Video placeholde

Jak nosit kontaktní čočky v létě? Dávejte si pozor na těchto pět oblastí

Koupání, přespávání ve stanu, mořská voda, přímé slunce a spousta sportu. Léto je skvělé a kontaktní čočky z oka téměř nevyndáme. A to může být problém. Kdo už jednou v očích zánět měl, podruhé ho nechce. Z dovolené si vozte krásné suvenýry, a nikoliv ty v podobě bolavých očí. Na co si dát pozor?

Nošení kontaktních čoček nám dává v létě neskutečnou svobodu. Brýle schováváme do pouzder a necháváme spát. Protože koupání, různé druhy sportů, které v létě zkoušíme a provozujeme, nošení slunečních brýlí, hraní si s letním líčením, jde tak nějak s kontaktními čočkami lépe. Já osobně si je v létě užívám maximálně, ale také jako jejich poučená nositelka si v létě dávám mnohem více pozor, jak s nimi zacházím. Se zánětem v oku si pokazíte jakýkoliv letní den. A tak pozor na letní nástrahy.

TIP NA VIDEO: Nezapomínejte na ochranu očí i zvenku

Video placeholde

Na noc je raději vyndejte!

Spát s čočkami, či nikoliv? Častá otázka, kterou si nositelé čoček pokládají. Existují sice čočky pro nepřetržité měsíční nošení, odborníci ovšem vedou o této problematice diskuze a mnozí z nich trvalé nošení čoček nedoporučují. „Výzkumy ukázaly, že i když spíte s kontaktními čočkami méně než jednou týdně, je riziko infekce 6,5× vyšší,“ varuje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno. Proto i čočky určené pro dlouhodobé nošení na noc vyndavejte a ukládejte do speciálního dezinfekčního roztoku. Nikdy jej ale nezaměňujte za obyčejnou vodu! „Voda čočky ničí, protože v ní mohou nabobtnat. A izotonický roztok je živná půda pro jakékoli bakterie, pokud neobsahuje dezinfekční prostředek,“ upozorňuje Skorkovská. Lahvičku s roztokem nenechávejte dlouho otevřenou a dbejte na expiraci, aby nedošlo k infekci očí nebo k jejich podráždění způsobenému usazeninami v čočkách.

Pokračování 2 / 5

Hygiena nade vše. I v kempu pod stanem

Dodržování správné hygieny je pro nositele kontaktních čoček velice důležité – a to jak při manipulaci se samotnou čočkou, tak i s pouzdrem a roztokem. Pravidlem číslo jedna je, že před nasazováním i vyndáváním je zapotřebí si umýt ruce, což je ovšem například při pobytu v lůně přírody, v kempech nebo výpravách na několikadenní trek poněkud složité. „Při nošení kontaktních čoček je nutné přísně dodržovat hygienická pravidla, aby se vaše dovolená neproměnila v trápení s vracejícími se očními záněty. Na cestách, zejména v přírodě, bývá ale komplikované dodržovat patřičnou hygienu, mít dostatečnou zásobu čoček, a navíc ještě pouzdro i roztok při sobě,“ podotýká MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha.

Nezapomeňte, že po otevření blistru začíná běžet doba životnosti. To znamená, že například čtrnáctidenní čočky můžete nosit pouze 14 dnů od otevření, nikoli čtrnáct dnů v součtu, jak se lidé mylně domnívají. Čočky nikdy nenoste delší dobu, než na kterou jsou určené, a střídejte je s brýlemi, aby si oči ve vedrech občas odpočinuly a rohovka se mohla zhluboka „nadechnout“ kyslíku. Při vyjímání i nandávání čoček buďte vždy velmi opatrní, protože oku můžete způsobit drobounká traumata. „Je zde nebezpečí, že mechanickým poškozením při manipulaci s kontaktní čočkou se uživatel škrábne do rohovky a zanese si tam infekci, jež se v čočkách snadno usídlí. Potom to může bujet a způsobit nejen zánět spojivek, ale i zánět rohovky, který může vyústit v rohovkový vřed,“ upozorňuje oftalmoložka Valešová.

Pokračování 3 / 5

Při koupání ani kapku vody do očí

V rybnících a jezerech se může vyskytovat celá řada mikroorganismů, jako jsou například bakterie, houby, paraziti, viry, chlamydie, plísně... Tito neviditelní „nepřátelé“ mohou pak kontaminovat kontaktní čočky a způsobit infekci očí. Ale pozor! Pokud si myslíte, že voda v bazénu či moři je čistší, a tudíž bezpečnější, jste na omylu! Čočky vyndavejte i před návštěvou vířivky, kde můžete narazit na bakterie Pseudomonády. Nehledíc na to, že jakákoliv voda může kontaktní čočky z oka vyplavit... Jako alternativu lze zvolit speciální dioptrické plavecké brýle nebo alespoň jednodenní čočky, které po opuštění vody vyhodíte. Jejich cena je ovšem vyšší než u čoček dvoutýdenních či měsíčních. Pokud se vám stane, že zapomenete kontaktní čočky v očích, a přesto se vykoupete, dodržujte zásady první pomoci. „Nejvhodnější je vypláchnout oči čistou vodou, lépe borovou vodou nebo speciálními dezinfekčními očními kapkami. Pokud nejsou přítomny další oční potíže, není nutná další léčba. Ale v případě přetrvávajících potíží je vždy vhodné navštívit očního lékaře k vyloučení poškození rohovky,“ radí oční lékařka MUDr. Jana Mikšovská.

Pokračování 4 / 5

Svoboda při sportu, ale pozor na infekci

Potíže při sportu jsou jedním z často jmenovaných důvodů, proč lidé s dioptrickou vadou podstupují laserové operace očí. Brýle totiž při pohybu překážejí a hrozí nebezpečí jejich rozbití – a čočky zase mnohdy způsobují různé komplikace. Například mohou vypadnout nebo si je omylem lze vyjmout při otírání potu z oka, zaprášené prostředí, které sportování často provází, zase zvyšuje riziko infekce... A pokud přeci jen čočky při sportování máte, nezapomeňte je vždy doplnit sportovními brýlemi, zejména při aktivitách, jako je cyklistika, jízda na in-linech, běh a další.Zároveň je vhodné nosit sportovní čelenku či šátek, abyste zamezili stékání potu do očí. Pot totiž dráždí oči sám o sobě, a navíc funguje jako nosič případné mastnoty z krémů i mechanických nečistot. Může tak způsobovat dráždění až ekzematózní změny víček.

Pokračování 5 / 5

Když jste alergik, raději brýle

Jaro a léto jsou obdobím, které alergikům způsobuje řadu nepříjemností. Pylová sezóna s sebou přináší sennou rýmu, kýchání a bohužel také pálení očí a jejich alergické záněty. Projevují se zarudnutím oka, typický je bledý vodnatý otok. Pokud i vy patříte mezi alergiky, v tomto období na čočky raději úplně zapomeňte a vraťte se k brýlím. Při alergiích je spojivka často oteklá a podrážděná a víčka mohou být změněna, takže kontaktní čočky v oku dráždí. Zároveň platí, že byste se měli pokud možno vyhýbat alergenům a užívat antihistaminika, tedy léky, které vám předepíše imunolog, alergolog či praktický lékař. „Antihistaminika se dají kapat i do očí a do nosu. Opravdu rychle a výborně zabírají, takže stoprocentně alergikům doporučuji tyto neškodné léčebné prostředky používat,“ nabádá MUDr. Valešová. Pozor, žádné kapky do očí si nemůžete kapat, pokud máte nasazené kontaktní čočky!