáme na kostky nakrájenou a očištěnou dýni a prolisovaný stroužek česneku a opékáme dalších 5 minut. Dýni zalijeme vývarem, hrnec přiklopíme a vaříme cca 30-35 minut. Hrnec odstavíme, necháme vychladnout. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do jemného krému. Do polévky přidáme koření a zalijeme smetanou. Zamícháme a podáváme.

Salát z červené řepy

Ingredience

  • 1 citron

  • 300 g červené řepy (předvařené)

  • 1 lžíce slunečnicového oleje

  • 1 stroužek česneku

  • sůl

  • pepř

Řepu nastrouháme najemno. Do řepy vymačkáme šťávu z citronu, přidáme utřený česnek, sůl, pepř a olej. Vše zamícháme a podáváme s pečivem, nebo jako přílohu.

Směs s batáty

Ingredience

  • 2 střední batáty

  • půlka červené papriky

  • 1 rajče

  • 2 červené cibule

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 50 g kuřecí kvalitní šunky

  • 1 hrst čerstvého baby špenátu

  • sůl

  • pepř

Batáty si oloupeme, očistíme a nakrájíme na menší kostky společně s paprikou a rajčaty. Cibule si oloupeme a nakrájíme na drobno. Ve větší pánvi si rozpálíme olej a na středním plameni opékáme cibuli. Přidáme batáty a opékáme cca 10 minut. Poté přidáme rajče a papriku. Opékáme 3 minuty. Přidáme na kostky nakrájenou šunku a opékáme další 4 minuty. Nakonec přidáme špenát a necháme na plotýnce dalších 5 minut. Poté už jen osolíme, opepříme a podáváme.