Nenápadná superpotravina

Nenápadná superpotravina Zdroj: iStock.com

Skvělá svačinka z ovesných vloček
2
Fotogalerie

Proč jíst ovesné vločky? Skoncujete se zácpou a zhubnete

Ovesné vločky jsou nenápadnou potravinou, která ale může výrazně prospět našemu zdraví i postavě. Dejte si je k snídani, ke svačině i k večeři. Vaše trávení a srdce vám poděkují.  

Hlavní předností ovesných vloček je vysoký obsah vlákniny a vitaminů skupiny B. Sacharidy obsažené ve vločkách dodají tělu potřebnou energii. Díky tomu jsou vhodné nejen na snídani, ale i před tréninkem. Čím prospívají našemu tělu, vysvětluje Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost BONAVITA: „Vláknina má příznivé účinky na zažívání, udržuje tlusté střevo v dobrém stavu, působí proti zácpě a mimo jiné pomáhá při redukci váhy, protože navozuje pocit sytosti.“ Jejich zdravotní záběr je široký, využije je ve svém jídelníčku sportovec, člověk s nemocemi srdce či cukrovkou, ale jsou vhodné i jako součást dietního jídelníčku při hubnutí.

Pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu, cukru v krvi a střeva

Oves obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Rozpustná vláknina vytváří viskózní gel, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a stabilizovat hladiny glukózy v krvi. Nerozpustná vláknina pomáhá omezit zácpu a zlepšuje zdravotní stav střev.

Chrání srdce a tlusté střevo

V ovsu se nachází řada antioxidantů známých jako avenanthramidy, u nichž bylo prokázáno, že vykazují protizánětlivou aktivitu a mohou chránit před srdečními chorobami, rakovinou tlustého střeva a ekzémy a vyrážkami. Mohou také hrát roli při kontrole krevního tlaku.

Poskytují důležité vitaminy a minerály

Ovesné vločky bohaté na živiny obsahují thiamin, hořčík, fosfor, zinek, mangan, selen a železo.

Oves neobsahuje lepek

Oves přirozeně neobsahuje lepek, ale u výrobců zkontrolujte, zda jejich produkty nejsou vyráběny pomocí stejného zařízení jako ostatní potenciálně kontaminující zrna. Raději pečlivě čtěte etikety. Samotný oves se pak hodí do bezlepkové stravy.

Pomáhají zhubnout

Oves má schopnost udržet pocit plnosti a tím vám pomáhá regulovat váhu. Zkrátka nemáte déle hlad, ovesné vločky vás zasytí. Avšak pozor, zas byste jich neměli sníst kila. Obsahují také sacharidy, které byste při hubnutí měli držet v mezích. Stejně jako u jiných potravin pamatujte na velikost porcí.

Skvělá příloha

Přestože oves je obvykle spojován se sladkými jídly, jako jsou hnědý cukr a skořice nebo ovoce, ovesné vločky také vytváří perfektní slanou přílohu. Oves poskytuje texturu podobnou pohance a jeho jemná chuť dá vyniknout různým druhům koření. Můžete kombinovat ovesné vločky s vašimi oblíbenými vegetariánskými jídly nebo je smíchat se zbytky včerejší večeře, doplnit vejci nebo posypat sýrem a vychutnat si je k snídani i k večeři.

Jak ovesné vločky konzumovat?

Odborná garantka výživy Ing. Michaela Ryglová doporučuje hned několik způsobů. Ke své standardní přípravě můžete zařadit i její tipy. „Vločky doporučuji střídat. Ovesné občas nahraďte například pohankovými či špaldovými. Co se týká toho, jak si vločky co nejchutněji připravit, doporučuji klasickou kaši. Ovesné vločky si připravte s vodou, rostlinným mlékem nebo jogurtem. Pro zpestření můžete vločky předem nasucho lehce opražit. Případně můžete využít kaše v sáčku (např. špaldovou kaši s příchutí cappuccino nebo pohankovou kaši se směsí klikva a višeň od Bonavity). Do kaše přidejte oblíbené oříšky, čerstvé sezónní ovoce nebo trochu sušeného ovoce. K ochucení kaše můžete použít i trochu medu, domácí marmeládu nebo domácí zavařeniny, které nahradí sladidlo i ovoce.“ Ovesné vločky mají široké využití. Chcete-li si připravit zdravou svačinku ať do práce nebo na cesty, máme pro vás tip.

Recept do skleničky – Ovesné vločky s čerstvými jahodami

Skvělá svačinka z ovesných vloček
Skvělá svačinka z ovesných vloček | Zdroj: iStock.com

Ingredience:

4–5 lžic ovesných vloček (cca 50 g)

150 g jogurtu

1 lžička chia semínek

1 lžíce strouhaného kokosu

2 lžíce kešú či jiných oříšků

4–5 čerstvých jahod

Postup: Smíchejte vločky s jogurtem a chia semínky. Pokud použijete neochucený jogurt, můžete přidat trochu medu, javorového sirupu či jiného sladidla. Vmíchejte do směsi strouhaný kokos a asi dvě nakrájené jahody. Dejte směs do skleničky. Vršek ozdobte zbylými jahodami a oříšky dle chuti.

Další zajímavé články o zdravém životním stylu a mimo jiné i rozhovor s Darou Rolins najdete v aktuálním čísle časopisu Dieta.

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz.

...
... | Zdroj: red