...

... Zdroj: iStock.com

20 zdravých trendů pro tento rok, které vás budou bavit

Manuka, moringa, fitness šperky a další podivuhodné novinky, které vám v roce 2018 pomohou dodržovat předsevzetí o zdravějším životním stylu. Budou vás bavit! 

Pravda je uvnitř

Zdravé břicho je in! Ti, kdo se zajímají o trendy zdravého životního stylu, věnují stále více pozornosti svému trávicímu ústrojí. A to zdaleka nejen kvůli udržení štíhlé postavy, ale i proto, že to, co se děje v břiše, ovlivňuje celé naše tělesné i duševní zdraví. Odtud také čím dál větší popularita probiotik a fermentovaných potravin, které pomáhají udržovat v kondici vaši mikroflóru.

Žena v ringu

Ženský box je jedním z největších fitness trendů. Důvod? Je to zároveň skvělé kardio cvičení i posilování. Kromě toho prospívá i duši: umožňuje ventilovat negativní emoce, zvýšit si sebevědomí a objevit v sobě agresivnější stránku, která jindy zůstává potlačena.

Aktivované uhlí

Tenhle podivný černý prášek se přidává do všeho – do pročišťujících nápojů, zubní pasty i pleťových masek. Ve všech podobách má detoxikační schopnosti, takže se s jeho pomocí můžete očistit po společensky náročnějším víkendu nebo únavném cestování.

Kartáč na celé tělo

Kartáč s přírodními štětinami je nejmódnější odpovědí na celulitidu. Rovněž zbavuje kůži odumřelých buněk a odstraňuje z povrchu těla toxiny. Kartáčování suché pokožky se můžeme věnovat pět minut jednou až dvakrát týdně a potom kůži ošetřit pečujícím tělovým olejem.

Manuka & kanuka

Dva druhy medu, produkovaného včelami na Novém Zélandu a přilehlém ostrově Sven’s Island, si získávají stále větší popularitu pro své antibakteriální a protizánětlivé účinky. Používají se nejen jako běžný med, ale také k obkladům léčícím ekzémy, lupénku, akné a nejrůznější další pleťová onemocnění.

Sláva kysanému zelí

Fermentované potraviny – ať už jde o exotické korejské kimči, kombuchu nebo tuzemské kysané zelí – jsou hitem roku 2018 díky obsahu bakterií, které podporují zdravé zažívání, prospívají střevní mikroflóře a posilují imunitní systém. Kromě toho dokážou zkrotit chuť na sladké.

Digitální spánek

Hodně se mluví o tom, jak prospěšné je nejméně hodinu před usnutím vypnout všechny digitální přístroje. Ale můžete to udělat i naopak: s pomocí technologií spát lépe. Na trhu už je několik spánkových monitorů (S+, Emfit či Sleeptracker), které během vašeho spánku sbírají data, měří teplotu a dokážou vás vzbudit ve chvíli, kdy se nacházíte v lehčí fázi spánkového cyklu (tedy ve chvíli, kdy je to nejmíň nepříjemné).

Užitečná moringa

Rostlinu, která pochází z jižní polokoule, vědci nazývají „nejužitečnějším stromem na světě“ a domorodci zpracovávají její listy, semena i kořeny. Má protizánětlivé účinky a obsahuje snad vše, co je zdravé: bílkoviny, železo, vápník, draslík i vitamin A. U nás ji dostanete v kapslích nebo v podobě prášku.

Keto dieta

Po módní vlně paleo stravy přichází ketogenická dieta. Tahle variace na nízkosacharidové stravování se zaměřuje na bílkoviny a „dobré“ tuky (například z mořských ryb, kokosu či avokáda) a snaží se navodit metabolický stav ketózy, kdy tělo spaluje tuky, ale uchovává svalovou hmotu.

Neprůstřelná káva

Kdo by řekl, že máslo se stane jedním z hitů milovníků zdravého životního stylu? Chcete-li vyzkoušet bulletproof coffee, rozmixujte šálek kvalitní kávy se lžičkou másla, kokosového tuku nebo ghí. Výsledek připomíná napěněné latté a „nakopne“ vás ještě víc než běžný šálek kávy.

