Maďarské langoše

Maďarské langoše Zdroj: iStock

Nostalgie z koupaliště: Jak si udělat skvělé domácí langoše?

Znáte je z trhů, festivalů i poutí. Pravé smažené "guilty pleasure" pochází z Maďarska a k letním výletům i dnům stráveným u vody jednoduše patří. Pojďte si proto vyzkoušet vlastní domácí verzi podle šéfkuchaře Radka Davida. Odteď nebudete už chtít jíst jiné!

Ingredience:

Na kvásek: 100 g plnotučného mléka, 30 g droždí, 35 g cukru krupice

Na těsto: 400 g hladké mouky, 30 g brambor vařených ve slupce, 30 g másla, 200 g plnotučného mléka, trochu hrubé mouky na posypání válu, olej na smažení, sýr, petržel nebo jiná bylinka na ozdobu

Na majonézu: 300 g slunečnicového oleje, 2–3 stroužky česneku, 80 g žloutků, 10 g plnotučné hořčice, sůl a pepř

Postup:

1. Do těsta na langoše budete potřebovat zchladlé vařené brambory ve slupce, uvařte si je tedy předem.

2. Nejprve si připravíme kvásek. Mléko ohřejeme na 40 °C. Rozdrobíme do něj droždí a přisypeme cukr. Pořádně promícháme a necháme 15 minut odstát.

3. A mezitím si nachystáme těsto. Do misky vsypte mouku, najemno nastrouhané brambory, vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a mléko. Pět minut vše důkladně promíchejte, ideálně v robotu. Poté přikryjte misku utěrkou a nechte těsto kynout.

4. Nyní je čas na česnekovou majonézu. Rozmixujte česnek v oleji. Ve vedlejší nádobě smíchejte žloutky, hořčici a za stálého mixování k nim opatrně přilévejte česnekový olej. Podle chuti osolte a opepřete.

5. Mezitím vykynulo těsto. Posypte si vál, těsto lehce utáhněte, vyválejte z něj válec a naporcujte jej na menší kuličky. Další čtvrt hodiny je nechte kynout. Pak je pomaličku roztahujte až do kýženého tvaru langoše. Rozpalte v pánvi olej na 160 °C a osmažte je z obou stran pěkně do zlatohněda. Poté je nechte odpočinout na papírové utěrce nebo ubrouscích.

6. Na závěr je osolte, ozdobte česnekovou majonézou, přidat můžete také pyré z rajčat a/nebo zeleninové chipsy. A samozřejmě, na langoši nesmí chybět sýr (místo eidamu třicítky zvolte raději parmezán nebo Grana Padano) a finální tečka v podobě zelené bylinky.

Dobrou chuť!