...

... Zdroj: iStock.com

15 tipů, za co utrácet, abychom byli šťastnější

Peníze rozhodně mohou být jedním z nástrojů, jak žít šťastnější život. Ale překvapivě často se nám to díky nim nedaří. Za co utrácet, aby nám přinesly co nejvíc radosti?

1. Malá radost každý den

Investice do malých radostí je z hlediska našeho pocitu štěstí efektivnější, než kdybychom si naráz pořídili jednu větší. Pozitivním zážitkům totiž rychle přivykneme. Když si koupíme tabulku skvělé čokolády a necháme na jazyku rozpouštět první čtverečky, budou nám připadat božské. Když ji sníme celou, bude to už prostě jenom čokoláda.

2. Pozvěte přátele na piknik

Je to zaručená investice do několika hodin radosti.

3. Utrácejte za zážitky

„Udělat si radost.“ Zdá se to tak snadné. Stačí si pořídit nové boty nebo malovaný květináč. Psychologické studie však ukazují, že investice do zážitků nám přinášejí víc radosti. Jak to? Na novou věc se rychle adaptujeme. Květináč postavíme za okno, a za chvíli jako by tam nebyl. Náš pocit štěstí se velmi rychle vrátí na základní úroveň.

4. Kupte si vzpomínky

Taky milujete prohlížení starých fotek? Snímků vás samotných nebo vašich dětí, když byly ještě malé? Dejte hmatatelnou podobu fotografiím, které zatím máte uložené jen v telefonu nebo v počítači. Uložte si je hezky postaru do alba nebo si je nechte zarámovat.

5. Přispějte na charitu

Neděláte to jen pro dobrou věc, děláte to i pro vlastní pocit štěstí. Experimenty ukázaly, že když přispíváme na dobročinné účely, centrum štěstí v našem mozku se rozsvítí podobně, jako bychom sami dostali odměnu.

6. Tančete

Zkuste se s partnerem (nebo i bez něj) zapsat do tanečních kurzů pro dospělé. Tanec je skvělý způsob, jak být šťastnější: má prokázané účinky proti lehčím formám deprese, podporuje pocit ženskosti a sebevědomí, stejně jako souznění v páru. Chcete-li se cítit lépe ve svém těle, taneční jsou skvělá příležitost s tím začít.

7. Darujte radost

Malá suma, investovaná do dárku pro přátele, vám přinese víc radosti. Potvrdila to studie University of British Columbia. Náhodným studentům byly rozdány dvacetidolarové bankovky. Polovina účastníků si měla koupit něco pro sebe, ti zbylí je měli utratit za dárek. Oproti očekávání studentů byli šťastnější ti, kteří obdarovávali.

8. Jeďte na prodloužený víkend

Nizozemský psycholog Jeroen Nawijn zjistil, že jedním z největších potěšení, které nám dovolená přináší, je plánování a radostné očekávání ještě před odjezdem. Náš pocit štěstí se zvýší na celých osm týdnů před dovolenou. Naopak po návratu domů rychle spadne na normální, nebo dokonce podprůměrnou úroveň. Jednou z možností, jak si užívat radost z cestování co nejčastěji, je proto jezdit na kratší dovolené víckrát v roce.

9. Kupte si pořádné boty na běhání

Máloco vám dokáže rozzářit všední den tak jako pocit po ranním běhu v parku.

10. Ušetřete za zbytečná pojištění

Pojišťovat se třeba proti špatnému počasí (ano, i to se nabízí) asi nemusíte. Naše schopnost adaptovat se na nepředvídatelné situace je větší, než si myslíme. A když strávíte deštivou dovolenou s partnerem v posteli v penzionu, možná na ni budete ještě dlouho vzpomínat.

11. Myslete na vše

A to platí zejména, když jde o velké investice, jako je například pořízení chaty. Podle jednoho průzkumu, provedeného v Kanadě, sní většina dospělých Kanaďanů o vlastní chatě u jezera. Představují si západy slunce a koupání. Nepomyslí na nikdy nekončící opravy nebo nedělní návraty do města v kolonách aut. Psychologové doporučují vzít tyhle věci v úvahu a pokud se na ně necítíte, raději si letní chatu občas pronajmout.

12. Jděte na masáž nebo pedikúru

Utrácejte za to, abyste se cítili šťastnější ve svém těle.

13. Kupte si těšení

Zaplaťte hned a užívejte si až později. Podle psychologů je to jeden z nejúčinnějších způsobů, jak si za méně peněz pořídit hodně radosti. Investovat můžete například do lístků na koncert nebo do lóže na divadelní představení, které se koná až za pár měsíců. Pořídíte si tak celou řadu okamžiků radostného očekávání.

14. Šťastnější dojíždění

Kupte si kolo! Výzkumy ukazují, že lidé, kteří dojíždějí do práce na kole nebo na mopedu, jsou šťastnější než ti, kteří jezdí hromadnou dopravou nebo autem.

15. Zlepšete svůj každodenní život

Peníze investované do pomocnice v domácnosti nebo do chůvy, díky níž si jednou za čas zajdete s manželem na večeři, rozhodně představují zlepšení podmínek každodenního života. A to se rozhodně odrazí ve vašem pocitu pohody.

Článek vyšel ve speciálu časopisu Moje psychologie Manuál pro Šťastný život.

Kupte si aktuální číslo Mojí psychologie s Bárou Polákovou na titulce přes sms:

.
. | Zdroj: Anna Kovačič (Archiv Mojí psychologie)

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1803W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1803W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.