Které kousky by vám neměly chybět v šatníku?

Které kousky by vám neměly chybět v šatníku? Zdroj: Instagram @elodieromy @thestylestalkercom

Halenka, Rouje, 145 eur, rouje.com
Kabát, Mango, 2999 Kč, mango.com
Midi šaty, & Other Stories, 69 eur, stories.com
Pinstripe sako, Zara, 2599 Kč, zara.com
Kabelka, Arket, 299 eur, arket.com
30
Fotogalerie

Máte je všechny? Tohle je 8 kousků, které by vám nikdy neměly chybět v šatníku

Poučovat vás o tom, že je potřeba mít ve skříni bílé tričko a modré džíny, není potřeba. Existuje totiž spousta dalších kousků, které lze považovat za základ šatníku, zároveň vám ale poslouží jako skvělý pomocník pro oživení jakéhokoliv outfitu. Pojďme se podívat na osm modelů, které sice nemusí vždy splňovat požadavek stylové univerzálnosti, ale stejně se vyplatí je vlastnit.

Vzorované sako

Blejzr v černé barvě je sice klasika, ale praktická móda nemusí nutně znamenat pouze neutrální paletu barev. A platí to i o základních kouscích. Pokud si užíváte pestré kousky, vězte, že vzorované sako unosíte úplně stejně jako to jednobarevné. Oživí i tu nejjednodušší kombinaci bílého trička a džínů a vždycky vypadá chic. Pozornost věnujte nejen vzhledu, ale i kvalitnímu zpracování – blejzr by nikdy neměl být moc krátký a měl by vám perfektně sednout v ramenou. Velmi dobře ale poslouží i oversize střih třeba ze second handu.

Módní tip: Jaký vzor zvolit? Sázkou na jistotu bude vždy nadčasová kohoutí stopa, tartan (či jiný druh kostky) nebo oblekový pinstripe proužek. A pokud si přece jen na vzory moc nepotrpíte, zkuste začít alespoň výběrem saka ve výraznější barvě.

TIP NA VIDEO: Pilíře dámského šatníku. Co patří do základní módní výbavy?

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 8

Tenisky na platformě

Nejeden módní nadšenec vám potvrdí, že nikdy není na škodu mít u bot vyšší podrážku. Instantně se totiž začneme cítit vyšší, změní se nám postoj a budeme automaticky také o kapku sebevědomější. A přitom stačí tak málo! Masivnější podrážky proto nehledejte jen u kotníčkových boots, ale i u tenisek. Adidas vyrábí speciální verzi svých ikonických Stan Smith zvanou Bonega a v posledních měsících pobláznil módní svět pestrobarevnými modely Gazelle, které se též vyznačují vysokou podrážkou. Je tedy rozhodně z čeho vybírat!

Módní tip: Chunky tenisky udělají spoustu parády v kombinaci s džínami i šaty. Zkuste je ale obout také k barevným úpletovým co-ord setům, které už několik sezón patří mezi oblíbené zimní trendy.

Pokračování 3 / 8

Šaty ve stylu tea dress

Je jedno, zda vám budou sahat nad kolena, nebo po kotníky. Základem šatů, kterých se nebudete chtít nikdy vzdát, by měla být především praktičnost a univerzálnost. Jednou k nim obujete tenisky a vyrazíte v nich na pochůzku do města, podruhé je vynesete na pláži na dovolené a potřetí k nim přidáte lodičky nebo sandálky na podpatku a zazáříte v nich večer na drinku či oslavě.

Módní tip: Inspiraci na nejlepší nadčasové šaty hledejte v šatníku Francouzek. Právě ony totiž milují midi zavinovací nebo knoflíčkové modely, které se perfektně hodí jak na denní, tak na večerní nošení. Pokud se jedny takové stanou vaší šatníkovou nezbytností, nadělají s vámi spoustu parády po mnoho let a stále vás budou bavit.

