Když posilujete, dávejte si pauzu.

Když posilujete, dávejte si pauzu. Zdroj: iStock

Spalujte rychleji. Odhalte tajemství metabolismu, díky kterým půjdou kila dolů!

Každá z nás má určitě ve svém okolí kamarádku, která všechno, co sní, okamžitě spálí, vydá v gejzírech energie a na těle se jí neusadí ani gram tuku. Zatímco vy máte pocit, že každý kousíček čokolády ve vás zůstává proklatě dlouho a tělo ho vysaje do poslední kalorie a tu si pěkně uloží na horší časy. Kdo by nechtěl mít rychlejší metabolismus! Máme pro vás ale skvělou zprávu: Když se o metabolismus budeme dobře starat, za odměnu nám pomůže spalovat rychleji a hubnout. Jaká jsou jeho tajemství?

Možná bude v následujícím textu až moc studií nebo informací. Podstatné je zapamatovat si tři slova: jíst, meditovat a milovat. A hned si řekneme, co to vlastně pro náš metabolismus znamená.

Je to trochu paradox, že právě diety mohou vést k tomu, že bude vaše tělo spalovat kalorie pomaleji. "Kdykoliv snížíte příjem kalorií, váš metabolismus se zpomalí, často bohužel o více, než byste očekávali," říká Kevin Hall, výzkumník obezity z Národního institutu zdraví. Podle studií lidé, kteří byli dříve obézní, mají o zhruba 3 až 5 procent pomalejší klidový metabolismus než ti, kteří nemuseli nikdy hubnout.

To ovšem neznamená, že musíte zoufat nad tím, že už jste dietu držela. Nic není ztraceno! Zpomalení metabolismu totiž není nevratné. Pravidelným cvičením ho totiž zase nakopnete. A to dokonce tak, že i v klidových stavech budete spalovat více.

Pokračování 2 / 4

Hodně cvičíte a málo odpočíváte

To, že rychlý metabolismus jde ruku v ruce se cvičením, není žádná novinka. Co ale novinkou je, je fakt, že metabolismus nakopnete i posilováním. To se dosud doporučovalo spíše na tvorbu svalové hmoty. Teď se ví, že má dobrý vliv i na spalování. Důležité je dát si mezi cvičeními pauzu. Tedy: intenzívněji zamakat a pak pár minut odpočívat.

Když posilujete, dávejte si pauzu.
Když posilujete, dávejte si pauzu. | Zdroj: iStock

A pak už je ta rovnice jednoduchá: Čím více svalů máte, tím více kalorií budete spalovat třeba i při obyčejném sezení. A aby vám svaly správně rostly, kromě cvičení je musíte dobře vyživovat. A k tomu vám pomohou bílkoviny. Ideálně byste je měli jíst ke každému jídlu. Zdá se vám to těžké? Ve skutečnosti vůbec není. Bílkoviny jsou nejen v mase, ale i v luštěninách, mléčných výrobcích, tofu, ořeších, mořských plodech.

Proč jsou bílkoviny tolik důležité při cvičení? To vám vysvětlí trenér Martin Šturc:

Video placeholde

Pokračování 3 / 4

Vsaďte na zelenou

Zelený čaj
Zelený čaj | Zdroj: Shutterstock.com

Kdybyste se náhodou rozmýšleli, co si dát k pití, jestli kávu, nebo čaj, pak určitě sáhněte po čaji. A nejlépe po zeleném. Ten totiž funguje jako takové palivo pro váš metabolismus, aby frčel jak namazaný blesk. Není to žádný zázrak, ale prostá příroda. Zelený čaj totiž obsahuje katechiny, což je druh antioxidantu, který odbourává tuk z tukových buněk a pomáhá játrům přeměňovat tuk na energii, čímž se metabolismus zrychluje. Samozřejmě pořád musíte myslet na to, že samotné pití čaje vás nespasí, ale může vám dost pomoci.

Podobně může tělu pomoci česnek. Podle studií, které nedávno vyšly, tato zelenina pomáhá kontrolovat hladinu lipidů v krvi. Pokud česnek přidáváte do potravin, které jsou bohaté na tuky a sacharidy, snížíte tím škodu, kterou by jinak ve vašem těle napáchaly. Kromě toho česnek může pomoct zlepšit imunitní systém, statečně umí bojovat se zánětem a snižuje krevní tlak.

Pokračování 4 / 4

Pozor na stres

Možná si říkáte, že ve stresu vůbec nejste, protože nezažíváte žádná dramata. Ale co takový ten méně dramatický, ale zato permanentní, plíživý stres, který začíná pomyšlením na to, jestli stihnete všechno, co jste si naplánovali, a končí neplánovanou poradou v práci? Možná to trvá delší dobu a možná právě kvůli tomu jste v poslední době přibrali pár kilogramů, které se snažíte shodit, a ono to nejde a vy jste ve stresu a spirála se roztáčí, aniž by si to člověk uvědomil.

Jestli hledáte viníka, pak to jsou hormony, konkrétně kortizol. Ten se vyplavuje, když je tělo ve stresu, a vlastně mu nařídí, aby si tuky ukládalo, namísto spalovalo. Je to naše genetické dědictví. Stejná chemická reakce v těle totiž našim předkům pomáhala přežít výpravy na lov, do bitev nebo období hladu.

Video placeholde

A když už jsme u životního stylu, tak nedostatek spánku je dalším hráčem, který náš metabolismus podstatně zpomaluje. V těle nevyspalého člověka se totiž zvyšuje hladina hormonu ghrelin a ten stojí za pocity hladu. To znamená, že aniž by vaše tělo skutečně potřebovalo přijmout potravu, mozek, ovlivněn hormony, cítí přesný opak. A rozhodně vás nezavede v obchodu do oddělení zdravé stravy. Neomylně vás přivede mezi ta nejtučnější a nejsladší jídla, aby dostal pořádnou dávku energie. Jenže tu už pak tělo spálí hodně těžko.

Takže, jak to bylo na začátku? Jíst = jíst bílkoviny a nedržet diety. Meditovat = dostatečně odpočívat, a to nejen v noci, ale i mezi cvičením. A milovat? Milovat sebe a svůj život a nestresovat se. A to je celé.