...

... Zdroj: iStock.com

Potraviny, které vám dodají energii i v horkých dnech

Šálek kávy nebo něco sladkého je asi první, na co většina z nás pomyslí, když na nás během dne sedne únava. Energii vám ale mohou dodat ale i jiné potraviny a dokonce na delší dobu, než šálek kávy. Po čem sáhnout a jak dodat tělu energii? 

Nejprve si jen zopakujme zásady zdravého a vyváženého jídelníčku - pokud je budete dodržovat, únava vás bude během dne stíhat méně často. Které to jsou?

Únavu, hlad a chuť na sladké způsobuje mimo jiné i rozkolísaná hladina krevního cukru. Aby byla co nejstabilnější, odborníci doporučují jíst každé tři hodiny - tři větší jídla a dvě svačinky.

Každé jídlo by mělo obsahovat bílkoviny a komplexní sacharidy nebo vlákninu. To zajistí delší pocit sytosti a energii na delší dobu.

Ideálně ke každému jídlu si dejte porci zeleniny (případně ne moc sladkého ovoce), to vám zajistí dostatek vitamínů a minerálů důležitých pro zdravé fungování.

I přes to samozřejmě můžete přes den pocítit únavu. Která jídla vám tedy rychle dodají energii?

1. Máta

Ve studii publikované v časopisu International Society of Sports Nutrition se uvádí, že máta peprná má vliv na zvýšení koncentrace kyslíku v mozku, což může vést ke zvýšení energie. Dejte si tedy do karafy s vodou mátové lístky - osvěžíte se, doplníte energii a zároveň tělo dostatečně hydratujete.

2. Zázvor

Zázvor zlepšuje krevního oběhu, stabilizuje hladinou krevního cukru a tím působí proti únavě. Dokáže ulevit některým pacientům s migrénou. Používejte ho v jídle jako koření, v létě si ho ráno nakrájejte nebo nastrouhejte do karafy s vodou a přes den popíjejte.

3. Banány

banány obsahují vysoký podíl vlákniny, díky čemuž zasytí. Zároveň obsahují přírodní cukr, který poskytne tělu rychlou energii. Kromě toho jsou bohaté na draslík, který je potřebo doplnit po fyzické nebo duševní námaze. k dalším benefitům banánů patří to, že chrání před depresí nebo cukrovkou.

4. Tmavá čokoláda

Čokoláda s vysokým podílem kakaa obsahuje i kofein a teobromin, látky, které pomáhají zvyšovat energetickou hladinu. Čím tmavší čokoláda, tím méně cukru a větší energetický potenciál.

5. Řecký jogurt

Jogurt řeckého typu obsahuje vysoké množství bílkovin, které vás zasytí na delší dobu a pomohou stabilizovat krevní cukr. Volty ty, které mají menší obsah tuku, ideálně do 3%. Pokud byste chtěli bílý jogurt nějak ochutit, zkuste skořici, hrstku mandlí nebo třeba jahody.

6. Černý rybíz

Únava přichází často v souvislosti s dlouhodobým koukáním do počítače. Podle jedné studie pomáhá proti únavě očí od monitoru černý rybíz. Energii pak dodá zdravý přírodní cukr.

7. Čočka

Jedním z důvodů, proč se člověk cítí unaveně, je i nedostatečný příjem železa. A právě čočka je na železo bohatá a vyrovná se dokonce i masu. S železem dostanete s čočkou do těla i velkou dávku esenciálních kyselin, které jsou pro vaše tělo potřebné jako zdroj bílkovin.

8. Mandle

Mandle jsou bohaté na hořčík a jeho nedostatek vede právě k pocitům únavy. Hrstička mandlí může být tedy to, co právě potřebujete. Pokud to chcete přesněji, doporučená denní dávka je 30 gramů.

9. Losos

Losos je skvělým zdroje bílkovin a také vitamínů skupiny B, které napomáhají využití energie z potravy. Navíc obsahuje vysoký podíl omega-3 mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na činnosti srdce a cév.

Více informací o zdravém životním stylu a hubnutí najdete v časopise Dieta. Čeká vás rozhovor s Andreou Kalousovou a také tipy, jak se nezbláznit z diet. Objednejte si ho jednodušše v naší on-line trafice iKiosek. Doprava je zdarma.

...
... | Zdroj: red