Co platí na celulitidu?

Co platí na celulitidu? Zdroj: istock.cz

Co jste nevěděla o celulitidě

Přestaňte se trápit ztrátou pevnosti pokožky, dolíčky, zadržováním vody a hromaděním tuku a podívejte se na problém jménem celulitida s nadhledem.

Jde o módní bublinu

Málokdo už dnes ví, že problém celulitidy je výmyslem medií silně podporovaných kosmetickými koncerny. V roce 1968 to byl převratný nápad, jak udržet neutuchající zájem čtenářek. Podkožní tukové polštářky, které do té doby byly považovány za běžné ukládání tuku na ženském těle, byly najednou označeny za nežádoucí a léčení za více než potřebné.

Rozhoduje čas

Při vzniku celulitidy hraje svou roli typicky ženské uspořádání pojivové tkáně. Méně pružná a tonizovaná pokožka pak už nedokáže celulitidu skrýt. „Čím dříve začneme problém řešit, tím rychlejšího a většího vítězství dosáhneme,“ objasňuje doktor Martin Molitor z Kliniky Yes Visage.

Ženy jsou na tom hůř

Celulitida trápí většinou ženy, a to až 90 % z nich. Muži totiž mají pevnější vazivovou tkáň a silnější pokožku – i kdyby se tedy nějaké větší množství tuku posunulo směrem nahoru k pokožce, nebude vůbec patrné. Muži trpí spíše na vnitřní, takzvaný viscerální tuk, který obklopuje vnitřní orgány.

Souvisí s obezitou

Podle nejnovějších studií značky Nivea, které se opírají o analýzy prostřednictvím molekulárních a buněčných biologických metod, je celulitida příčinou lokální obezity. Proto je stejně jako v případě obezity nutné nejen aktivovat tuk v tukových buňkách, ale také ho uvolnit a natrvalo se ho zbavit.

Krémy pomáhají

Všechny krémy na celulitidu prokrvují pokožku, vyplavují vodu z těla a stimulují metabolismus tuků. Osvědčenými „spalovači“ tuků jsou kofein, zelená káva, mořské řasy a nově i výtažky z jablek a větviček jabloní. Lymfatické drenáži, která bojuje proti zadržování vody a odplavení toxinů, zase napomáhá břečťan a ke zpevnění pokožky a zvýšení energie buněk koenzym Q10. Velký přehled krémů a jejich účinků najdete zde.

Přidejte masáž

Masáž kartáčem je skvělá pro pevnou pokožku a její správné prokrvení. Stačí si vzít jemný kartáč nebo přírodní lufu a masírovat kůži, nejlépe nasucho. Pamatujte si, že musíte postupovat vždy směrem nahoru. Využít lze také peelingovou pastu s mikrozrníčky soli, která obsahuje vyživující oleje. Vaše pokožka tak získá potřebnou hydrataci a jemnost.

V salonu vám pomohou

Neváhejte obrátit se na specializované salony nebo kliniky estetické medicíny. Dopřejte si lymfodrenáže, vakuové masáže, baňkování, hloubkové ultrazvukové ošetření i speciální metody, které aktivují enzymy štěpící nahromaděný tuk. Tyto metody jsou vydatnou pomocí pro odbourávání tukových zásob, posilují vazivo a zlepšují vzhled kůže.

Na jídle záleží

Při boji s celulitidou se zaměřte na potraviny s vysokým obsahem bílkovin, esenciálních mastných kyselin, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Dopřejte si tvaroh, vejce, ovoce, zeleninu, ryby a ořechy, které podporují tvorbu kolagenu, pomáhají zpevnit buňky a pozitivně ovlivňují růst a obnovu tkání. Naopak omezte sůl, která v těle zadržuje vodu, a jednoduché cukry, jež poškozují elastinová a kolagenová vlákna a buňky oslabují.

Všechny sporty nepomáhají stejně

Vytrvalostní sporty nejsou v tomto případě úplně vhodné. Běh nebo jízda na kole jsou sice užitečné ke spalování tuků, ale nedochází při nich k potřebnému prokrvení pokožky. Zapojte aerobní aktivity, dbejte přitom ale na správnou tepovou frekvenci, protože jen tak lépe spálíte tuky a úspěšně zničíte tukové faldy.

Článek vyšel v časopise Dieta.