V boji zubnímu kameni pomáhá především prevence.

V boji zubnímu kameni pomáhá především prevence. Zdroj: Profimedia.cz

Jak odstranit zubní kámen? Bezpečná cesta je jen jedna

V online světě narazíte na mnoho zaručených tipů, jak se doma zbavit zubního kamene. Nejrůznější recepty a návody mnohdy opravdu odstraní nevzhledné usazeniny – spolu s nimi ale často i vaše zuby. Přečtěte si, proč zubní kámen vůbec vzniká a jak s ním můžete bojovat, abyste nenatropili více škody než užitku.

Jak vzniká zubní kámen?

Stejně jako valná většina dalších problémů, které postihují naše zuby a dásně, i kámen se tvoří v důsledku nahromaděného plaku. Pokud ho pravidelně neodstraňujete ze zubů, může začít mineralizovat, vytvářet skvrny a postupně se měnit na zubní kámen.

TIP NA VIDEO: Proč je důležitá zubní hygiena? Je prevence proti zubnímu kamenu?

Co je zubní plak?

Plak je lepivý bezbarvý povlak, který dennodenně vzniká na povrchu zubů a u dásní. Obsahuje zbytky jídel a tekutin, sliny a bakterie, které, když se neodstraní, poškozují zubní sklovinu. Plak se může začít tvořit už 4 hodiny po vyčištění zubů. Je tak velmi důležité, abyste ho odstraňovali alespoň 2× denně v rámci pravidelného čištění.

Nejúčinnějším způsobem, jak můžete zbavit své zuby plaku, je používat elektrický zubní kartáček. Jeho oscilačně-rotační technologie totiž efektivně odstraňuje zubní plak a zmírňují zánět dásní, a to účinněji než manuální zubní kartáčky. Při čištění s ním odstraníte až o 100 % více zubního plaku.

S prevencí proti zubnímu kameni vám pomůže například elektrický zubní kartáček Oral-B Genius 10000. Jeho kulatá kartáčková hlava perfektně odstraní plak i z hůře přístupných míst. Má navíc systém regulace tlaku (sleduje, zda příliš netlačíte na kartáček) a detekci polohy (dohlíží na to, že nevynecháte některou z oblastí dutiny ústní). Časovač bude za vás hlídat délku čištění zubů a různé režimy včetně bělicího a jemného se postarají o to, že bude každodenní rituál jak příjemný, tak i účinný.

Jak odstranit zubní kámen? Doma to nezkoušejte!

Pokud už víte jistě, že zubní kámen pomalu zachvacuje i váš chrup, rozhodně ho nezkoušejte odstraňovat sami doma! Nezkušenou manipulací byste si mohli vážně poškodit sklovinu i dásně. Zapomeňte tak na „osvědčené rady“ zahrnující citron nebo ocet a raději se co nejdříve objednejte se ke svému zubaři nebo na dentální hygienu. Tam vám problematická místa profesionálně ošetří.

Zubní hygienistka zbaví vaše zuby plaku a ještě je krásně vyleští. K ošetření používá speciální nástroje, které odstraní zubní kámen a poradí si i s mezizubními prostory. Zároveň vám ukáže správnou techniku čištění a doporučí pomůcky, které jsou vhodné právě pro váš chrup.

V boji se zubním kamenem je nejdůležitější prevence

Lidé jsou k vytváření zubního kamene různě náchylní. Někteří se s ním nesetkají za celý život, jiní musejí řešit jeho odstraňování pravidelně. S tím, jak stárneme, se navíc stáváme k jeho vzniku obecně náchylnější. Pokud patříte mezi ty, kterým se tato nepříjemnost nevyhýbá, můžete používat přípravky vhodné pro prevenci a odstranění zubního kamene a dodržovat několik zásad, které vám s vaším úsilím pomohou.

TIP: Při čištění se soustřeďte především na zadní zuby. Obvykle se na nich usazuje více plaku, protože jsou obtížněji přístupné.

5 tipů pro zdravou péči o chrup, abyste nemuseli řešit zubní kámen

Vyvážené stravování je základ. Dejte si pozor, abyste se příliš často nerozmazlovali sladkostmi a nepili litry minerálních vod denně. Obzvlášť důležité je pak i samo čištění. Na co byste kromě správné techniky měli myslet především?

1. Používejte kvalitní kartáček a nezapomínejte ho měnit každé 3 měsíce za nový. U elektrického kartáčku byste měli ve stejném intervalu obměňovat jeho hlavici.

2. Pravidelně používejte také mezizubní kartáčky nebo nit. Alespoň 1× denně byste měli s jejich pomocí odstranit zbytky jídel a plak v mezizubních prostorech.

3. Pečujte o zuby antibakteriální fluoridovou zubní pastou. Můžete ji doplnit ještě ústní vodou s antibakteriální přísadou (například CPC), která vám pomůže lépe odstranit plak.

4. Zařaďte do svého čisticího rituálu i ústní vodu. Ochrání vaše ústa před hromaděním plaku a účinně předchází zánětům dásní.

5. Dvakrát do roka si udělejte výlet za dentální hygienistkou. Důkladně vám zuby vyčistí, a zabrání tak, aby se nahromaděný plak přeměňoval v zubní kámen.