.

. Zdroj: iStock.com

Potěšení bez výčitek? Tohle dělá s naším tělem nekalorická kola

Popkulturní vtip o ženě, která si v zájmu štíhlé linie v restauracích objednává pouze salát bez zálivky a dietní kolu, patří – stejně jako představa, že takhle má vypadat zdravý jídelníček – do minulého století. Že po nekalorických nápojích v rozumné míře nepřiberete a že v nich není cukr, to víte. Pojďme se ale blíže podívat na zbytek jejich složení, se kterým už to je trochu složitější.

O oblíbenosti kolových nápojů napříč kulturami není pochyb. Příchuť cola navíc prorazila i u jiných typů nápojů, jako je nealkoholické pivo nebo různé sirupy, a také u cukrovinek. Není žádným tajemstvím, že tyto druhy nápojů obsahují dost cukru, proto se ujaly nekalorické verze s umělými sladidly.

TIP NA VIDEO: Proč je Coca-Cola v Česku symbolem svobody?

Video placeholde

Pokud se podíváte na etiketu, pravděpodobně vás u nich překvapí obsah všech makroživin (tedy sacharidů, bílkovin i tuků) na nulové hodnotě. Ano, tyto nápoje doopravdy tělu nedodají žádnou výživu a energii, jen perlivou vodu s rozpuštěnými sladidly, barvivy a aromaty plus osobní potěšení jako bonus, protože proto je přece pijeme, nebo ne? Je ale třeba říci, že zmíněné látky jsou zde v malých koncentracích a při občasném popíjení kolových nápojů není třeba se jich obávat. Zároveň ale mnoho lidí po kole až chorobně touží a vypijí i pár litrů denně. Není pak divu, že jsou tyto nápoje (hlavně ty cukrem slazené) spolu s dalšími neřestmi spojované s vyšším výskytem civilizačních onemocnění, jako je cukrovka, obezita a vysoký krevní tlak.

Ořechy stromu kola obsahují kofein a mají sladkou vůni připomínající růže. Po prvním rozkousnutí jsou hořké, ale při žvýkání se chuť mění ve sladkou, proto se už před několika stoletími využívaly ke zlepšení chuti vody, která nebyla příliš kvalitní. První kolový nápoj vznikl smícháním sycené vody s cukrem a dalšími dochucovadly a název byl odvozen od použitých extraktů s kokainem z listů koky a extraktů z ořechu kola – odsud název Coca-Cola, který nápoji zůstal dodnes, přestože už dlouhou dobu žádný kokain neobsahuje.

Kde se vzala Coca-Cola?

Specifickou složkou kolových nápojů je kyselina fosforečná. Fosfor je důležitý minerální prvek v našem těle, který se podílí na stavbě kostí a zubů. Je ale třeba, abychom měli hladinu fosforu a vápníku v ideálním poměru, tedy 1 : 2, jinak může docházet k vyšší náchylnosti ke zlomeninám až osteoporóze. Co zůstává částečně tajemstvím, je účinek koly na rozbouřený žaludek. Výrobci se k tomu nechtějí vyjadřovat a nutriční specialisté zmiňují kombinaci více faktorů.

Jednak je to cukr, který dokáže neutralizovat a působit částečně jako například jedlá soda. Dále jsou to různé bylinky a jejich extrakty a také kofein, který se i v medicíně používá k utlumení bolestí jako složka některých analgetik. Přestože to málokdo ví, není až tak překvapivé, že kola byla původně žaludečním likérem a nebyla určena ke každodenní konzumaci jako limonáda. S tím souvisí i názor odborníků na výživu, kteří se povětšinou shodnou v tom, že kolové nápoje do jídelníčku nepatří a tělu nic příznivého nepřinášejí, ale zároveň je není nutné úplně odstranit, pokud je pijeme střídmě.

Více článků o zdravé stravě a složení potravin najdete v časopise Dieta. Koupit si ho můžete v naší on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma!

Dieta 03/22
Dieta 03/22 | Zdroj: Lucie Robinson