Udržet si správnou hladinku vody v těle

Udržet si správnou hladinku vody v těle Zdroj: iStock.com

Jak to máte s vodou v těle? Co s tím, když je jí moc anebo málo

Zhoršila se vám celulitida, potíte se víc než kdy jindy? Trpíte bolestmi hlavy, jste unavení a kůži máte suchou? Tyto projevy mohou vést ke zjištění, že vody v těle máte moc anebo vám chybí. Jakou máte hladinku?

Voda v těle je nesmírně důležitá, a o to víc udržovat jí ve správném množství. Jestliže zdravě jíte, hýbete se, netrpíte závažnou nemocí a dostatečně pijete, neměl by být problém. Ten nastává, je-li vody v organismu málo anebo naopak hodně. Tělo s vodou pracuje různě v souvislosti s naší psychikou i fyzičkou.

Do hospodaření s vodou v těle se také promítají hormonální změny ženy. Není výjimkou, že se zadržování vody objevuje u žen před menstruací, v těhotenství nebo v klimakteriu. „Když jsme vystavení akutnímu nebo dlouhodobému stresu „fight or flight mode“ tak se naše slinné žlázy zastaví, nejsme hladoví, energie nejde do trávení a vyschne nám v ústech, máme suché rty. Často mi ženy říkají, že poznají, když začnou cvičit jogovou sestavu vody, že vnímají menší suchost nejen v ústech. Když se tělo uvolní díky masáži, zvukům a pohybům stane se velmi „tekuté“, máme víc slin a cítíme víc naše vnitřní proudění.“ poukazuje na přítomnost vody či její nedostatek v těle australskou terapeutka a jogínka Shivani, jež vytvořila jógovou “vodní” sestavu, která je zaměřená na péči o ženské reprodukční orgány, ledviny a nastavení rovnováhy na fyzické i emocionální úrovni. Hormony si s organismem dělají, co chtějí, a to se promítá i do množství vody v těle. Avšak nejčastější příčinou špatného množství bývá jídelníček, ve kterém si dopřáváme jedněch látek moc a jiných málo.

Když je jí moc a jak jí dostat ven

Jak poznáte, že máte vody v těle přebytek? Může se u vás objevit náhlý přírůstek hmotnosti, oteklé kotníky, víčka, zhoršená celulitida, pocit těžkosti a méně časté močení. Pokud netrpíte žádnou závažnou chorobou a objevují se u vás tyto příznaky zavodnění, většinou bývá na vině jídelníček. Jaký je váš příjem soli, cukru a draslíku? Jestliže se vaše strava skládá převážně z polotovarů, pokrmů z rychlého občerstvení, mnoha skleniček alkoholu, slazených limonád a spousty sladkostí, našli jste ohnisko problému. Vaším úkolem je snížit příjem soli a obohatit vaši stravu o potraviny bohaté na bílkoviny. Hlídejte si také dostatečný příjem minerálů, hlavně vápníku, hořčíku a draslíku. Když jich nebude mít váš organismus potřebné množství, může dojít k otokům. Měli byste doplňovat také vitaminy řady B, nejlépe B komplex.

Pít, či nepít?

Důležitý je i pitný režim, a to i když trpíte zavodněním. Když snížíte příjem tekutin či málo pijete ze strachu, že se ještě více zavodníte, děláte chybu. Pijte. S odvodněním vám pomůže také ovoce i zelenina, zejména ty, které mají diuretické účinky, například zelí, lilek, citrón, vodní meloun, chřest nebo salát. Pomoci vám mohou podle Hany Jánské, která se zabývá přírodní medicínou i bylinky: “Kopřiva i bříza nachází využití i v kráse zevnitř. Podporují totiž vylučování, a to včetně vody. Vedle kopřivy a břízy patří v této souvislosti i užitečné bylinky jako jalovec obecný mající příznivý vliv na normální činnost ledvin a vylučování vody z organismu, stejně jako petržel zahradní.“ Mezi další pomocníky s odvodňováním dle celostní medicíny, v poslední době velmi oblíbené ve stravě, patří chia semínka, která se vyznačují hydrofilním charakterem, což znamená, váží vodu a zvětšují svůj objem. Do jídelníčku je určitě můžete zařadit.

Jak je na tom vaše lymfa?

V oblasti zadržování vody hraje také významnou roli lymfatický systém. Jestliže je přetížený, nemůže pracovat stoprocentně a může mít podíl na zavodnění. Ke zprůchodnění lymfy doporučují odborníci nejlépe manuální lymfatickou masáž u kvalitního maséra, kterou je nutno opakovat. Tak jako se budete snažit rozhýbat vaši lymfu, měli byste rozhýbat i tělo a nezapomínat na pravidelný pohyb, neboť fyzická aktivita pomáhá stimulovat cirkulaci tekutin v těle a správné vylučování vody.

A co když je vody málo?

Jedním z výrazných znaků dehydratace jsou právě bolesti hlavy a migrény, díky nimž se nedokážete soustředit a nic si nepamatujete. Ruku v ruce s bolestí hlavy přichází i únava, neboť v těle neprobíhají správně metabolické procesy a energie se neuvolňuje. Nedostatek vody v těle také můžete poznat na své moči. Normální barva je světle žlutá až průhledná. Pokud je tmavší, potřebujete zavodnit. Pijte během dne průběžně. Mnohdy se doporučuje vypít minimálně dva litry tekutin denně, ideálně neslazené, ale daleko přesnější je si to spočítat dle vaší hmotnosti. Jednomu kilogramu vaší hmotnosti odpovídá 25 ml čisté vody. Dalším signálem, že je tělo vyprahlé je vaše kůže a vlasy, které jsou suché. Nanášením hydratačních krémů pleti jistě pomůžete, ale je potřeba ji zavlažovat i zevnitř. Vnímejte své tělo, a když máte žízeň, napijte se. Jestliže máte žízeň často, vody máte v těle málo. Vodu doplňujte ve formě čisté vody nebo čajem.