Pokračování 4 / 8

Svetr pro jakékoliv roční období

Když se spojí praktičnost se stylem, je v módním světě vždy o něco veseleji. Totéž platí o výběru svetru. V šatníku není od věci mít alespoň jeden vlněný nebo kašmírový kousek, který vás v zimě zahřeje pod kabátem a stejně tak poslouží jako teplý vršek při přechodném období, kdy je na kabátky a bundy už moc velké teplo.

Módní tip: Během letošní zimy se ve velkém vrátily copánkové a Fair Isle svetry, které outfitu dodávají bohémský nádech. Nejlépe vám poslouží krémové odstíny, nebojte se ale ani trendy výrazných barev, jako je červená, burgundy nebo baby blue.

Pokračování 5 / 8

Cool top

Přes den ho obléknete k džínám, večer k pouzdrové sukni či koženým kalhotám. Někdy není potřeba vymýšlet sofistikované vrstvení a složité outfity. Místo toho stačí sáhnout po výrazném topu, který bude celému outfitu dominovat a sám o sobě mu dodá kýžený wow efekt. Může to být bílá košile s peříčkovým či kožíškovým lemováním, flitrový party top nebo jednoduše tenký rolák s pestrobarevným vzorem.

Módní tip: Pokud se nebojíte barev a vzorů, klidně výrazný top ještě zkombinujte s hitem posledních let – baggy džínami.

Pokračování 6 / 8

Barevný kabát

Černé, šedé a béžové kabáty jsou samozřejmě klasika, která se hodí zcela ke všemu a poslouží vám spoustu let. Jenže pak si stejně rok co rok stěžujeme, jak jsou v zimě ulice plné módní šedi. Staňte se tedy jednou z průkopnic, které prozáří český módní rybníček! Není jednoduššího způsobu než obléknout kabát v barvě, v níž vás nikdo nepřehlédne.

Módní tip: Kabát zvolte v nadčasovém střihu, který se jen tak neokouká, a zaměřte se na jednu sytou barvu – zkusit můžete třeba trendy červenou, kobaltovou nebo růžovou. Milovníci zemitých tónů zase mohou sáhnout po elegantní čokoládově hnědé.

Pokračování 7 / 8

Sportovní výbava

Ano, je to přesně tak. Kvalitní funkční bunda, trekové boty, teplákovka a ideálně i legíny (samozřejmě ty neprůhledné) ve vaší skříni rozhodně najdou své místo. Sice můžete být městský člověk, nikdy ale nevíte, kdy s přáteli vyrazíte na hory nebo vás váš protějšek vytáhne na nečekaný výlet do přírody. A co si budeme povídat, vymrznout na túře v džínách nebo se po zledovatělé lesní stezce klouzat v obyčejných teniskách není zrovna příjemný zážitek.

Módní tip: V současné době oblíbenou značku The North Face, která je přeborníkem ve výrobě outdoorového i lyžařského oblečení, najdete už i v nabídce některých českých second handů. Mrkněte třeba na e-shop nuselského sekáče 1981. Skvělé trekové modely ale nabízí i třeba značka Puma.

Pokračování 8 / 8

Kvalitní kožená kabelka

Nemusíte být shopaholičkou, která bude pravidelně do své garderoby vkládat desetitisíce korun. Jestli ale existuje jedna položka, do níž se skutečně vyplatí investovat, je to samozřejmě kabelka. Nadčasový kousek v neutrální barvě vám vydrží desítky let a při dobré péči bude vypadat stále skvěle. A nemusí jít hned o kabelky Chanel, Gucci nebo Hermès. Kvalitní kousky najdete i v takzvané mid-range nabídce, kde cena ani nemusí překročit třínulovou hodnotu.

Módní tip: Jak zajistit, že bude kabelka vypadat skvěle i po letech? V první řadě je dobré si uvědomit, že každý kožený kousek postupně získá na patině. Ale právě ta kabelku činí unikátní a krásnou. Rozhodně ovšem nepodceňte pravidelnou péči přípravky určenými na kůži. Kabelku stejně tak skladujte v dustbagu, a aby neztratila svůj tvar, vyplňte ji zmačkanými novinami.

Kde seženete kousky, které doplní vaši základní šatníkovou výbavu? Podívejte se do galerie v úvodu článku.