Digitální detox

Dát si pauzu od svého chytrého telefonu, sociálních sítí a neustálého kontrolování e-mailů je v roce 2018 nesmírně in. Detox vám pomůže nejen odpočívat, ale také zlepšit schopnost soustředění. Vznikají dokonce luxusní resorty, jejichž hosté si připlácejí za to, že nemají wi-fi připojení.

Čas kurkumy

Orientální koření, které se používalo už v dávné ájurvédské medicíně, nemusí být jen přísadou do indických jídel. Přidává se také do kávy, čaje nebo mléka a je čím dál oblíbenější pro své antioxidační a protizánětlivé účinky.

Posilující vývar

Šálek kávy můžete za chladnějších dnů nahradit hrnkem masového vývaru, který má celou řadu zdravotních benefitů – zlepšuje zažívání, ulevuje od bolestí a dokonce prý prospívá kvalitě vlasů. Kromě toho je bohatým zdrojem kolagenu, který pečuje o naše kosti, klouby a zářivou pleť.

Exotický mezcal

Pokud vás neoslovil trend nealkoholických večírků, můžete vyzkoušet mezcal – mexický alkoholický nápoj, který si v barech evropských a amerických velkoměst získává stále větší pozornost. Kromě toho, že jde o jeden z nejčistších drinků (na rozdíl od tequily musí obsahovat 100 procent agáve), má prý také schopnost, na rozdíl od většiny alkoholických nápojů, skutečně zlepšovat náladu.

Pod vlivem měsíce

Sledování měsíčních cyklů je v roce 2018 opět in! Zejména okamžik novoluní je příležitostí ke stále oblíbenějším měsíčním rituálům. „Je to příležitost stáhnout se do sebe, zapálit si svíčku, strávit trochu času se svými emocemi a sepsat si své záměry a plány pro příští období,“ říká Ruby Warrington, zakladatelka spirituálního společenství Moon Club.

Taj-či kdykoli

Pradávné čínské bojové umění bývá popisováno jako meditace v pohybu. Zlepšuje nejen sílu a ohebnost, ale také rovnováhu, a jeho vyznavači tvrdí, že výrazně redukuje stres. Bonus? Dá se s ním začít v jakémkoli, ale opravdu v jakémkoli věku.

Matcha, kam se podíváš

Japonský zelený čaj matcha s vysokým obsahem chlorofylu známe především v podobě čaje. Ale přibývá výrobků s obsahem matcha, které se čaji ani trochu nepodobají – například si můžete dát matcha zmrzlinu, těstoviny s matchou nebo matcha pleťovou masku.

Třpytivý sport

Přístroje sledující a monitorující naše sportovní aktivity jsou tady už několik let, ale jejich výrobci se donedávna zaměřovali spíš na funkčnost než na design. To se nyní změnilo: Nejnovější trackery mají podobu luxusních šperků. Jako například Swarovski Activity Crystal od značky Misfit, který počítá kroky, spálené kalorie a tak dále, ale přitom vypadá jako náramek, s nímž zazáříte na jakémkoli večírku.

Nealko večírky

„Střízlivé“ párty se konají stále častěji po celém světě a vzhledem k absenci alkoholu mohou probíhat v kteroukoli denní dobu – zatančit si na nich můžete třeba i v sedm ráno, předtím, než plná energie zamíříte do práce.

Zázrak z moře

Mořské řasy už dlouho patří mezi uznávané superpotraviny, ale v roce 2018 mají být ještě populárnější. Obsahují spoustu jódu, draslíku, vápníku, hořčíku a dalších blahodárných prvků, stejně jako vitaminů A, C a B12.

Článek vyšel v dubnovém čísle časopisu Moje psychologie. Aktuální číslo s Annou Polívkovou si můžete objednat i přes sms. Jak?

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1805W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1805W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

.
. | Zdroj: Anna Kovačič (archiv Mojí psychologie)