...

... Zdroj: iStock.com

Noční hlad? Tyhle maličkosti si dejte bez obav, že přiberete

Stává se to častěji, než je většina lidí ochotna si připustit. Dostanete v noci hlad. Těsně před spaním, během usínání, někdy se dokonce hlady probudíte. A zatímco jdou někteří s radostí vyplenit lednici podle moudra: Jíst se má pravidelně, ráno, v poledne, večer a v noci, jiní se trápí, a pokud něco zakousnou, trápí se výčitkami. Důležitá zpráva je, že noční hlad je normální. A pokud si vyberete některé z našich doporučených jídel, nemusíte se bát ani kil navíc.

Proč nás vlastně přepadá noční hlad? Většinou je to z toho důvodu, že jsme přes den ne úplně správně jedli. Hektické dny, dovolená, den po večírku, důvodů je celá řada. Člověk mohl jíst moc nebo málo, nemusel mít dostatek bílkovin nebo vlákniny. To vše se může projevit až v noci, kdy člověka přepadne doslova vlčí hlad. Podle některých studií se ještě k tomu všemu večer zvyšuje hladina hormonu, který nás nutí k jídlu. Ať tak nebo tak, je dobré mít po ruce nějaké zdravé varianty toho, co v noci případně zakousnout. Co to tedy je?

Domácí limonáda

Jedním z důvodů, proč máte v noci hlad, může být rozkolísaná hladina krevního cukru. Dříve, než sáhnete po jídle, zkuste se napít minerální vody s citronem a se skořicí. To, že skořice napomáhá snížení hladiny glukózy v krvi, se potvrdilo v desítkách studií. Podobně účinkuje i citron. Voda také částečně zasytí a některé minerály také pomohou s pocitem nasycení.

Eidam a ořechy

Dobrou volbou je také kousek eidamu s nižším podílem tuku. Dodá vám bílkoviny a zasytí. Můžete k němu přidat pár ořechů.

V ideálním případě si dejte pár pistácií, nepražených a nesolených. I když ořechy mají více kalorií, pistácie obsahují větší množství melatoninu, hormonu, který pomáhá s usínáním a se správným spánkovým cyklem. Lískové oříšky a mandle zase obsahují takzvaný tryptofan, který s usínáním také pomáhá.

Studené plátky krocana nebo lososa se zeleninou

Je vědecky potvrzené, že také krůtí maso obsahuje tryptofan, který v těle vyvolává produkci melatoninu a serotoninu, což jsou látky, které tělo zklidní a připraví na spánek. Také ten najdete v lékárně ve formě potravinových doplňků. Plátek lososa nebo krocana můžete zabalit do listu salátu a udělat si takový malý rychlý wrap.

Bílý jogurt a třešně

Pokud máte v noci chuť na sladké, zkuste třešně – sušené nebo čerstvé. Jsou obrovským a poněkud překvapivým zdrojem melatoninu, který pomáhá s usínáním a reguluje spánek. Pokud je budete jíst pravidelně, můžete zlepšit usínání i kvalitu spánku. Třešně můžete sníst s pár lžičkami jogurtu.

Švestky

K bílému jogurtu si můžete dát i švestky. Jsou výborným zdrojem nejen vitamínu B6, vápníku a hořčíku, ale obsahují také melatonin. A co to znamená, už víme. Lepší a klidnější spánek.

Skořice

Jak již bylo řečeno výše, skořice pomůže srovnat rozkolísanou hladinu cukru v těle. Klidně si ji dejte k ovoci nebo do jogurtu. Zkuste třeba i nedoslazované jablečné pyré se skořicí.

Přečtěte si také, jak má vypadat zdravý jídelníček.