Lahodný rybízový koláč

Lahodný rybízový koláč Zdroj: istock.com

Lahodný rybízový koláč potěší i ten nejmlsnější jazýček!

Jemné nadýchané těsto, šťavnatý rybíz a křupavá drobenka jsou ideálním parťákem po nedělním obědě. Uvidíte, že se po koláči jenom zapráší!

1 plech (12–15 kusů)

příprava: 50 minut

Budete potřebovat:

2 hrnky (po 230 ml) špaldové mouky

1 hrnek třtinového cukru

3 žloutky

120 g másla

1/3 hrnku polotučného mléka + rezerva

1 prášek do pečiva

3 bílky

2 šálky rybízu

moučkový cukr k podávání

DROBENKA

80 g másla

100 g špaldové mouky

70 g jemného třtinového cukru

2 vanilkové cukry

špetku mletého badyánu

Postup:

Prsty uhněťte suroviny na drobenku. Do prosáté mouky přidejte cukr a utvořte důlek, do kterého vlijte žloutky, rozpuštěné máslo a vlažné mléko. Promíchejte s práškem do pečiva. Ušlehejte tuhý sníh a postupně ho zapracujte, pak těsto nechte 1 hodinu odpočinout.

Troubu zahřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Těsto pomocí stěrky namáčené do vody rozetřete na plech; je-li příliš tuhé, přidejte trochu mléka. Posypejte rybízem a drobenkou a vložte do trouby. Po 10 minutách snižte teplotu na 160 °C a dopečte dozlatova. Před podáváním pocukrujte.

Co jste možní nevěděli o rybízu:

• Mohučský herbář z roku 1184 obsahuje první dochované zobrazení rybízu. V 15. století ho jako ovoce pěstovali Němci, Holanďané a Dánové, v 16. století se dostal do našich zahrad. Oblíbili jsme si hlavně červené odrůdy. • Středověcí arabští lékaři po příchodu do Španělska našli v plané formě rybízu náhradu za rebarboru. Proto ho pojmenovali râbse (reveň). Je totiž ještě zdravější. • Přibližně čtyřicet kuliček rybízu zajistí doporučenou denní dávku vitaminu C. Černý ho má více než červený, ale rozdíly nejsou kolosální. • Černý rybíz milují ve Velké Británii a hlavně ve Francii. V Burgundsku mu vybudovali naučnou stezku. Muzeum zase v Nuits-Saint-Georges. • Bílý rybíz vznikl křížením červeného a černého rybízu, chuťově se nejvíce podobá tomu prvnímu. • Nejšetrněji se k rybízu chovají Lotrinci, když připravují své špičkové marmelády a želé. Na stopky jdou ručně s pinzetami a na jadérka s husím brkem.

Další skvělé sladké i slané recepty najdete v aktuálním čísle magazínu F.O.O.D.