Jak uskladnit chřest, aby vám doma vydržel týden čerstvý
Mnozí z nás vyhlíželi celé jaro sezónu chřestu, kdy už nebude stát nekřesťanské peníze, a hlavně kdy bude pocházet z české produkce a nebude vypěstován v zahraničí. Konečně jsme se dočkali, ale víte, jak je skladovat, aby vám vydržel čerstvý co nejdéle?
Jestli vás čeká letní zahradní party, grilování, nebo jiná společenská akce s kamarády a už předem se děsíte dopadů alkoholu, potom byste měli mít jako záchrannou složku doma chřest. Podle vědců totiž dokáže tato zelenina stimulovat enzymy, které pomáhají k odbourávání alkoholu v těle. Navíc pomáhají chránit buňky jater.
Jenže když si domů koupíte chřest předem a uložíte jej do ledničky, tak přesto, že může být sebe čerstvější, brzy budete mít pocit, že své nejlepší dny má už dávno za sebou. Že je chřest zkažený poznáte podle toho, že změní barvu. Namísto svěží zelené je nažloutlý, odstíny ale mohou hrát až dohněda. Nevypadá ani příliš čerstvě, bývá zvadlý a nahnilý, což se podepíše i na jeho vůni. V místě řezu může být plesnivý a celý je vyschlý, nebo dřevnatý.
Chřest není nejlevnější zelenina, jeho pěstování je totiž poměrně náročné, což se musí odrazit právě na ceně. O to větší škoda, když ho po chvíli v lednici musíte vyhodit. Problém je totiž v tom, že spousta z nás neví, jak se chřest správně skladuje. Většinou ho necháváme v přihrádce mezi ostatní zeleninou a ovocem.
Ale k chřestu se musíte chovat v podstatě stejně, jako k řezaným květinám nebo čerstvým bylinkám. Pokud chcete, aby vám doma vydržely. Tedy musíte ho dát do vody. Do mističky napusttě vodu a ponořte tak, aby byly stonky namočené. Když se voda zakalí, vyměňte ji za čerstvou. A uložte jej do lednice. Pak vám vydrží klidně i týden.