Střechu bioklimatické pergoly díky otočným lamelám kdykoliv otevřete nebo zavřete.

Střechu bioklimatické pergoly díky otočným lamelám kdykoliv otevřete nebo zavřete. Zdroj: eVisions Advertising

Jsou praktické i bezúdržbové. Bioklimatické hliníkové pergoly si rychle oblíbíte

Jestliže chcete zastínit venkovní terasu, nemusíte automaticky sahat po dřevěné pergole s polykarbonátovou střechou. Stále oblíbenější jsou dnes pergoly z hliníku – zejména pak ty bioklimatické. Vydrží vám desítky let, nevyžadují žádnou údržbu, a navíc se mnohem lépe odvětrávají. Čtěte, jaké všechny výhody bioklimatické pergoly mají.

Praktické odvětrávání i osvětlení

Dřevěná pergola se skleněnou nebo polykarbonátovou střechou má v létě jednu zásadní nevýhodu – těsně pod střechou je obrovské horko, často až o 10 °C více než venku. Celý prostor pergoly se tak nepříjemně zahřívá a vy se místo vytouženého relaxu jen pečete.

Bioklimatické pergoly oproti tomu kdykoliv otevřete a odvětráte. Jejich střechu totiž tvoří hliníkové otočné lamely – podobné těm, které znáte například z venkovních žaluzií. Když je vám horko, jednoduše lamely naklopíte a tím celý prostor otevřete a ochladíte.

Zajímavé je, že například střechu bioklimatických pergol ARTOSI můžete ještě navíc rozdělit na dvě nebo tři části, které pak ovládáte samostatně. To je skvělé například při grilování, kdy si část střechy nad grilem otevřete, abyste odvětrali kouř, ale zbytek terasy necháte zavřený, abyste byli schovaní před sluncem i případným deštěm. Ano – s bioklimatickou pergolou můžete klidně grilovat i při dešti.

Podobně jako střechu si na zóny rozdělíte i osvětlení z LED pásek. Když pak na terase zůstáváte dlouho do noci a děti už šly spát, jednoduše zhasnete řadu světel blízko domu, abyste nesvítili do oken, a necháte rozsvícenou pouze řadu světel dále od domu.

Střechu bioklimatické pergoly díky otočným lamelám kdykoliv otevřete nebo zavřete.
Střechu bioklimatické pergoly díky otočným lamelám kdykoliv otevřete nebo zavřete. | Zdroj: eVisions Advertising

Pergola, o kterou se nemusíte starat

Další velká výhoda hliníkové pergoly? Je absolutně bezúdržbová. Zatímco dřevo musíte pravidelně natírat a ošetřovat, hliník od vás nevyžaduje vůbec nic. Maximálně ho jednou za čas očistíte hadříkem s jarovou vodou, abyste z něj dostali zaschlé kapky, pyl nebo prach.

Přesto všechno hliníková pergola dlouho vydrží, nejspíš dokonce ještě déle než pergola dřevěná. Její životnost budete počítat na desetiletí.

Zboku přidejte screenové rolety

Abyste si pod bioklimatickou pergolou zajistili úplné soukromí, doplňte ji ještě o boční screenové rolety. Ty vás ochrání před sluncem, a navíc díky nim není do pergoly vidět – zatímco vy dobře vidíte ven.

Pozici screenových rolet si nastavujete sami, kdykoliv je tedy úplně stáhnete, úplně vytáhnete nebo necháte částečně stažené. Pokud si k roletám pořídíte ještě větrné čidlo, pak se screeny automaticky vytáhnou do boxu, když začne foukat prudký vítr. Díky tomu máte jistotu, že se ani ve špatném počasí nepoškodí.