...

... Zdroj: iStock.com

Vědecky ověřeno: Kdo má sestru, je šťastnější a lépe řeší konflikty!

Máte sestru a někdy vám pěkně leze na nervy? Možná po přečtení našeho článku budete trochu smířlivější. Protože ten, kdo ji má, ví mnohem víc o životě a taky o tom, jak komunikovat a vyjednávat. Alespoň to tvrdí nová studie. Co z ní vlastně vyplývá?

Mé kamarádky, které mají sestry, mi často vyprávěly o svých šarvátkách v dospívání, jak se praly a hádaly o ten či onen svetr, a o tom, jak mám být ráda, že sestru nemám. Taky mi ale vykládaly, jak z nich večer byly zase nejlepší kamarádky a jak se jedna druhé svěřovaly. Odborníci z Univerzity Brighama Younga tvrdí, že mít sestru je výhoda, protože sestry pomáhají rozvíjet sociální dovednosti, jako jsou komunikace či umění kompromisů. „Dokonce i malý konflikt může podpořit zdravý vývoj,“ tvrdí Alex Jensen, jeden z výzkumníků.

Studie z roku 2010 publikovaná v časopise Journal of Family Psychology ukázala, že sestry zlepšují vaše duševní zdraví a zvyšují sebeúctu. Ano, mít ségru prý chrání sourozence před pocity osamělosti, před strachem a pocity viny. Na rozdíl od bratrů jsou to ony, které po smrti rodičů udržují rodinu v kontaktu.

Díky sestrám máte větší soucit a naučí vás, jak řešit konflikty a komunikovat

Sestry propagují pozitivní společenské chování, jako jsou soucit, láska a altruismus. Díky nim jsme soucitnější a máme větší empatii. „Dokonce i konflikty jsou díky sestrám pozitivnější,“ tvrdí šéfka studie Laura Padilla-Walker.

Ukázalo se, že sestra nevědomě učí sourozence zvládat lépe konfliktní situace a také to, jak se lépe udobřovat. Výzkumníci zjistili, že bratři, kteří vyrůstají se sestrami, jsou lepší při komunikaci se ženami než ti, kteří měli jen bratry nebo byli jedináčky. „Mít sestru může být do budoucna velmi přínosné, zvláště pokud vedle sebe vyrůstají dvě opačná pohlaví,“ tvrdí Jeffrey Kluger.

Sestra vás učí, jak být nezávislí a ambiciózní a jak dosáhnout rovnováhy

Průzkum provedený britskými psychology v roce 2009 ukázal, že lidé, kteří vyrůstali alespoň s jednou sestrou, byli odhodlanější a nezávislejší než ti, kteří vyrůstali pouze s bratry nebo sami.

Tentýž průzkum zjistil, že sestry mohou pomoci svým sourozencům dosáhnout vnitřního klidu a harmonie. Lidé, kteří měli aspoň jednu sestru, byli schopní lépe se vyrovnat s problémy v životě a zažívali také méně stresu. Byli také šťastnější a optimističtější než jejich protějšky bez sester. „Ženy otevírají komunikační kanály a dokážou lépe vnímat emoce, což je základem dobrého psychického zdraví,“ říká Tony Cassidy.